MTV seurasi: Leijonille karmea pettymys huipputrillerissä – Tre Kronor etevämpi voittomaalikisassa

Tässä artikkelissa seurattiin Suomen ja Ruotsin välistä ottelua. Leijonat oli koko ottelun niskan päällä, mutta Ruotsi oli lopulta etevämpi voittomaalikisan jälkeen lukemin 2–1.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Suomi–Itävalta to 16.5. klo 17.20. Studio käyntiin jo klo 16.30!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Suomelle maalinteko tuotti tänään vaikeuksia, vaikka maalipaikkoja pystyttiin luomaan kiitettävästi. Molemmat maalivahdit pelasivat vahvan ottelun, ja sekä Lars Johanssonin että Emil Larmin torjuntaprosentti nousi päälle 96:n.

Ensimmäinen erä mentiin maaleitta. Toisessa erässä Leijonat painoi päälle alusta asti, mutta huippupaikat jäivät uupumaan. Kun Suomi ei saanut maalia aikaan, iski Ruotsi. Oscar Lindberg tykitti Tre Kronorin johtoon komean kuvion pääteeksi. Suomen tasoitus oli taidonnäyte kovasta työnteosta. Juho Lammikko kiskaisi maalin kulmalta Leijonat tasoihin maalivahdin kautta.

Lopulta ottelu ratkaistiin vasta voittomaalikisassa, jossa Ruotsi vei voiton Lucas Raymondin maalilla. Raymondin komean ratkaisevan rangaistuslaukauksen voit katsoa pääkuvan videolta.

Suomi ei ole koskaan voittanut Ruotsia kotikisoissa. Neljä kertaa on päädytty tasatulokseen ja illan tuloksen myötä Tre Kronor on poistunut kaukalosta voittajana viisi kertaa.

Seuranta:

Voittomaalikisa

Ahti Oksanen epäonnistuu, ja Ruotsi voittaa.

Osat vaihtuvat. Ruotsin Raymond tekee maalin.

Markus Sörensen ei onnistu. Kisa jatkuu. Yksi pari kerrallaan mennään.

Joel Armia nakuttaa ylänurkkaan! Suomi tasoittaa!

Peterson ei onnistu. Ruotsi johtaa siis edelleen yhdellä.

Hartikainen laukoo ohi.

Lindberg laukoo ohi. Ruotsi johtaa edelleen yhdellä.

Rantanen yrittää laukoa ylänurkkaan, mutta ei onnistu.

Raymondin kädet käyvät ja kiekko on Larmin selän takana. Ruotsi johtaa.

Kasperi Kapanen laukoo Johanssonia päin. Ei maalia.

Tömmernes kieputtaa Larmin solmuun ja tekee maalin!

Ahti Oksanen laukoo maalin!

Klo 22.45 Katsotaan ketkä luistelevat ampumaan rangaistuslaukaukset. Ensimmäisenä Ahti Oksanen!

Jatkoerä

5 minJatkoaika päättyy. Voittomaalikilpailu edessä.

4 min Larmi torjuu Tömmernesin viivavedon. 37 sekuntia peliä jäljellä.

4 min Puoli minuuttia jäähyä jäljellä. Tre Kronor pääsee jauhamaan. Suomi kestää vielä, kiekko pomppaa verkkoihin.

3 min Nyt on tiukka paikka. Ruotsi pyörittää neljällä kolmea vastaan.

3 min Tömmernes pääsee hyvään paikkaan. Samasta tilanteesta Joel Armialle tuomitaan kahden minuutin rangaistus koukkaamisesta.

2 min Kakko kaadetaan ja yleisö vaatii rangaistusta. Tuomarit eivät regoi.

1 min Kaapo Kakko kiepputtelee ja laukoo! Johansson torjuu vaivoin.

0 min Kiekko on jo pelissä.

3. erä

20 min Varsinainen peliaika päättyy lukemiin 1–1.

19 min Joukkueet pelaavat nyt riskittömästi. Leijonat kuitenkin painaa vielä päälle.

17 min Marko Anttila purjehtii laidasta kohti maalia ja laukoo – Johansson torjuu.

16 min Ruotsi on täysilukuinen. Ei taaskaan ylivoimamaalia.

15 min Hyvää pyöritystä, kiekko liikuu. Pesonen laukoo jalkojen välistä, mutta Johansson torjuu. Ruotsi pääsee purkamaan.

14 min Sakari Manninen vedetään kumoon. Ruotsille kahden minuutin jäähy koukkaamisesta.

14 min 5.37 kellossa aikaa jäljellä.  Suomella hyökkäyspään aloitus.

13 min Suomi-huudot raikuvat Tampere Areenassa. Pesosta horjutetaan keskialueella, ja yleisö vaatii jäähyä. Tuomarin pilli ei soi.

12 min Ykkösvitjalla armoton pyöritys. Hartikainen pitää härkämäisesti kiekkoa, ja Rantanen kieputtelee ruotsalaisia vipuun. Ei kuitenkaan tarpeeksi laadukasta maalipaikkaa.

9 min Käärijä pauhaa hallissa. Yleisö janoaa lisää maaleja.

8 min Kasperi Kapaselta loistopassi Juho Lammikolle, mutta hän ei onnistu toista kertaa. Veto kilpistyy Johanssonin patjaan.

7 min Lammikon laukaus lähtee aivan maalivahdin vierestä ja miinuskulmasta. Kiekko kimpoaa verkkoon maalivahti Johanssonista. Hieno haalariosaston taidonnäyte!

6 min Suomi tekee maalin! Juho Lammikko survoo maalin kulmalta verkkoon!

5 min Tällä kertaa kakkosketju luo paikan. Se ei kuitenkaan ole tarpeeksi laadukas. Hyvää yritystä joka tapauksessa Leijonilta.

4 min Ykkösvitja painaa päälle. Kiekko pyörii maalin edessä, mutta ei mene sisään.

2 min Armialle pelataan loistava paikka, mutta porilainen kiskaisee ohi maalin.

1 min Suomi saa paineen Ruotsin päätyyn ja laukauksen kohti Johanssonia. Veto on kuitenkin heppoinen.

Klo 21.59 Kolmas erä käynnissä!

Klo 21.58 Kolmanteen erään marssii päättäväinen Leijonat-miehistö. Mannisen johtama ykkösvitja aloittaa.

2. erä

Klo 21.52 Illan toisessa MM-ottelussa tilanne on Tshekin ja Latvian välillä 2–2.

Klo 21.48 Marko Anttila oli luottavainen erätauolla, että peli vielä kääntyy.

– No joo, emmä tiedä. Kai se sitten oli jäähy. Tapettiin se hienosti, Anttila totesi omasta jäähystään.

– Usko vaa nomaan tekemiseen. Paikoistahan meidän pitää pistää sisään.

Klo 21.43

Katso Ruotsin maali videolta.

20 min Erä päättyy. Ruotsi oli selkeästi huonompi, mutta johtaa silti 1–0. Maalintekopeli, ei voi mitään.

19 min Sitten hurja pyöritys puolestaan Suomelta. Kappo Kakko veivaa minkä kerkiää ja pääsee laukomaan, mutta kiekko ei mene maaliin.

18 min Ruotsi saa karmean buustin maalinsa jälkeen ja painaa päälle herhiläisen tavoin. Mikko Rantaselle siunaantuu kuitenkin paikka kesken kaiken. Rantanen laukoo ohi.

17 min Lindbergin maali on komea. Hän pääsee laukomaan suoraan poikittaissyötöstä, eikä Larmilla ole mitään mahdollisuutta. Tilanne lähtee Jere Sallisen huonosta syötöstä keskialueella.

17 min Ruotsi iskee maalin! Oskar Lindberg laukoo kiekon Larmin selän taakse.

16 min

Marko Anttilan taklauksesta tuomittiin jäähy.

15 min Sami Kapanen teki erikoisen havainnon pelikatkon aikana ruotsalaispelaajien ja valmentajan kanssakäymisestä.

15 min Hieno katko Björniseltä alivoimalla. Vaarallisen oloinen on Ruotsin ylivoima, mutta taas Björninen katkomassa.

13 min Ruotsilla mahtipaikka. Mertaranta puhuu tolpasta, joten ainakin lähellä käy.

12 min Marko Anttilalle tuomitaan jäähy taklauksen jälkeen. Anttila ajaa ruotsalaispelaajaa selkään. Ruotsille siis kahden minuutin ylivoima.

11 min Ruotsilta oikeastaan koko erän ensimmäinen kiekonhallinta. Kaikki lähtee kovasta taklauksesta Lehtoseen. Viimeinen minuutti on pyöritty Leijonien päässä.

10 min Leijonilla todella vahva vaihe menossa. Ruotsi ei saa syöttöjä omille ollenkaan.

9 min Hartikaiselle pelataan maalin eteen loistopaikka, mutta ei mene sisään.

9 min Suomen neloskenttä on taas pirteänä, ja kiekko pyöri Tre Kronorin päädyssä. Sen jälkeen Kaapo Kakko näyttää osaamistaan ja hänet koukitaan kumoon. Ei jäähyä.

8 min Pesoselle avautuu tilanne maalin kulmalle, kun Kapanen roiskaisee kiekon Ruotsin maalia kohti. Kiekko kuitenkin ohi maalin.

7 min  Loput ylivoimasta on Suomelta kehnoa peliä. Ei laukausta eikä edes kunnon pyöritystä.

6 min Leijonat sai heti pakkopelin käyntiin, mutta Rantanen sutaisee ohi kiekosta. Rantanen sadattelee pelikatkon aikana. 50 sekuntia ylivoimaa jäljellä.

5 min Ruotsille rangaistus, kun Pesonen kammetaan kumoon keskialueella. Andre Petterssonille kaksi minuuttia kiinnipitämisestä.

5 min Ruotsin Sörensen laukoo nousunsa päätteeksi kohti Larmia. Suomalaisvahdilla ei ongelmia.

3 min Suomen neloskentältä pirteä vaihto. Anttilakin väläyttelee nopeuttaan laidassa ja luistelee melkein paitsioon.

2 min Ruotsin Lindholm laukoo laidasta, mutta laukaus on heppoinen. Larmi torjuu.

1min Jere Salliselle pelataan hyvä paikka maalin eteen, mutta Johansson torjuu. Leijonat on aloittanut hyvällä jalalla.

0 min Toinen erä on käynnissä!

Klo 21.05 Kerrotaan tähän väliin, että Tshekki johtaa Riian lohkon ottelua Latviaa vastaan lukemin 1–0 ensimmäisen erän jälkeen.

Klo 20.57 Suomella oli todella hyvä paikka ensimmäisen erän lopussa, mutta Rantanen vedettiin tylysti kumoon maalin edessä. Katso video tilanteesta alta.

1.erä

20 min Ensimmäinen erä päättyy. Suomelta vahva esitys, mutta taululla kiikarilukemat.

19 min Rantaselta ilmiömäinen syöttö maalin eteen, mutta Johansson torjuu Mannisen yrityksen. Karmea paine jatkuu ja Ruotsi purkaa. Rantaselta kovaa palautetta tuomarille..

17 min Anttila karvaa vuorostaan kiekon ja pääsee laukomaan. Jatkotilanteesta Björnisen vuoro kokeilla ohjausta, mutta kiekko nousee maalin yli. Leijonat on ollut edelleen niskan päällä.

17 min Kasperi Kapanen pääsee hyvään paikkaan aloituksen jälkeen, mutta ampuu suoraan Johanssonin logoon.

16 min Rantanen pääsee jälleen laukomaan, mutta Johansson torjuu.

13 min Leijonat vyöryttää nyt päälle vahvasti. Kiekko pyörii Ruotsin maalin tuntumassa, mutta aivan huippuvetoja ei saada aikaiseksi. Ruotsi kestää.

12 min Mikko Rantasella on ollut tässä erässä parikin paikkaa katso Rantasen paikat pääkuvan videolta.

11 min Taas Suomen ykkösvitja hyökkää vaarallisesti. Ei kuitenkaan maalia.

10 min Ruotsi saa pienen paineen ja lauko viivalta. Larmilla ei mitään vaikeuksia.

10 min Jukka Jalonen seisoo rauhallisena vaihtoaition takana. Ruotsin aitiossa Sam Hallam ohjeistaa omiaan innookkaasti erätauon aikana. Suomi on hallinnut selvästi tätä erää tähän asti.

9 min Suomella on hyvä vaihe päällä. Miika Koivisto pääsee laukomaan viivasta, mutta Lars Johansson torjuu.

8 min Suomen ykkösvitja on hyvässä vireessä. Mikko Rataselle siunaantuu huippupaikka, mutta mies sutaisee kiekosta kokonaan ohi.

7min Leijonat sai pakkopeliä aikaan, mutta aivan parhaisiin maalipaikkoihin eivät suomalaiset päässeet. Sakari Mannisen paikka oli ehkä paras, mutta hän laukoi selkeästi takakulmasta ohi.

5 min Ruotsille kahden minuutin jäähy kampituksesta. Pär Lindholm istunnolle.

4 min Suomen ykköskentällä hyvä paikka, mutta Ruotsin maalivahti torjuu.

1 min Ruotsi aloittaa heti vahvasti, ja Pär Lindholm pääsee laukomaan. Larmi koppaa varmasti kiekon.

0 min  Kiekko putoaa jäähän! Ottelu on käynnissä!

Klo 20.17  Ottelun alkuun noin kolme minuuttia. Hallissa soi Daruden Sandstorm ja tunnelma on katossa! Joukkueet marssivat kentälle.

Klo 20.12 Jukka Jalonen oli luottavainen ennen peliä.

– Vähän vähemmän jäähyjä ja pikkuisen paremmin keskustaa pitää puolustaa. Totta kai maalintekoon tehokkuutta lisää, Jalonen sanoi illan suunnitelmasta.

Jaloselta kysyttiin myös Hallamin kommenteista.

– Jotain se oli sanonut. Se sanoo mitä sanoo, ei sen kummempaa.

Klo 20.05 Ruotsin valmentaja Sam Hallamilta kuultiin tänään kohahduttava lausunto, jossa hän kommentoi provoiden Leijonien pelitapaa. Lue juttu tästä: Ruotsin päävalmentajalta kuohuttavaa puhetta Leijonista – konkariluotsi hämmästyi: "En muista vastaavaa"

Klo 19.49 Sami Kapanen analysoi Mikko Rantasen peliä Leijonissa kahden pelin perusteella C Moren lähetyksessä.

– Hetken kestää tottua siihen peliin. Vaihdon rakentaminen on hyvin erilaista, että pääsee hyökkäysalueelle. Ollaan nähty koko ajan parempaa ja parempaa pelaamista. Loistava esimerkki oli Suomen neljäs maali Saksaa vastaan.

Saksaa vastaan Rantanen tehtaili upean paikan, ja paluukiekosta Mikko Lehtonen laukoi Leijonat 4–3-voitoon.

Klo 19.44 Harri Pesosen kisapassi leimattiin USA-ottelun jälkeen. Konkari kertoi mietteitään C Moren lähetyksessä.

– Kyllähän se tietysti oli kiva että se tapahtui noin noepasti. Totta kai se oli helpotus. Otetaan vastaan ja nautitaan, että päästään pelaamaan, Pesonen sanoi.

– Ruotsi sytyttää aina. Niillä on laatujengi ja he pelaavat hyvää lätkää.

Klo 19.38 Tänään Aftonbladet kertoi, että Ruotsin joukkue on saamassa lisävahvistuksen NHL:stä, kun Toronto-puolustaja Timothy Liljegren on liittymässä Tre Kronorin miehistöön. Voit lukea lisää uutisesta tästä linkistä.

Klo 19.32 Tervetuloa seuraamaan Suomi–Ruotsi-ottelun seurantaa. Suomen kentälliset eivät ole muuttuneet Saksa-ottelusta, mutta voit vielä tarkistaa ne tästä linkistä.