MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Euroopan turvallisuusneuvotteluiden jatkosta: ”Kaikki on kiinni Venäjästä”

ETYJ varoittaa aseellisen konfliktin uhan olevan nyt suurimmillaan vuosikymmeniin – kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo päivittyneen tilanteen neuvotteluista Itävallassa 2:44

Diplomatian superviikoksi kutsuttu neuvottelujen sarja on päättynyt, kun Venäjä, Yhdysvallat, Nato ja Eurooppa ovat sovitelleet maiden välisiä erimielisyyksiä – tuloksetta. MTV Uutisten kirjeenvaihtajan mukaan kokoukset ovat heikentäneet joidenkin maiden uskoa diplomatian voimaan.

Viikon viimeisenä osana keskustelua käytiin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjissä, jossa myös Venäjä on jäsenenä. Puheenaiheena oli Ukrainan jännitteinen tilanne, josta aikaisemmin tällä viikolla on eri kokoonpanoilla keskusteltu Brysselissä ja Genevessä.

Etyjissä on jo varoiteltu aseellisen konfliktin uhan olevan Euroopassa lähimpänä vuosikymmeniin.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo Itävallan Wienistä, että Euroopassa halutaan välttää kaikin keinoin sodan mahdollinen laajeneminen Ukrainassa tai muuten unionin rajoilla. Siksi keskustelun kehitystä maiden ja liittoumien välillä toivotaan. Samalla ollaan huolissaan, ratkaiseeko diplomatia jännitteitä.

– Kyllä luottamus diplomatian konsteihin ja keinoihin on tällä viikolla monessa maassa vähentynyt ja jopa romuttunut, Piuhola arvioi.

Euroopassa toivotaan, että keskustelut Euroopan turvallisuudesta ja sen tulevaisuudesta jatkuvat juuri Etyjissä, koska se on ainoa foorumi, jossa kaikki konfliktin osapuolet ovat edustettuna.

– Sen takia EU toivoo, että nämä neuvottelut jatkuisivat Etyjin puitteissa seuraavina viikkoina, jos ne ovat ylipäänsä jatkuakseen. Mutta kaikkihan on tällä hetkellä käytännössä kiinni Venäjästä.

Lue myös:

    Uusimmat