Hovioikeuden määrä kuulla Kuopion kouluhyökkääjää – kauheuksissa kuoli 23-vuotias nainen ja loukkaantui kymmenkunta ihmistä

Kuopion kouluhyökkäyksen hovioikeuskäsittelyssä on tänään määrä kuulla syytettyä.

Käräjäoikeus tuomitsi nykyisin 26-vuotiaan Joel Marinin viime vuonna elinkautiseen vankeuteen muun muassa murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä. Mies hyökkäsi miekan kanssa kauppakeskus Hermanin yhteydessä sijainneisiin Savon ammattiopiston tiloihin lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2019.

Hyökkäyksessä kuoli 23-vuotias ukrainalaisnainen ja kymmenkunta ihmistä haavoittui tai loukkaantui. Mies opiskeli opistossa, ja uhrit olivat hänen kurssitovereitaan. Osalle heistä jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja.Mies valitti käräjätuomiosta hovioikeuteen.

MTV Uutiset seuraa hovioikeuskäsittelyä paikan päällä Kuopiossa. Viimeisimmät tiedot oikeudenkäynnistä voit katsoa MTV Uutiset Livestä sekä lukea verkkosivuiltamme osoitteesta MTVUutiset.fi.

Esiintyi käräjäoikeudessa ilmeettömänä

Miestä kuultiin myös käräjäoikeudessa. Tuolloin hän esiintyi salissa rauhallisesti ja ilmeettömänä ja vastasi hänelle esitettyihin kysymyksiin, muttei ilmaissut erikseen myötätuntoa uhrejaan kohtaan.

Esitutkinnassa mies ei ilmaissut poliisille katumusta teostaan. Käräjäoikeudessa hän sanoi, että tilanne oli muuttunut, eikä hän tekisi enää samoin jos voisi valita.

Mies sanoi tunteneensa vihaa toisia ihmisiä ja maailmaa kohtaan. Hänen mukaansa teon perimmäisenä tarkoituksena oli kuolla poliisin luoteihin.

Mies sanoi myös olleensa aiemmin hoitosuhteessa, jossa oli kertonut "hankalasta olosta", sekä syöneensä lääkkeitä, joista ei hänen kertomansa mukaan ollut mitään hyötyä. Käräjäoikeudessa hän kertoi, että oli aloittanut tutkintavankeudessa uuden lääkityksen.

Katso myös video: Kuopion verisen kouluiskun jäljet näkyvät yhä

Kuopion verisen kouluiskun jäljet näkyvät yhä – uhrit pahasti traumatisoituneita:"Jos joku tulee kassin kanssa lähelle, hän pelkää, että sieltä otetaan esille ase" 16:23
Kuopion uhrit pahasti traumatisoituneita: "Jos joku tulee kassin kanssa lähelle, hän pelkää, että sieltä otetaan esille ase"

Mielentila käsittelyssä huomenna

Keskeistä miehen valituksessa hovioikeuteen on, että hän katsoo olleensa teot tehdessään alentuneesti syyntakeinen, ja että hänet tulisi sen vuoksi tuomita elinkautisen vankeuden sijasta määräaikaiseen vankeuteen.

Elinkautinen vankeusrangaistus ja vuosissa mitattava rangaistus eroavat siinä, että elinkautisesta voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan vasta 12 vuoden jälkeen. Määräajaksi tuomittu ensikertalainen sen sijaan voi päästä ehdonalaiseen vapauteen suoritettuaan rangaistuksesta puolet.

Miehelle tehtiin mielentilatutkimus jo esitutkinnan aikana. Lausunnossaan siitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) katsoi, että mies oli tekojen aikaan ollut syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa. Käräjäoikeus oli samaa mieltä.

Miehen mielentilaa koskevia asioita on määrä käsitellä hovioikeudessa huomenna tiistaina, jolloin myös häntä on tarkoitus kuulla uudestaan. Koska kyse on terveystiedoista, hovioikeus on linjannut, että käsittely käydään suljetuin ovin.

Tiistain on myös tarkoitus olla käsittelyn viimeinen päivä. Jos aikataulu venyy, varapäiviksi on sovittu keskiviikko ja torstai.

Lue myös:

    Uusimmat