MTV seurasi hetki hetkeltä Thaimaan luolapelastusta: Katso, miten kaikki eteni – jalkapallopojat ja valmentaja on pelastettu!

Thaimaan jalkapallojoukkueen kaikki jäsenet on pelastettu 1:19

Sukeltajat ovat parhaillaan Tham Luangin luolastossa. MTV Uutiset seuraa tilanteen kehittymistä hetki hetkeltä.

Video on uutistoimisto Reutersin livekuvaa paikan päältä.

Seuranta loppuu tältä illalta.

Kello 20.03: Pelastukseen osallistunut suomalaissukeltaja Mikko Paasi kommentoi tapahtumia vain tunteja operaation jälkeen MTV Uutisille. 

– Koko porukka on joutunut keskittymään tässä viime viikon aikana todella paljon. Kun saimme kuulla, että kaikki lapset ovat tulleet läpi elävänä ja hyvässä kunnossa, ei voi olla kuin huojentunut ja kiitollinen kaikille heille, jotka ovat tätä pyörittäneet. Aivan uskomaton homma.

Paasin mukaan operaatiota harjoiteltiin useita kertoja ennen toteutusta. Voit lukea koko Paasin haastattelun täältä.

Kello 17.52: Pressitilaisuuteen osallistunut BBC:n toimittaja Tessa Wong kertoo Twitterissä, että pojat pääsevät tapaamaan vanhempiaan jo tänään. He joutuvat tosin tapaamaan lasin lävitse, koska pojat ovat vielä terveydellisistä syistä karanteenissa.

Kello 17.49: Guardianin kirjeenvaihtajan mukaan luola, jossa pojat olivat jumissa, haluttaisiin seuraavaksi valjastaa kansainväliseksi turistinähtävyydeksi.

Kello 17.42: Pian tiedotustilaisuuden alettua kerrottiin, että sekä lääkäri että luolassa olleet Navy SEAL -sukeltajat ovat päässeet ulos luolasta. 

Thaimaan armeija lähetti yli 1 000 henkilöä mukaan pelastusoperaatioon.

Kello: 17.33: Thaimaan pelastusoperaation johtaja kertoo tiedotustilaisuudessa, että kaikki pelastetut ovat nyt sairaalahoidossa. Ensimmäinen pelastettu saatiin tänään ulos luolasta kello 15 paikallista aikaa.

Operaatioon osallistuneet pelastajat ovat yhä luolan sisällä, mutta heidän odotetaan saapuvan pian takaisin.

Kello 17.02: Guardianin kirjeenvaihtaja kertoo Twitterissä, että tämän päivän pelastusoperaatiossa tuotiin ulos kaikkein heikoimmat pojat. Pelastusoperaatiosta toivotaan saatavan tarkempia tietoja illalla pressitilaisuudessa. 

Guardianin mukaan pelastusoperaatioon osallistuneet sukeltajat ja lääkäri ovat yhä luolan sisällä, mutta he ovat matkalla takaisin.

Kello 16.57: Eduskunnan puhemies Paula Risikko kiittelee pelastusoperaation onnistumista. 

– Onnellinen loppu Thaimaan luolapelastusoperaatiossa. Pelastajien ammattitaito, osaaminen, kansainvälinen yhteistyö ja lähimmäisenrakkaus osoittivat voimansa, Risikko sanoi Eduskunnan Twitterissä.

Kello 16.54: Valioliigassa pelaava jalkapalloseura Manchester United kertoi, että se kutsuu koko juniorijalkapallojoukkueen ja heidän pelastajansa käymään stadionillaan Manchesterissa. 

Kello 16.02: Fifa ilmoitti aiemmin, että mikäli pojat pääsevät ulos luolasta, heidät kutsutaan jalkapallon MM-kisojen loppuotteluun. Tämä on kuitenkin jäämässä haaveeksi, koska poikien terveydentila vaatii vielä tarkkailua.

Kello 15.53: Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump onnitteli Twitterissä pelastusoperaation toteuttaneita Navy SEAL -sukeltajia Yhdysvaltojen puolesta.

– Miten kaunis hetki - kaikki vapautettu, loistavaa työtä! Presidentti kommentoi ilouutisia.

Kello 14.57: Guardian kertoo, että poikien pelastusoperaatiossa mukana ollut lääkäri sekä kolme Navy SEAL -sukeltajaa ovat vielä luolan sisällä. 

Kello 14.49: Navy SEAL vahvistaa kahdentoista pojan ja heidän valmentajansa olevan ulkona luolasta.

Kello 14.48: Uutistoimisto Reutersin silminnäkijän mukaan kahdestoista henkilö on tuotu ulos luolasta. 

Kello 14.38: Australialaisen televisiokanavan toimittaja Daniel Sutton kertoi juuri Twitterissä thaimaalaislähteeseen viitaten, että sekä viimeinen poika että jalkapallovalmentaja ovat päässeet luolasta ulos.

Kello 14.26: Myös australialainen televisiokanava kertoo Twitterissä viimeisten pelastettavien olevan ulkona thaimaalaisesta luolasta.

Kello 14.17: Venäläinen uutistoimisto TASS kertoo thaimaalaiseen televisiokanavaan viitaten, että sekä viimeinen pelastettava poika että jalkapallovalmentaja olisivat ulkona luolasta. 

Kello 14.03: Japanilainen Kyodo News kertoo, että 12. poika on pihalla luolasta.

Uutissivusto kertoo asiasta Twitterissä.

Kello 13.46: Guardianin kirjeenvaihtaja Michael Safi kommentoi Twitterissä, että Thaimaan pääministeri on antanut tänään lausunnon liittyen mediassa esitettyihin väitteisiin, että pelastettaville pojille olisi annettu nukutuslääkettä osana pelastusoperaatiota.

Pääministerin mukaan näin ei kuitenkaan ole, vaan pelastajat ovat antaneet pojille jonkinlaista rauhoittavaa lääkettä, jonka avulla he eivät olisi operaation aikana liian hermostuneita tai panikoisi.

Kello 13.21: Guardian kertoo, että seitsemän ihmistä on vielä tällä hetkellä luolan sisällä. Pelastettujen henkilöllisyyttä ei ole kerrottu. Lehti kertoo, että mikäli lapset on tuotu luolasta ulos ensimmäisenä, luolassa pitäisi olla vielä kaksi poikaa, heidän valmentajansa, lääkäri sekä kolme Navy SEAL -sukeltajaa. 

Guardianin tietojen mukaan ensimmäisessä operaatiossa pelastettujen poikien ryhmästä kahdella pojalla on havaittu keuhkokuumeen merkkejä. 

Kello 13.12: Yhdestoista henkilö on nähty kannettavan ulos luolasta, kertoo Reutersin silminnäkijä.

Kello 12.43: Myös kymmenes poika on muun muassa Reutersin mukaan nostettu ulos.

Kello 12.14: Yhdeksäs poika on saatu pelastettua luolastosta.

Kello 11.44: Toistaiseksi varmistamattomien tietojen mukaan yhdeksäs poika on voitu saada pois luolasta. Tämä tarkoittaisi, että jäljellä on vielä neljä pelastettavaa.

Kello 11.05: Tämän päivän ensimmäinen eli yhteensä yhdeksäs poika saatetaan mahdollisesti nostaa ylös pian.

Kello 9.57: News.com.au-uutissivuston mukaan alueella on jo Hollywood-elokuvatuottajia, jotka suunnittelevat tekevänsä elokuvan poikien tarinasta.

Kello 9.17: Toimittaja James Massolan mukaan rankkasateet ovat väistymässä alueelta, mikä on pelastajien kannalta erittäin hyvä uutinen.

Kello 9.05: Pelastajat uskovat tämänpäiväisen sukelluksen vievän eilistä pidempään.

Kello 9.03: Myös eilen pelastetut pojat saattavat päästä illalla tapaamaan vanhempiaan lasi-ikkunan läpi.

Kello 8.33: Tesla-miljardööri Elon Musk on tarjoutunut julkisesti auttamaan operaatiossa ja on parhaillaan Thaimaassa. Viranomaisten mukaan Muskin tarjoama "lapsenkokoinen sukellusvene" ei kuitenkaan sovi hyödynnettäväksi operaatiossa.

Kello 7.56: Reutersin mukaan kaikki viisi sisällä olevaa jäsentä tuodaan ulos samalla sukelluksella.

Kello 7.53: "Mikäli mitään outoa ei tapahdu, kaikki loput viisi joukkueen jäsentä pelastetaan ulos tänään."

Kello 7.52: Viranomaiset vahvistavat: sukellukset ovat alkaneet Suomen aikaa kello 6.08 yhteensä 19 sukeltajan voimin.

Kello 7.47: Viranomaiset pitävät parhaillaan thainkielistä lehdistötilaisuutta. Guardianin Michael Safin mukaan on epäselvää, ovatko sukellukset jälleen käynnissä.

Kello 7.29: Sukeltajat ovat ilmeisesti jälleen luolassa.

Kello 7.21: Pojat eivät Dagens Nyheterin mukaan pääse osallistumaan jalkapallon MM-kisojen finaaliin, johon FIFAn puheenjohtaja Gianni Infantino heidät kutsui.

Kello 7.11: Thaimaan viranomaisten mukaan kaikki jo pelastetuista pojista ovat hyvässä kunnossa. Vähintään kahdella tai mahdollisesti jopa kaikilla pojista on kuitenkin verikokeiden perusteella merkkejä jonkinlaisesta tartunnasta. Heitä pidetään sairaalassa vähintään viikon verran.

Kello 7.07: CNN:n haastatteleman viranomaisen mukaan pelastajat valmistautuvat kolmanteen ja mahdollisesti viimeiseen sukellukseen rankkasateista huolimatta.

Kello 7.04: Reutersin mukaan ensimmäisenä pelastetussa ryhmässä oli 14–16-vuotiaita, toisessa 12–16-vuotiaita. Joukkueen valmentaja on siis yhä sisällä luolassa.

Kello 7.01: Uutistoimisto Reutersin mukaan röntgenkuvaukset ovat näyttäneet "epäsäännöllisyyksiä" kahdella pelastetulla.

Kello 6.55: Jo pelastettujen poikien kunnosta on annettu runsaasti tietoja. Ensimmäisinä pelastetut neljä poikaa ovat päässeet tapaamaan perheitään, mutta tautiriskin takia vain lasin läpi.

Kello 6.52: Guardian-lehden kirjeenvaihtaja Michael Safin mukaan Thaimaan armeijan kenraali Buncha Duriyaphan kertoi rukoilleensa sateen jumalalta kolmen päivän taukoa, jotta joukkue saataisiin ulos. Päiviä riitti kuitenkin vain kaksi – tällä hetkellä alueella sataa kaatamalla.

Artikkeli päivittyy päivän mittaan. MTV Uutiset seurasi pelastuspäivää myös eilen.

Lue myös:

    Uusimmat