Rovanperän aikaa muutettiin törttökuskin jäljiltä, Suninen lähellä supersuoritusta – näin Chilen MM-rallin lauantai eteni

Chilen MM-rallissa rengasfarssi – Toyota-tähti Elfyn Evans maaliin kahden rengasrikon kanssa! 1:26
Chilen MM-rallissa Toyotan rengasfarssi – Elfyn Evans 9. erikoiskokeen maaliin kahden rengasrikon kanssa!

Chilen MM-rallin lauantaipäivään lähdettiin suomalaisittain herkullisista asetelmista. Hyundain Teemu Suninen ja Toyotan Kalle Rovanperä taistelivat palkintopallipaikoista. MTV Urheilu seurasi lauantain ajopäivää hetki hetkeltä.

M-Sportin Ott Tänak suuntaa sunnuntain päätöspäivään lähes minuutin johdossa. Suninen on puolestaan väkevästi kiinni kakkospaikassa – lähimpänä uhkaajana tallitoveri Thierry Neuville 13,9 sekunnin päässä. 

Rovanperä ajaa viidentenä. Hän sai 21,8 sekunnin aikahyvityksen siitä, että häntä hidasti lauantain päätöspätkällä edessä hölmöillyt Fordin WRC-tulokas Gregoire Munster, joka viivytteli renkaanvaihdon kanssa, ja lähti lopulta vielä nostamaan pölyä Rovanperän eteen. 

Sunnuntaina ajetaan vielä neljä erikoiskoetta Suomen aikaa kello 14.07 lähtien. 

Alla rallin kokonaistilanne ja lauantain erikoiskoekohtainen seuranta. 

Chilen MM-rallin tilanne (EK12/16):

SijaKuljettajaTalliAika/ero
1.Ott TänakM-Sport2.36.16,2
2.Teemu SuninenHyundai+58,3
3.Thierry NeuvilleHyundai+1.12,2
4.Elfyn EvansToyota+1.22,9
5.Kalle RovanperäToyota+2.02,2
6.Takamoto KatsutaToyota+4.07,2
 Esapekka LappiHyundaikeskeyttänyt
 Pierre-Louis LoubetM-Sportkeskeyttänyt

Päivän päätapahtumat:

Liveseuranta:

EK12 Maria de las Cruces 2 (28,72 km)

Klo 0.13: Kiitos seuraajille lauantaipäivästä! Huomenna palataan seurannan pariin, kun kisa ratkaistaan kello 14.07 alkaen. MTV Urheilun verkkosivuilla muutenkin kattava paketti Chilen MM-rallista!  

Klo 23.58: Sami Pajarin takarenkaat ovat aivan lopussa, ja suomalainen häviää Solbergille lähes 50 sekuntia päivän päätöspätkällä. Pajari putoaa näin ainakin kaksi sijaa kärjestä, eikä pysty enää haastamaan Solbergia voitosta sunnuntaina ilman teknisiä yllätyksiä.    

Klo 23.54: Erikoiskokeen tulokset alla (Rovanperän Munsterin nostamasta pölystä saama 21,8 sekunnin aikahyvitys päivitetty sunnuntaiaamuna klo 7.15). Päivitetty kokonaistilanne yllä.  

SijaKuljettajaTalliAika/ero
1.Ott TänakM-Sport13.47,8
2.Thierry NeuvilleHyundai+7,8
3.Elfyn EvansToyota+12,8
4.Teemu SuninenHyundai+13,8
5.Kalle RovanperäToyota+19,5
6.Takamoto KatsutaToyota+57,0
 Esapekka LappiHyundaikeskeyttänyt
 Pierre-Louis LoubetM-Sportkeskeyttänyt

Klo 23.52: Tänak tulee kisan seitsemänteen pohja-aikaansa 7,8 sekunnin erolla Neuvilleen. Virolainen pystyy varmistelemaan voittonsa helposti sunnuntaina – käytännössä vain rengasrikko tai yllättävä tekninen ongelma voi viedä sen. 

Klo 23.48: Suninen taistelee selvästi luistavilla renkailla maaliin 6 sekuntia Neuvillea hitaampana. Hyvä päivä Suniselta, joka jatkaa kisan kakkosena sunnuntaihin!

– Lopussa säästin rengasta liikaa ja aloitin sen liian aikaisin, mutta kokonaisuudessaan lenkki oli ok, Suninen summasi. 

Klo 23.45: Neuville ja Evans ovat tulleet odotetusti Munsterin perässä kärsineen Rovanperän edelle, jopa puolen minuutin marginaalilla. 

Klo 23.41: Rovanperä heitti huimat kommentit Munsterin pölyssä ajamisesta (video alla). 

– Se oli vähän kuin ajamista Super Mario Kart -videopelissä, kun joku heittää banaaneja tai savupommeja eteesi. Hävisin varmasti paljon aikaa, katsotaan kuinka paljon saan siitä takaisin, Rovanperä kommentoi. 

Kalle Rovanperä heitti leikiksi Munsterin pölyssä ajamisesta: "Kuin Super Mario Kart" 1:11
Kalle Rovanperä heitti leikiksi Munsterin pölyssä ajamisesta: "Kuin Super Mario Kart."

Klo 23.35: Päivän päätöspätkän idioottikuski-palkinnon saava Munster on maalissa, reippaat 7 minuuttia pohja-ajasta. Ja pian perässä maaliin tulee Rovanperä, joka saa varmasti aikahyvitystä pölyssä ajamisesta (video alla). 

Rovanperä ottaa kuitenkin pohja-ajan 15,7 sekunnin erolla Katsutaan.  

Tulokaskuski hölmöili edessä – Kalle Rovanperä kärsi pölyssä ajamisesta! 1:28
Tulokaskuski hölmöili edessä – Kalle Rovanperä kärsi pölyssä ajamisesta!

Klo 23.29: Ja tässä video WRC-tulokaskisaansa ajavan Munsterin hölmöilystä. Rovanperä ajaa parhaillaan matkaa jatkaneen Munsterin pölyissä, mutta suomalainen saa varmasti tästä aikahyvityksen. 

MM-rallikuski hölmöili urakalla päivän päätöspätkällä – "Järkyttävää toimintaa!" 2:01
MM-rallikuski hölmöili urakalla päivän päätöspätkällä – "Järkyttävää toimintaa!"

Klo 23.28: Rovanperä tekee kovaa jälkeä väliajoissa, mutta matkaansa jatkaneen Munsterin nostamat pölyt häiritsevät nyt suomalaista. 

Klo 23.25: Hellerin autossa onkin renkaat kunnossa, mutta asiantuntija Ketomaan mukaan ohjauksessa on jotain vialla. Olisiko chileläinen osunut johonkin? Hän pääsi kuitenkin maaliin.  

Klo 23.23: Munsterin hölmöily päättyy siihen, että hän spinnaa ja pysähtyy pakon sanelemana vaihtamaan rengasta – vihdoin! Katsuta ohittaa jo Munsterin pätkällä. Ja nyt myös chileläisellä Alberto Hellerillä on rengasrikko, mutta hän on jo lähellä maalia, joten hän jatkaa. 

Klo 23.17: Gregoire Munsterilla näyttäisi olevan rengasrikko, mutta Ford-kuski ei pysähdy vaihtamaan. Hän häviää pitkällä pätkällä valtavasti tällä tavalla, ja auto saattaa hajota pahasti. 

Klo 23.11: Tällä erikoiskokeella nähtiin Thierry Neuvillen todella raju ulosajo historian ensimmäisessä Chilen MM-rallissa vuonna 2019 (video alla). 

Thierry Neuville koki Chilessä karmean ulosajon vuonna 2019 – "Yksi uran rajuimpia" 1:08
Thierry Neuville koki Chilessä karmean ulosajon vuonna 2019 – "Yksi uran rajuimpia."

Klo 23.08: Päivän viimeinen ja koko kisan pisin erikoiskoe vauhdissa. Päivän ensimmäisellä lenkillä tämä pätkä söi Toyota-kuskien pehmeät renkaat täysin. Nähdäänkö rengasrikkoja nyt, kun kaikilla on alla kovat renkaat? Rengaskuluma on ollut yllättävän suurta myös toisella lenkillä.  

EK11 Rio Lia 2 (21,09km)

Klo 22.58: Rally2-luokassa Sami Pajari ajaa taas kovaa vauhtia ja lisää kokonaisjohtonsa 5,7 sekuntiin. Oliver Solberg toisena. 

Klo 22.55: Alla erikoiskokeen tulokset. Kokonaiskisan tilanne päivitetty ylle. 

SijaKuljettajaTalliAika/ero
1.Ott TänakM-Sport13.47,8
2.Teemu SuninenHyundai+2,8
3.Elfyn EvansToyota+5,4
4.Thierry NeuvilleHyundai+11,0
5.Kalle RovanperäToyota+12,5
6.Takamoto KatsutaToyota+22,8
 Esapekka LappiHyundaikeskeyttänyt
 Pierre-Louis LoubetM-Sportkeskeyttänyt

Klo 22.44: Suninen menettää pohja-aikansa Tänakille 2,8 sekunnin erolla. Virolainen osoittaa taas mestarillista otettaan renkaiden säästämisessä. 

– Ajoin nyt kovempaa. Renkaani olivat kuin uudet säästettyäni niitä niin paljon edellisellä pätkällä, Tänak totesi. 

Klo 22.41: Suninen ottaa kiinni pohja-aikaan. Hän lyö Evansin 2,6 sekunnilla. Samalla hän lisää kaulaa Neuvilleen ja Evansiin. 

– Ei yhtään pintaa sisäpuolella. Huonolta näyttää, asiantuntija Ketomaa huikkaa Sunisen renkaista tv-kuvien perusteella. 

Klo 22.36: Evans hyökkää Neuvillen kimppuun, lyö belgialaisen ajan jopa 5,6 sekunnilla. Samalla kaksikon ero kutistuu 5,7 sekuntiin. Palkintosijoista Tänakin takana käydään vielä kova taisto.   

Klo 22.33: Neuville maalissa 1,5 sekuntia Rovanperän ajan alle. Suninen on tullut todella kovaa väliajoissa.  

– Yritin vain säästää renkaita, Neuville jatkoi samaa, jo tutuksi tullutta virttä. 

Klo 22.29: Rovanperä maalissa 10,3 sekuntia Katsutan edellä. 

– Tämä on renkaille yllättävän rankkaa. Emme odottaneet, että tulemme tänne säästämään vain rengasta tällaiselle ek-lenkille, Rovanperä kommentoi. 

Asiantuntija Ketomaa ei voi käsittää sitä, miten nopeasti kovatkin renkaat kuluvat erikoiskokeilla. 

Klo 22.26: Neuville ajautuu hieman leveäksi yhden mutkan puolimatkassa, mutta pääsee jatkamaan ilman suurta aikatappiota. Hän on väliajassa hieman Rovanperän edellä.  

Klo 22.22: Rovanperä 4,3 sekuntia Katsutaa edellä reilussa 12 kilometrissä. Neuville reilun sekunnin suomalaisen perässä ensimmäisessä väliajassa.  

Klo 22.14: Rovanperä liikkeelle. Nyt on mielenkiintoista nähdä renkaiden kestävyys edellisen pätkän nopeimman miehen eli Rovanperän sekä muiden huippukuskien välillä. 

Klo 22.01: Ja sitten iltasession toinen pätkä vauhtiin! 

EK10 Chivilingo 2 (27,19 km)

Klo 21.59: Rengaskuluma on kyllä huimaa, sillä Rally2-luokassa ajavan Emil Lindholmin Hyundain kovat eturenkaat olivat melko lailla lopussa pätkän maalissa.  

– Eturenkaat aivan loppu! Ei yhtään pintaa! Ja vasta yksi pätkä ajettu, asiantuntija Ketomaa hätkähti. 

– Pätkän loppu oli todella liukas, Lindholm valitteli. 

Klo 21.50: Solberg jää reilut 19 sekuntia Pajarille, joten suomalainen nousee Rally2-luokan kärkeen 2,5 sekunnin erolla. Säästelikö Solberg renkaita suomalaista enemmän?

Klo 21.48: Solberg on jäämässä rutkasti Pajarille Rally2-luokassa, joten suomalainen saattaa nousta takaisin luokan kärkipaikalle. 

– Yritettiin tulla ihan kovaa. Tuntui hyvältä. Liukkaalta tuntui jo lopussa, joten voi olla pitkä luuppi näillä renkailla, Pajari kommentoi. 

Klo 21.45: Erikoiskokeen tulokset alla. Yllä päivitetty kokonaistilanne.  

SijaKuljettajaTalliAika/ero
1.Kalle RovanperäToyota17.07,5
2.Elfyn EvansToyota+2,4
3.Thierry NeuvilleHyundai+4,9
4.Teemu SuninenHyundai+8,4
5.Takamoto KatsutaToyota+9,2
6.Ott TänakM-Sport+14,5
 Esapekka LappiHyundaikeskeyttänyt
 Pierre-Louis LoubetM-Sportkeskeyttänyt

Klo 21.43: Kisan toinen pohja-aika Rovanperälle. Renkaita selvästi säästellyt Tänak jää kärjestä 14,5 sekuntia, mutta on turvallisesti johdossa.  

Klo 21.41: Suninen jää kärjestä 8,4 sekuntia, mutta myös Evansille ja Neuvillelle useamman sekunnin. Sunisen marginaali kakkospaikalla siis kutistuu hieman taakse päin. 

– Yritin säästää mahdollisimman paljon rengasta. Järjettömän rankka pätkä renkaille, Suninen kommentoi. 

Klo 21.36: Rovanperä näyttäisi ottavan pohja-ajan, sillä Tänak on jäänyt hänestä puolimatkassa lähes 10 sekuntia. Evans jäi Rovanperästä maalissa 2,4 sekuntia, Suninen ei ole yltämässä tähän. 

Klo 21.33: Suninen on 15 kilometrin väliajassa reilut 5 sekuntia Rovanperää perässä, hieman myös Neuvillen ja Evansin perässä. 

Neuville kertoo maalissa, että hän ajoi rengaskulumaa silmällä pitäen. Hän hävisi Rovanperälle 4,9 sekuntia. 

Klo 21.28: Rovanperä maalissa 9,2 sekuntia Katsutaa nopeampana. Väliajoissa hän on muutaman sekunnin Neuvilleä edellä, Evans on jäänyt vähän enemmän. Asiantuntija Ketomaa epäilee, että Evans säästää tarkoituksella Rovanperää enemmän renkaita tuleville pätkille.  

– Pitää vähän tarkkailla rengaskulumaa, jotta saamme selvitettyä lenkin hyvin, Rovanperä kommentoi. 

Klo 21.24: Rovanperä johtaa Katsutaa 10 sekunnilla 20 kilometrin väliajassa. Hyvältä näyttää suomalaistähden vauhti.  

Klo 21.22: Rovanperä johtaa reilun viiden kilometrin väliajassa. Sinne ovat vielä Tänak ja Suninen tulematta. 

Klo 21.17: Chileläinen Ford-kuski Alberto Heller spinnaa WRC-kalustollaan kolmesti pätkän aikana. Toinen Ford-kuljettaja Gregoire Munster on alittamassa Hellerin ajan selvästi. 

– Viikonlopuin karmein ek minulle, Heller totesi maalissa. 

Klo 21.05: Katsuta liikkeelle ensimmäisenä kärkikuusikon kuskina. Seuraavaksi sitten Rovanperän vuoro. 

Klo 21.02: Huoltoparkissakin oli kaikki pelissä, ainakin toimittajamme Tomi Tuomisen kertoman tarinan mukaan (video alla). Yrittikö Hyundai hämätä Toyotaa rengastaktiikassa?

Yrittikö Hyundai hämätä Toyotaa? Tomi Tuominen kertoi epäilyksiä herättäneen tarinan huoltoparkin tapahtumista 2:06
Yrittikö Hyundai hämätä Toyotaa? Tomi Tuominen kertoi epäilyksiä herättäneen tarinan huoltoparkin tapahtumista.

Klo 20.57: Kisa jatkuu! Eli ohjelmassa sama kolmen pätkän lenkki kuin aiemmin tänään eli vajaat 80 erikoiskoekilometriä lauantaita jäljellä. Iltapäivällä tämän ek:n ykkönen oli Rovanperä, toivottavast imyös nyt.  

Huoltotauko

Klo 20.19: Kuljettajien rengasvalinnoista päivän toiselle lenkille on saatu tietoa. Tätä linjaa osasi varmasti moni odottaa lauantain avauslenkin tapahtumien jälkeen: kaikilla WRC-kuskeilla on mukana kuusi kovaa rengasta. Seuraava ek käynnistyy kello 20.57.  

Klo 18.42: Teemu Suninen kommentoi kärkitaistoa Ott Tänakia vastaan sekä rengasvalintoja MTV Urheilulle (video alla). 

Teemu Suninen tunnusti Ott Tänakin vauhdin liian kovaksi: "Ei ollut kyllä paras rytmi" 1:09
Teemu Suninen tunnusti Ott Tänakin vauhdin liian kovaksi: "Ei ollut kyllä paras rytmi."

Klo 18.31: Myös Kalle Rovanperä kommentoi Toyotan massiivista rengasvirhettä MTV Urheilulle (video alla). 

Kalle Rovanperä hämmästeli Toyotan jättivirhettä rengaspuolella: "Aika hurjaa" 1:38
Kalle Rovanperä hämmästeli Toyotan jättivirhettä rengaspuolella: "Aika hurjaa."

Klo 17.32: Edellinen ek oli siis Toyotalle karmaiseva, tuplarengasrikot Evansille ja Katsutalle (video rengasrikoista alla). 

Toyotan tallipomo Jari-Matti Latvala tunnusti suoraan ison rengasvirheen MTV Urheilun haastattelussa (video alla). 

Chilen MM-rallissa rengasfarssi – Toyota-tähti Elfyn Evans maaliin kahden rengasrikon kanssa! 1:26
Chilen MM-rallissa rengasfarssi – Toyota-tähti Elfyn Evans maaliin kahden rengasrikon kanssa!

Toyota-pomo Jari-Matti Latvala tunnusti ison virheen – kilpailijat onnistuivat paremmin rengasvalinnoissa 2:36
Toyota-pomo Jari-Matti Latvala tunnusti ison virheen – kilpailijat onnistuivat paremmin rengasvalinnoissa.

EK9 Maria de las Cruces 1 (28,72 km)

SijaKuljettajaTalliAika/ero
1.Ott TänakM-Sport17.40,9
2.Thierry NeuvilleHyundai+7,6
3.Teemu SuninenHyundai+15,7
4.Gregoire MunsterM-Sport+43,2
5.Kalle RovanperäToyota+46,7
6.Elfyn EvansToyota+56,2
 Esapekka LappiHyundaikeskeyttänyt
 Pierre-Louis LoubetM-Sportkeskeyttänyt

Klo 17.13: Rallissa on edessä nyt muutaman tunnin huoltotauko. EK10 starttaa klo 20.57 Suomen aikaa.

Klo 16.51: Tänak tulee ja ajaa 7,6 sekunnin pohjat.

Klo 16.48: Suninen tulee maaliin ja ottaa torjuntavoiton, kun takkiin tulee vain 8,1 sekuntia Neuvillelle.

– Se oli okei. Oli minusta virhe lähteä viidellä renkaalla. Säästin renkaita kaksi ja puoli pätkää. Siltikään se ei riittänyt.

Klo 16.43: Kyllä! Evansilla on molemmat takakumit puhki! Tulee maaliin 48,6 sekuntia hävinneenä.

Klo 16.42: Evans häviää nyt paljon. Onko Toyota-kuskillakin rengasongelmia?

Klo 16.39: Neuville on 39 sekuntia Rovanperää nopeammin. Hyundai uskalsi laskea huomattavasti Toyotaa reippaammin.

– Se oli ensimmäinen kunnon pätkä minulta koko viikonloppuna. Oli aika luottavainen olo. On paljon putsaamista ja renkaat käyvät kuumina. On vain ajettava tarkasti renkaiden kanssa. Luulen, että onnistuin aika hyvin.

Klo 16.37: Rovanperä tulee varmasti maaliin ja saa pidettyä kaikki renkaansa ehjinä, siis ainakin ilmat pysyivät sisällä. Edellisellä pätkällä aloitettu säästely osoittautui kullanarvoiseksi.

– Olemme onnekkaita, että olemme täällä. Iso virhe rengasvalinnan kanssa. Siihen on monta syytä, miksi luulimme ne (pehmeät renkaat) paremmiksi. Tiesimme kyllä, että viimeisestä pätkästä tulee paha. Emme kuitenkaan odottaneet näin kovaa kulumaa.

Klo 16.34: Nyt puhkeavat renkaat kaikilta. Takamoto Katsuta nilkuttaa maaliin kolmella pyörällä.

Klo 16.25: Alberto Heller tulee maaliin melkoisessa kylkimyyryssä molemmat takarenkaat puhjenneina! Olivat molemmat pehmeitä renkaita, joten Toyotalla saadaan nyt olla tarkkana. Hellerillä oli kyydissään kaksi varapyörää, joten ainakin chileläinen pääsee huoltoon autollaan. Munster tulee perästä ja rengas puhki häneltäkin!

Klo 16.12: Sekä Heller että Munster ovat pyörähtäneet heti EK:n alussa. Katsotaan, ennakoiko tämä vaikeuksia myös kärkikuskeille.

EK8 Rio Lia 1 (21,09 km)

SijaKuljettajaTalliAika/ero
1.Ott TänakM-Sport13.59,0
2.Elfyn EvansToyota+6,8
3.Thierry NeuvilleHyundai+13,6
4.Teemu SuninenHyundai+17,5
5.Takamoto KatsutaToyota+18,1
6.Kalle RovanperäToyota+20,9
 Esapekka LappiHyundaikeskeyttänyt
 Pierre-Louis LoubetM-Sportkeskeyttänyt

Klo 15.57: WRC2-luokassa Gus Greensmith ajoi 6,2 sekunnin pohjat ennen Emil Lindholmia. Sami Pajari hävisi 11,5 sekuntia. Kokonaistilanteessa Oliver Solberg johtaa Skodan tallikaveriaan Pajaria 29,4 sekunnilla.

Klo 15.43: Tänak paukauttaa 6,8 sekunnin pohjat ja kasvattaa johtonsa Evansiin jo yli 20 sekuntiin.

– Tuntuu, että ne (renkaat) kärsivät. Se oli vaikeaa. Minulla oli sekarengastus tälle pätkälle, mikä oli aika kamalaa. Seuraavalle meillä on hyvät renkaat.

Klo 15.40: Suninen ottaa 10,7 sekuntia takkiin tällä pätkällä. Tänak on tulossa kovaa perästä.

– Okei, yksi pätkä vielä jäljellä. Meillä on erilainen taktiikka, joten katsotaan, miten se toimii. Pyörät on aika loppu, ja niitä joutuu vähän miettimään. Olisi ollut kiva olla kuudella pyörällä.

Klo 15.35: Evans tekee pohjat 6,8 sekunnilla. Hänelläkin pelkkiä pehmeitä renkaita.

– Yritimme olla todella varovaisia, mutta siellä on todella liukasta. Katsotaan.

Klo 15.33: Neuville ajaa pohjat ja lyö Rovanperän 7,3 sekunnilla. Belgialainen menee taas kokonaistilanteessa ohi neljänneksi.

– Kaikki on nyt kiinni renkaiden säästämisestä. Meni hyvin ekat kilometrin, mutta renkaat olivat loppu. (Edellisen pätkän) rengasrikon takia meillä on enää yksi rengas jäljellä. Tilanne on paha.

Klo 15.28: Rovanperä tuli pätkän 2,8 sekuntia Katsutaa hitaammin. Hyökkäys jäi hänen osaltaan yhteen pätkään.

– Suunnitelmamme oli aivan liian optimistinen tälle aamulle. Se ei toiminut renkaiden osalta. On paljon enemmän menetettävää kuin voitettavaa, joten yritän vain päästä lenkin läpi.

Toyota valitsi aamuun pelkkiä pehmeitä renkaita ja ne kuluvat nyt vauhdilla. Hyundailla ja M-Sportilla on sekarengastus.

Klo 15.12: Alberto Heller pyörähtää ja tökkää Fordinsa keulan kevyesti puiseen aitaan. Pakki päälle ja matka jatkuu. Autojen ajovälejä on muuten pidennetty minuutilla neljään minuuttiin ekalla pätkällä ilmenneen sankan pölyn takia.

Klo 15.01: Aamulenkin keskimmäinen pätkä starttaamassa. Tämä erikoiskoe ajettiin tällaisenaan myös edelliskerralla vuonna 2019.

EK7 Chivilingo 1 (27,19 km)

SijaKuljettajaTalliAika/ero
1.Kalle RovanperäToyota17.20,7
2.Ott TänakM-Sport+1,6
3.Elfyn EvansToyota+2,7
4.Teemu SuninenHyundai+12,0
5.Thierry NeuvilleHyundai+15,7
6.Takamoto KatsutaToyota+22,8
 Esapekka LappiHyundaikeskeyttänyt
 Pierre-Louis LoubetM-Sportkeskeyttänyt

Klo 14.48: Lauantain ensimmäinen pätkä tuo heti muutoksia kokonaistilanteeseen. Evans ohittaa Sunisen kisan toiselle sijalle, Rovanperä nousee Neuvillen ohi neljänneksi.

Klo 14.43: Oliver Solbert spinnaa, mutta ajoi lähes 40 sekunnin pohjat.

– Spinnasin! Paska! Anteeksi, kiroilen liikaa. Auton sisällä on niin paljon pölyä, että se on ihan älytöntä. Ulkopuoli ei ole ongelma, vaan sisäpuoli!

Oliver Solbergin auto täyttyi pölystä - ajoi sokkona ja pyörähti! 1:09
Oliver Solbergin auton täyttyminen pölystä aiheutti norjalaiskuskin pyörähdyksen.

Klo 14.41: Sami Pajarin upea kisa saa vastoinkäymisiä heti lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella.

– En nähnyt pölyn takia mitään. Ei voi oikein mitään tehdä. Pari kertaa piti ottaa ihan nollaan vauhti. Ei näe yhtään mitään. Se oli aika haastavaa, jopa vaarallista.

Klo 14.36: Ott Tänak jää Rovanperästä 1,6 sekuntia!

– Se oli todella vaativaa. En ollut varma, onko rengasvalintani oikein, mutta nyt se vaikuttaa siltä (neljä kovaa, kaksi pehmeää). Tie on niin kovaa, joten se on vaikeaa.

Klo 14.33: Teemu Suninen tulee 12 sekuntia Rovanperää hitaammin pätkän tuloslistalla kolmoseksi, kun vain M-Sportin Ott Tänak on enää tulossa.

– (Auto tuntuu) erittäin, erittäin huonolta. Alussa hyvin alaohjaava ja lopussa yliohjaava. Tämä aamun lenkki on aika pitkä, joten katsotaan, miten menee.

Klo 14.30: Evans ottaa lopussa vähän kiinni ja häviää maalissa Rovanperälle 2,7 sekuntia.

– Olosuhteet ovat aika vaikeat, siellä on aika liukasta tulla mäkeä alas. Pitää olla aika varovainen, koska pölyä on paljon. 

Klo 14.27: Thierry Neuville häviää Rovanperälle 15,7 sekuntia!

– Rengasrikko, 10 kilometrin kohdalla, Neuville huokaisi.

Klo 14.24: Rovanperä tekee 22,8 sekunnin pohjat. Neuville on jäänyt väliajoissa 7,8 ja Evans 4,9 sekuntia.

– Ei tunnu hirveän hyvältä, mutta joka tapauksessa toivottavasti se on parempaa kuin eilen. Vielä on vaikeuksia auton kanssa. En tykkää siitä, miltä se tuntuu. Emme voi tehdä muuta. Tie putsaantuu tietysti hyvin.

Klo 14.22: Takamoto Katsuta ottaa 16,8 sekuntia Hellerin pohjista pois. Rovanperä tulee hurjalla hyökkäyksellä takaa!

Klo 14.16: Heller on tullut loistavasti joukon keulilla. On 10,7 sekuntia Gregoire Munsteria nopeampi.

Klo 14.00: Rengasvalinnoista aamun lenkille voidaan sanoa, että Sunisella on kolme kovaa ja kaksi pehmeää rengasta, Tänakilla neljä kovaa ja kaksi pehmeää ja Rovanperällä vain viisi pehmeää rengasta. Elfyn Evansilla on suomalaiseen nähden vielä yksi pehmeä vararengas lisää päälle eli yhteensä kuusi pehmeää rengasta. Thierry Neuvillella on kolme molempia seoksia.

Klo 13.57: Toinen ajopäivä on valmiina starttaamaan! Kello on Chilessä vasta aamukahdeksan, joten katsotaan, ketkä ovat parhaimmin hereillä päivään. Lauantaina ajetaan pari erikoiskoetta, jotka ovat entuudestaan tuttuja vuoden 2019 MM-rallista. Nyt ajopäivään lähdetään chileläiskuski Alberto Hellerin auratessa tietä. Kalle Rovanperä lähtee baanalle neljäntenä, Teemu Suninen seitsemäntenä ja kisaa johtava Ott Tänak kahdeksantena.

Klo 13.55: Sami Pajari teki perjantaina kovaa jälkeä WRC2-sarjassa:

Klo 13.52: Kalle Rovanperä myöntää, ettei Chilen MM-rallin perjantaipäivä mennyt ihan odotusten mukaisesti:

Kalle Rovanperä myöntää heikon päivän: "Ei ole helppoa, kun kaikki ei natsaa" 1:50
Kalle Rovanperä myönsi vaikeudet Chilen rallin avauspäivänä.

Klo 13.01: Perjantain ajopäivää värittivät Esapekka Lapin ja Pierre-Louis Loubet'n hurjat ulosajot. Tässä uutta videokuvaa näistä tälleistä:

Uutta kuvaa Esapekka Lapin auton sisältä ulosajohetkellä 0:53
Esapekka Lapin autossa tuli ulosajon jälkeen hiljaista.

Hirvittävää kuvaa MM-rallin ulosajosta – iso täräys vasta lopuksi 1:01
Pierre-Louis Loubet oli toinen perjantain rajusti ulos ajanut kuski.

Klo 13.00: Mukavaa lauantaipäivää rallikansalaiset! Chilessä on uusi aamu valkenemassa ja se tuo tullessaan loistavia suomalaisodotuksia rallin toiseen ajopäivään. Kilpailua johtaa M-Sportin Ott Tänak. Tässä kertausta siitä, mihin eilen jäätiin:

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat