MTV Uutiset selvitti: Riittääkö naapurin epäily hampun kasvatuksesta kotietsintään?

MTV Uutiset selvitti, millaisia oikeuksia poliisilla on toimia toisen henkilön kotona. Milloin poliisi voi esimerkiksi tunkeutua jonkun kotiin? Alla on kerrottu tarkemmin poliisin oikeuksista erilaisissa tilanteissa. Tapausten ratkaisut on muokattu sisäasiainministeriöltä saatujen vastausten perusteella.

Saako poliisi tunkeutua rattijuopoksi epäillyn kotiin rikkomalla lukon?

Kyllä. Jos poliisi esimerkiksi seuraa rattijuopoksi epäilemäänsä autoa, mutta epäilty ehtii kotiinsa, eikä avaa ovea, poliisi voi toimittaa yleisen kotietsinnän. Poliisin on kuitenkin pitänyt itse havaita kuljettajan aiheuttaneen vaaratilanteita liikenteessä.


Poliisin oikeuksia toisen kotona:

- poliisilla on oikeus tunkeutua henkilön kotiin, jos meneillään tai uhkana on mm. henkeä tai terveyttä vaarantava tai omaisuus- tai ympäristövahinkoa aiheuttava teko 

- poliisilla on oikeus tyhjentää koti, jos se on välttämätöntä henkeä tai terveyttä uhkaavan vaaran torjumiseksi

(Lähde: Poliisilaki)

Ohikulkija havaitsee yrityksen pihalla lukuisia autoja, joiden hän epäilee olevan varastettuja. Ohikulkija ilmoittaa epäilynsä poliisille. Saako poliisi mennä tarkistamaan autojen omistusoikeuden?

Ei. Ohikulkijan havainto ei sellaisenaan luo riittävää epäilyä rikoksesta, mutta poliisi voi mennä keskustelemaan yrityksen vastuuhenkilöiden kanssa asiasta.

Kerrostalon asukas epäilee, että naapuri kasvattaa hamppua. Voiko poliisi tehdä kotietsinnän tämän tiedon perusteella?

Ei, pelkkä naapurin epäily ei riitä.

Juttu on osa laajempaa MTV Uutisten erikoisselvitystä poliisin oikeuksista. 

Lue myös:

    Uusimmat