George Floyd saatettiin haudan lepoon

CNN: Tästä videosta kaikki lähti – George Floyd kuoli poliisin voimankäytön vuoksi 3:09
Tästä videosta kaikki lähti.

Pidätystilanteessa kuollut George Floyd haudattiin hänen perheensä kotikaupungissa Houstonissa Texasissa.

Laajan ihmisoikeusliikehdinnän symboliksi noussut Floyd haudattiin äitinsä viereen. Perheen lisäksi hautajaisiin saapui muun muassa urheilijoita, poliitikkoja ja näyttelijöitä. Hautajaisvieraita oli noin 500. Paikan päälle oli tuotu valtavasti kukkia. 

Floyd kuoli Minneapolisissa 25. toukokuuta. Floydin taposta syytetään poliisia, joka painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan pidätystilanteessa. Myös kolmea muuta poliisia syytetään avunannosta tappoon.

MTV seurasi hautajaisia livestreamista.

Merkkihenkilöt kokoontuvat kunnioittamaan Floydin muistoa

CNN:n mukaan hautajaisissa kuullaan puheita paitsi Floydin perheenjäseniltä myös muun muassa poliitikoilta. Puheita pitävät CNN:n mukaan ainakin Yhdysvaltain entinen varapresidentti ja demokraattien tuleva presidenttiehdokas Joe Biden, demokraattien kongressiedustajat Al Green ja Sheila Jackson Lee sekä Houstonin pormestari Sylvester Turner.

Tunnettu kansalaisoikeusaktivisti Al Sharpton pitää CNN:n mukaan muistopuheen hautajaisissa.Hautajaisväki on voinut jättää hyvästinsä 46-vuotiaana kuolleelle Floydille, jonka arkkua on pidetty hautajaisissa avoimena. Avoimen arkun hautajaiset ovat yleinen perinne Yhdysvalloissa. Floydin avoimen arkun luona pääsi vierailemaan myös eilen, jolloin Floydin muistoa kävi kasvotusten kunnioittamassa yli 6 000 ihmistä.

Hautajaisvieraita on arviolta noin 500. Vierailla on koronapandemian vuoksi kasvomaski. Mukana oli paitsi perhettä ja poliitikoita, myös julkisuuden henkilöitä, kuten näyttelijät Channing Tatum ja Jamie Foxx sekä nyrkkeilijä Floyd Mayweather. Mayweatherin on kerrottu maksavan kaikki Floydin hautajaisiin liittyvät kulut.

"Haluan koskettaa maailmaa"

Floyd syntyi Pohjois-Carolinassa, mutta kasvoi Houstonissa. Kouluaikoina muun muassa urheilua harrastanut Floyd muistetaan Houstonissa hyväluonteisena ystävänä.New York Timesin artikkelissa Floydin kanssa aikoinaan koulua käynyt mies kertoi Floydin halunneen kouluaikoina jättää jälkensä maailmaan.

– George kääntyi minua kohti ja sanoi: "Haluan koskettaa maailmaa", Jonathan Veal kertoi New York Timesille muistellen hetkeä lähes kolmen vuosikymmenen takaa.

Lehden mukaan nuorten ajatuksissa maailman koskettaminen olisi luultavasti tarkoittanut koripallo- tai jalkapallouraa.

– Se oli yksi niistä ensimmäisistä hetkistä, jonka muistin sen jälkeen, kun olin kuullut, mitä hänelle oli tapahtunut, Veal kertoi lehdelle.

– Hän ei olisi voinut kuvitella, että tämä on se traaginen tapa, jolla ihmiset tuntisivat hänen nimensä.

Lue myös:

    Uusimmat