MTV Uutiset selvitti: EU:n koronaehdotus mullistaa toteutuessaan Suomen matkailurajoitukset – muun muassa Ruotsin-matkailu vapautuisi

3:41
Katso videolta, mistä kaikista maista matkustusrajoitukset poistettaisiin, jos EU:n ehdotus otettaisiin käyttöön.

EU-komissio ehdottaa jäsenmaille yhtenäisiä matkustusrajoituksia. Se tarkoittaisi käytännössä Suomen rajoitusten höllentämistä, sillä meidän ehtomme ovat huomattavasti tiukempia kuin komission ehdotus.

Voit katsoa artikkelin alussa olevalta videolta, mistä kaikista maista matkustusrajoitukset poistettaisiin, jos EU:n ehdotus otettaisiin käyttöön.

Tällä hetkellä Suomeen saa matkustaa rajoituksetta kuudesta EU-jäsenmaasta. Jos EU-komission ehdotus otetaan käyttöön, rajat aukenisivat teoriassa kaikille jäsenmaille, mutta osalta voitaisiin vaatia testausta tai karanteenia.

Suomen tämänhetkisessä liikennevalomallissa ”vihreän valon” raja on enintään ilmaantuvuusluku 8–10. Ilmaantuvuusluvulla tarkoitetaan tapausten määrää 100 000 henkilöä kohti.

Niitä ovat hallituksen tämänhetkisten rajoitusten mukaan EU:n jäsenmaista Italia, Liettua, Latvia, Slovakia, Unkari ja Viro.

Rajoituksia on muutettu viimeksi 24. elokuuta alkaen, ja kaikki edellä mainituista maista ovat ylittäneet tuon rajan Latviaa lukuun ottamatta.

Suomen oma ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 6,4, mikä on toiseksi pienin EU:ssa. Latviassa ilmaantuvuusluku on 4,8.

Kolme perustetta ja aluejakoa

Komission ehdottamassa mallissa on kolme perustetta: tautitapausten ilmaantuvuusluku kahden viikon aikana, testauksen määrä viikon ajalta sekä positiivisten tulosten osuus testatuista.

Matkustus toiseen EU-maahan olisi täysin vapaata, jos ilmaantuvuusluku olisi kahden viikon aikana enintään 25 ja positiivisten testien määrä on alle 5 kaikista testatuista. Nämä maat kuuluisivat vihreään alueeseen komission ehdotuksessa.

Oranssiin alueeseen kuuluisivat maat, joissa kahden viikon aikana ilmaantuvuusluku olisi enintään 50, mutta yli 3 prosenttia testatuista on positiivisia.

Samaan oranssiin alueeseen kuuluisivat myös maat, joissa ilmaantuvuusluku on 25–150, mutta kaikista testatuista alle 3 prosenttia olisi positiivisia.

Oranssillakaan alueella maahantuloa toisesta jäsenmaasta ei saisi estää, mutta perustelluissa tapauksissa voisi suositella negatiivista testitulosta tai 14 vuorokauden karanteenia maahan saapumisen yhteydessä.

Punaiseltakin alueelta saisi tulla Suomeen

Punaiseen alueeseen kuuluisivat automaattisesti maat, joissa ilmaantuvuusluku on yli 150. Tällaisia maita ovat EU-jäsenistä tällä hetkellä vain Espanja, jonka ilmaantuvuusluku on 240.

Lisäksi punaiseen alueeseen kuuluvat maat, joissa ilmaantuvuusluku on yli 50 ja positiivisten testien osuus olisi yli 3 prosenttia. Sellaisia EU-maita ovat tällä hetkellä Kroatia, Ranska ja Romania.

Komissio edellyttää kaikissa skenaarioissa, että lähtömaassa tehdään viikoittain yli 250 koronatestiä 100 000:ta henkilöä kohti.

Jos testauksesta tai tartunnoista ei ole tarpeeksi tietoa, maat kuuluisivat harmaaseen alueeseen ja niihin sovellettaisiin punaisen alueen ohjeita.

Lähtökohtaisesti punaiseenkaan alueeseen eli korkean riskin alueeseen kuuluvalta jäsenmaan kansalaiselta ei saisi kieltää maahantuloa, mutta häneltä voidaan vaatia testausta tai karanteenia.

Rajoitukset poistuisivat lukuisista maista

Tämänhetkisen tautitilanteen mukaan rajat aukenisivat siis käytännössä kaikkiin jäsenmaihin.

Ilman karanteenia tai testaamista saisi matkustaa 13 maasta, mukaan lukien esimerkiksi Ruotsin, Bulgarian ja Puolan. Näissä maissa ilmaantuvuusluku on yli 20.

Yhteensä 22 maata kuuluisi vihreään tai oranssiin alueeseen, mukaan lukien Malta, jossa ilmaantuvuusluku on 88. Siellä kuitenkin alle 3 prosenttia testeistä on positiivisia, joten maa ei joudu punaiseen alueeseen.

Tämä on MTV Uutisten tekemä arvio, johon on käytetty Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) dataa 25.8.–6.9. välillä.

Jos ehdotus otettaisiin käyttöön, tilanne voi silloin poiketa tämänhetkisestä tilanteesta. Komission mallissa tilanne arvioitaisiin kahden viikon välein.

Voit katsoa artikkelin alussa olevalta videolta, mistä kaikista maista matkustusrajoitukset poistettaisiin, jos EU:n ehdotus otettaisiin käyttöön nyt.

Suositusta ei ole pakko ottaa käyttöön

Komission ehdotuksen mukaan välttämättömän tehtävän tai tarpeen vuoksi matkustavilta – kuten kriittisiä ammatteja harjoittavilta työntekijöiltä, rajatyöntekijöiltä ja lähetetyiltä työntekijöiltä, opiskelijoilta tai toimittajilta, jotka suorittavat tehtäviään – ei vaadittaisi karanteenia

EU:n jäsenmaiden ulkopuolelta Suomi sallii matkustamisen tällä hetkellä Etelä-Koreasta, Georgiasta, Ruandasta, Thaimaasta, Tunisiasta, Uruguaysta, Uudesta-Seelannista, Vatikaanista ja Liechtensteinista.

Komissio suosittelee maahantulon rajoitusten poistamista myös Japanista, Kanadasta, Australiasta, sekä Kiinasta. Jälkimmäisestä matkustajalla olisi oltava todistus negatiivisesta testituloksesta.

Seuraavaksi komission ehdotuksesta keskustellaan neuvostossa. Suositus on tarkoitus hyväksyä lähiviikkoina.

Jäsenmaat saavat itse päättää, ottavatko komission suositukset käyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja