F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Karmiva ulosajo pysäytti, Valtteri Bottaksella taas vaikeaa – näin Bahrainin GP eteni

3:20
Bahrainin GP:ssä järkyttävä kolari: Romain Grosjean pääsee kuin ihmeen kaupalla liekkien keskeltä ulos autosta.

F1-kauden kolmanneksi viimeinen kisa ajetaan tänään sunnuntaina Bahrainissa. MTV Urheilu seuraa kisan tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Bahrainin GP:

Lopputulokset:

1. Hamilton
2. Verstappen +1,2
3. Albon +8,0
4. Norris +11,3
5. Sainz +11,7
----------------------
8. Bottas +19,6
15. Räikkönen +1L

Maali: Lewis Hamilton voittaa eriskummallisen Bahrainin GP:n. Kuljettajat tulevat maaliin turva-auton takana. Verstappen toinen ja Albon kolmas. Myös McLarenilta vahva kisa, Norris neljäs ja Sainz viides. Suomalaisten kannalta vaikea kisa. Bottas haavereiden jälkeen kahdeksas ja Räikkönen 15:s. Kisan isoin puheenaihe on kuitenkin Haasin Romain Grosjeanin järkyttävä ulosajo. Grosjeanin auto syttyi tämän jälkeen tuleen.

Kierros 56/57: Norris huutaa radioon, kun yksi ratavirkailijoista juoksee radan läpi. Potentiaalinen vaaratilanne.

Kierros 56/57: Kisa ajetaan hyvin todennäköisesti loppuun turva-auton takana.

Kierros 54/57: Draamaa! Perezin moottori alkaa yskimään. Ja meksikolaisen auto tulessa. Oi voi. Palkintopallipaikka valahtaa moottoririkkoon. Turva-auto.

Kierros 53/57: Bottas ei ole saanut Ricciardoa kiinni. Suomalainen jäämässä sijalle yhdeksän.

Kierros 51/57: Sainz ohittaa komeasti Gaslyn ja on nyt kuudes. Hieno kisa menossa McLareneilla. Norris viides ja Sainz kuudes.

Kierros 50/57: Perez herättelee tallia "wake up, wake up" -viestillä. Ilmeisesti hiljaista meksikolaisen tiimiradiossa.

Kierros 49/57: Verstappen tykittää kilpailun nopeimman kierroksen: 1.32,014.

Kierros 47/57: Verstappen taas sisään. Keskikovan seoksen renkaat alle. Hollantilainen pysyy kuitenkin toisena.

Kierros 46/57: Räikkönen ohittaa Magnussenin ja on nyt 17:s.

Kierros 45/57: Ricciardon vauhti on sen verran hyvää, että Bottas ei välttämättä saa aussia kiinni. Kaksikon välinen ero yli neljä sekuntia.

Kierros 44/57: Norris kuittaa Gaslyn ja nousee viidenneksi.

Kierros 43/57: Bottas ohittaa pääsuoran päässä Oconin ja on nyt yhdeksäs. Ero Ricciardoon hieman yli neljä sekuntia.

Kierros 41/57: Räikkönen myös uudestaan sisään. Keskikovan seoksen pyörät alle. Räikkönen koko joukon viimeisenä.

Kierros 41/57: Kärjessä Hamiltonin ja Verstappenin ero pysynyt kolmen ja neljän sekunnin välillä. Leclerc varikolle ja Bottas nyt kymmenentenä.

Kierros 40/57: Bottas uudelleen varikolle. Mercedes vaihtaa suomalaiselle vain toisen etupyörän. Selvä. Suomalainen nyt sijalla 11.

Kierros 38/57: Perez kävi myös varikolla. Renault-kuljettajien Oconin ja Ricciardon välillä kova kisa käynnissä. Bottas puolestaan aivan Gaslyn tuntumassa.

Kierros 36/57: Ja Mercedes vastaa Verstappenin pysähdykseen. Hamilton palaa radalle Perezin edelle, eli hän ei menetä yhtään sijaa.

Kierros 35/57: Verstappen sisään. Uudet kovan seoksen renkaat alle. Verstappen tipahtaa Perezin taakse kolmanneksi. Albon myös sisään.

Kierros 32/57: Bottas ohittaa Leclercin pääsuoran päässä. Suomalainen nyt sijalla 10.

Kierros 31/57: Räikkönen tekee virheen mutkassa yksi. Vettel ohi ja suomalainen sijalla 16.

Kierros 30/57: Bottas mainiossa vauhdissa. Ero Leclerciin enää 1,5 sekuntia. Oma kysymys on se, että miten pitkälle Bottaksen keskikovan seoksen renkaat kestävät.

Kierros 28/57: Ja sitten jalkoihin jää Magnussen. Bottas nyt sijalla 11.

Kierros 27/57: Bottakselta nopeasti kaksi ohitusta. Ensin Kvjat, sitten Russell.

Kierros 26/57: Bottas sisään. Keskikovan seoksen pyörät alle. Suomalainen nyt sijalla 14.

Kierros 25/57: Norris ohittaa Bottaksen tuoreimmilla keskikovan seoksen renkailla.

Kierros 24/57: Leclerc varikolle. Kovan seoksen renkaat alle. Monaclainen tipahtaa sijalle 12. Bottas nyt kuudes. Suomalaisella puhdas latu edessä, mutta takana oleva Norris on aivan imussa kiinni. Bottakselle viestitetään, että talli aikoo pitkittää kovan seoksen vetoa pidemmälle.

Kierros 23/57: Perez ohittaa Gaslyn. Meksikolainen nyt kolmantena. Suomalaisista Bottas seitsemäntenä, Räikkönen sijalla 15.

Kierros 21/57: Bottaksella nyt puhdas latu edessä. Ja heti suomalaiselle oma paras: 1.36,023. Sainz sisään. Espanjalainen tipahtaa sijalle 11.

Kierros 21/57: Verstappen ja Perez sisään. Hamilton taas kärjessä, Verstappen toisena ja vielä alkuperäisillä renkailla jatkava Sainz kolmantena.

Kierros 20/57: Kärkimies Hamilton varikolle. Toiset keskikovan seoksen renkaat alle. Eli Hamilton kahden pysähdyksen taktiikalla liikenteessä. Sama koskee myös Red Bullin Albonia.

Kierros 19/57: Norris myös varikolle. Britti tippuu Bottaksen taakse. Bottas yhdeksäs ja Norris kymmenes.

Kierros 18/57: Sitten iso läjä varikkopysähdyksiä. Renaultin Ocon, AlphaTaurin Kvjat ja Alfa Romeon Räikkönen sisään. Räikköselle kovan seoksen pyörät alle. Suomalaiselle vaihdettiin uusi etusiipi. Räikkönen nyt joukon hännillä sijalla 18.

Kierros 17/57: Ricciardo varikolle. Aussi tipahtaa joukon hännille. Kovan seoksen renkaat alle. Bottas kyttää ohitusta Räikkösestä.

Kierros 16/57: Bottaksen edessä nyt Räikkönen, joka on vaikeuksissa rikkoontuneen etusiiven kanssa ja Williamsin Russell.

Kierros 14/57: Bottas pääsee Latifin ohi. Suomalaiset nyt peräkkäin. Ja Räikkösen etusiivessä vaurioita.

Video: Kvjat osuu Strolliin, joka lentää katolleen:

2:21

Kierros 13/57: Kvjatille kymmenen sekunnin aikarangaistus Stroll-osumasta. Vettel tipahtanut joukon hännille.

Kierros 12/57: Leclerc käy ensin taistelua Sainzin kanssa. Tämän jälkeen Ricciardo astuu kuviin ja tekee röyhkeän ohituksen Leclercistä. Sainz nyt seitsemäs, Ricciardo kahdeksas ja Leclerc yhdeksäs.

Kierros 12/57: Nyt Bottas pääsee Vettelin edelle. Mercedeksen suomalaiskuski nyt 15:s.

Kierros 11/57: Kvjat tutkinnassa mutkan kahdeksan kolarista.

Kierros 10/57: Räikkönen joutuu antautumaan Williamsin Russellille. Bottas kyttää yhä ohitusta Vettelistä.

Kierros 9/57: Bottas hakee ohitusta Vettelistä, joka onnistuu peittämään. Räikkönen pitää paikkansa. Kärjessä ei muutoksia.

Kierros 8/57: Turva-auto sisään tältä kierrokselta.

Kierros 7/57: Bottakselle kerrotaan, että uusintalähdön yhteydessä jonkinlainen romu hajotti hänen renkaansa. Tämän takia suomalainen otettiin nopeasti varikolle.

Kierros 7/57: Räikkönen väisti juuri ja juuri Kvjatin ja Strollin kolarin. Tämän myötä Jäämies nousi useamman sijan.

Kierros 6/57: Räikkönen teki hienoa nousua uusintalähdössä. Jäämies nyt sijalla 12. Turva-auto yhä radalla, kun Strollin Racing Pointia hinataan kaiteiden taakse.

Kierros 5/57: Bottas käy varikolla ja ottaa kovan seoksen renkaat alle. Mercedeksen suomalaiskuski nyt sijalla 16. Vettel puolestaan jakoi kovaa kritiikkiä tallikaveri Leclercin toiminnasta.

Kierros 4/57: Kvjatilta yltiöpäisen rohkea yritys tiukkaan mutkaan ja sitten kolahtaa. Karmiva alku venäläiskuskilta.

Kierros 3/57: Kvjat osuu Strolliin, jonka auto pyörähtää katolleen. Turva-auto. Kvjat taas mukana kolarissa. Stroll raportoi olevansa kunnossa.

Uusintalähtö: Bottakselta huomattavasti parempi lähtö. Perez ehtii jo puolittain Verstappenin edelle, mutta hollantilainen tekee syöksyn ja pitää kakkospaikkansa. Bottas yhä neljäntenä.

Kello 17.35: Kuskeilta pieniä rengasmuutoksia. Yhdeksäntenä oleva Gasly lyö kovan seoksen renkaat alle. Sainzilla yhä pehmeät renkaat, Magnussenilla ja Vettelillä kovan seoksen pyörät. Kvjatilla pehmein seos.

Kello 17.32: Uusintalähtö tehdään ruudukosta. Osumakaide on vaihdettu törmäyspaloihin. Kohta mennään taas.

Kello 17.26: FIA:n mukaan uusintastarttiin lähdetään siitä järjestyksestä, jossa kuskit olivat ensimmäiseen mutkaan jarruttaessa (ensimmäinen turva-autoviiva). Bottas on ruudussa neljä, Räikkönen ruudussa 16.

Kello 17.24: Kisa jatkuu paikallista aikaa 18.35 eli Suomen aikaan 17.35.

Kello 17.19: FIA antaa kymmenen minuutin ennakkovaroituksen ennen kuin kisaa jatketaan. Sitä ei ole vielä tullut.

Kello 17.16: F1-talleilta ja yleisesti formulaseuraajilta tulee nyt paljon hehkutusta siitä, miten nopeasti pelastajat toimivat tilanteessa.

Kello 17.12: Lisää kuvaa Grosjeanin rajusta kolarista. Muun muassa ilmavinkkeli näyttää tilanteen karmeuden.

3:20

Kello 17.08: Alan van der Merwe, FIA:n lääkäriauton kuljettaja:

"Tuo (kolari) oli iso yllätys myös meille. En ole itse nähnyt tuollaisia liekkejä 12 vuotisen urani aikana. Meni hetki, että pystyi prosessoimaan sen, mitä on oikein meneillään. Kyse oli sekunneista, mutta se tuntui ikuisuudelta. Sitten Romain alkoi itse kömpiä ulos autosta, mikä oli aivan mieletöntä tuollaisen iskun jäljiltä", van der Merwe totesi.

Kello 17.04: Korjausoperaatiot ovat edelleen käynnissä mutkassa kolme, missä Grosjean päätyi kaiteeseen.

Kello 17.01: Lisää kuvaa Grosjeanin kolarista:

2:54

Kello 16.58: Itse lähdössä Mercedeksen suomalaiskuski Bottas jäi aivan ruutuun. Bottas tipahti ensimmäisissä mutkissa kuudenneksi. Alfa Romeon Giovinazzi nousi usean sijan ja on nyt 11:s. Vettel kärsi, kun hän oli osua tallikaveri Leclerciin. Vettel on nyt sijalla 15. Räikkönen kävi puolestaan radan ulkopuolella. Jäämiehen sijoitus ei muuttunut.

Kello 16.55: FIA:n mukaan Grosjean viedään helikopterilla sotilassairaalaan.

Kello 16.52: Grosjeanin kannalta "onni" oli se, että kolari tapahtui paikassa, jonka lähellä oli palomiehiä. Myös FIA:n lääkäriauto saapui todella nopeasti paikalle. Grosjean ehti kuitenkin olla 20 sekunnin ajan liekkimeren keskellä.

Kello 16.48: Kisaa johtava Hamilton ehti myös kommentoida tapausta Twitterin puolella. Hamilton lähetti isot kiitokset FIA:lle siitä, että Grosjean pystyi kävelemään ulos tilanteesta.

Kello 16.46: Haasin tallipäällikkö Günther Steiner:

"En halua antaa sen tarkempia lääketieteellisiä kommentteja, mutta hänellä on palovammoja käsissä ja nilkoissa. Hän on tietenkin shokissa. Haluan kiittää pelastushenkilökuntaa, joka toimi todella ripeästi. Ratavirkailijat ja FIA tekivät upeaa työtä tuossa pelottavassa tilanteessa", Steiner totesi.

Kello 16.43: Grosjean viedään sairaalaan.

Kello 16.41: Video kolarista:

1:48

Kello 16.38: FIA tiedottaa, että korjausoperaatioon menee ainakin 45 minuuttia. Eli kisa on pitkään pysähdyksissä.

Kello 16.35: Grosjeanilla on pieniä palovammoja käsissä ja nilkoissa. Haasin mukaan hän on muuten "ok".

Kello 16.29: Luojan kiitos Grosjean pääsi ulos autosta, tulipalon keskeltä.

Kello 16.27: Tilanteessa Grosjean lähti vaihtamaan linjaa, minkä yhteydessä hänen takarenkaansa osui Kvjatin auton keulaan. Tästä Grosjean päätyi vauhdilla seinään. Ja osuman yhteydessä koko etuosa leimahti tuleen. Huh huh.

Kello 16.25: Kolaripaikalta jaetaan nyt lisää todella karua kuvaa. Grosjeanin autosta toinen pala on kiinni kaiteiden välissä. Ranskalainen on viety ambulanssilla tutkittavaksi.

Kello 16.23: Kansainvälisessä lähetyksessä näytettiin nyt karmivaa kuvaa kolarista. Grosjeanin auto katkesi, kun hän päätyi vauhdilla päin teräskaidetta.

Kello 16.22: Yksi kuva kertoo paljon tapauksesta. 

Kello 16.19: Grosjean talutetaan ambulanssiin. Ainakin jalka ottanut osumaa.

Kello 16.18: Grosjean istuu lääkäriautossa ja vaikuttaa olevan kunnossa. Luojan kiitos. Muut autot varikkosuoralla.

Kierros 1/57: Bottas tipahti kuudenneksi ensimmäisissä mutkissa. Mutta isoin huomio on nyt järkyttävässä kolarissa. Kansainväliseen televisiolähetykseen ei oteta lainkaan kuvaa kolaripaikalta.

Lähtö: Karmiva kolari toisella pitkällä suoralla. Stroll ja Grosjean osuvat. Punaiset liput. Yksi auto syttyy täysin tuleen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kello 16.10: Lämmittelykierros käynnissä.

Kello 16.08: Suurin osa kuskeista lähtee kisaan keskikovan seoksen renkailla. Ferrarin Leclerc, Haasin Grosjean ja Williamsin Latifi ovat valinneet kovimman seoksen. McLarenin Sainz hyökkää puolestaan kisaan pehmeimmän seoksen renkailla.

Kello 16.06: Viimeiset valmistelut käynnissä. Kohta mennään. Ohjelmassa kauden 15:s kisa.

Kello 16.03: "Rata on todella haastava renkaille, ja kaiken kaikkiaan kisakalustolle", C Moren asiantuntija Toni Vilander sanoi lähdön alla.

Kuinka monta pysähdystä kuskeilta nähdäänkään? Haetaanko jopa kolmen stopin taktiikkaa?

Kello 16.00: Kuljettajien puolella Hamilton varmisti mestaruuden Turkissa. Kärjessä kovin kisa käydään nyt Bottaksen ja Verstappenin välillä.

Kuljettajien viiden kärki:

Sija

Kuljettaja

Talli

Pisteet

1.

Lewis Hamilton

Mercedes

307

2.

Valtteri Bottas

Mercedes

197

3.

Max Verstappen

Red Bull

170

4.

Sergio Perez

Racing Point

100

5.

Charles Leclerc

Ferrari

97

Kello 15.55: F1:n loppukauden kisoissa isoimmat panokset ovat valmistajien MM-taulukon puolella. Kovin kisa käydään kolmossijasta Racing Pointin, McLarenin, Renaultin ja Ferrarin välillä.

Valmistajien tilanne:

Sija

Talli

Pisteet

1.

Mercedes

504

2.

Red Bull

240

3.

Racing Point

154

4.

McLaren

149

5.

Renault

136

6.

Ferrari

130

7.

AlphaTauri

89

8.

Alfa Romeo

8

9.

Haas

3

10.

Williams

0

Kello 15.52: Räikkönen kisan alla:

"Olettavaa on, että kaikki aloittavat keskikovan seoksen renkailla. Ehkä joku valitsee kovimman seoksen. Meidän pitää vain tehdä oikeat päätökset ja onnistua pysähdyksissä. Ensimmäinen mutka on tärkeä, siihen pitää tulla hyvin", Räikkönen mietti.

Kello 15.47: Tämän päivän kisassa ajetaan 57 kierrosta. Kilpailun yhteispituus: 308,238 kilometriä.

Viime vuosien voittajat:

2019: Hamilton, Mercedes
2018: Vettel, Ferrari
2017: Vettel, Ferrari
2016: Rosberg, Mercedes

Kello 15.42: Pirellin mukaan keskikova-pehmeä-pehmeä -rengastaktiikka on kaikista nopein. Kymmenen kärjessä lähes kaikki kuskit lähtevät liikkeelle keskikovan seoksen renkailla.

Kello 15.39: Bahrain on ollut haastava rata suomalaisille. F1-kisoja on ajettu aavikolla vuodesta 2004. Suomalaisvoittoja? Ei yhtään. Kenties Bottas pistää tilastofaktan uusiksi?

Kello 15.35: Edellisessä kisassa Turkissa paalulla ollut Racing Pointin Lance Stroll koki eilen ison romahduksen, kun hän tipahti jatkosta jo toisessa osiossa. Stroll paljasti, että taustalla oli nolo rengasmoka.

Kello 15.30: C More Maxilla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa siirrytään lähtösuoran pariin. Starttiin hieman yli puoli tuntia.

Kello 15.25: Lauantain aika-ajon erikoisuudesta vastasi McLaren ja Carlos Sainz. Espanjalaiskuljettaja jumittui ykkösmutkaan, kun yksi hänen autonsa jarrulevyistä petti.

Kello 15.20: Kimi Räikköseltä kuultiin puolestaan hyvin suorat kommentit aika-ajon jälkeen. Tilanne ei hirveästi hymyilytä.

Kello 15.15: Bottas kisan alla:

"Kisaan lähdetään tietenkin taistelemaan voitosta. Lähdössä on heti hyvä mahdollisuus vaikka mihin. Ja jos ei lähdössä, niin kisa on pitkä. Varsinkin tässä GP:ssä kisavauhti tulee ratkaisemaan paljon. Ja varsinkin se, että kuinka saa pidettyä renkaat hyvässä kunnossa. Täällä pystyy ohittamaan, jos vauhtia löytyy", Bottas mietti.

Kello 15.10: Viime vuonna Ferrarin Charles Leclerc ajoi paalulle, toisen Ferrari-kuskin Sebastian Vettelin oltua toinen. Nyt tilanne on täysin toinen.

Muutos näkyy konkreettisesti aikavertailussa:

Kello 15.05: Miltä sitten näyttää tämän päivän lähtöruudukko? Hamilton paalulla, Bottas ruudussa kaksi, Verstappen ruudussa kolme. Ja Räikkönen taaempana.

Bahrainin GP:n lähtöjärjestys:

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Valtteri Bottas, Mercedes

3. Max Verstappen, Red Bull

4. Alexander Albon, Red Bull

5. Sergio Perez, Racing Point

6. Daniel Ricciardo, Renault

7. Esteban Ocon, Renault

8. Pierre Gasly, AlphaTauri

9. Lando Norris, McLaren

10. Daniil Kvjat, AlphaTauri

11. Sebastian Vettel, Ferrari

12. Charles Leclerc, Ferrari

13. Lance Stroll, Racing Point

14. George Russell, Williams

15. Carlos Sainz, McLaren

16. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

17. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

18. Kevin Magnussen, Haas

19. Romain Grosjean, Haas

20. Nicholas Latifi, Williams

Kello 15.00: Ennakkotunnelmat käynnissä C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja ensimmäisen puolituntisen ajan MTV3-kanavalla.

Kello 14.57: Lehdistötilaisuudessa Bottas mainitsi, että hän ja tallikaveri Lewis Hamilton ajoivat ja ajavat hyvin erilaisilla säädöillä Bahrainissa. Bottas arvuutteli sitä, että miten tämä näkyy tämän päivän kisassa.

Kello 14.53: Aika-ajon tulos hämmensi Bottasta, joka naulasi omasta mielestään varsin onnistuneen kierroksen kasaan.

Kello 14.48: Tuore maailmanmestari Hamilton nappasi lauantain aika-ajossa jo kauden 11. paalupaikkansa. Hamilton ajoi kuin mestari: tasaisen varmaa suorittamista sessiosta toiseen. Valtteri Bottas puolestaan paransi aika-ajon edetessä. Tämän myötä hän onnistui pitämään Red Bullin Max Verstappenin takanaan.

Kello 14.44: Tervetuloa Bahrainin GP:n liveseurannan pariin. Ennakkotunnelmat lähtevät liikkeelle C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3-kanavalla kello 15. Kisa käynnistyy kello 16.10. Ennen tätä liveseurannassa perkauksessa ovat lähtökohdat ja F1:n tuoreimmat uutiset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja