MTV Prismassa: Näin suomalaiset varautuvat lakkoon

2:40
MTV Prismassa: Näin suomalaiset varautuvat aamulla alkavaan lakkoon.

Kaupan alan työntekijöiden lakko alkaa torstaina aamulla kello viisi. MTV Uutiset kävi helsinkiläisessä Prismassa kysymässä kansalaisilta, millä mielin he lakkoa odottavat.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Aamulla alkava lakko näkyy 160:ssa Keskon ja S-ryhmän marketissa eri puolilla maata sekä Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleissa.

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan lakko voi näkyä asiakkaille yksittäisten tuotteiden puutteena sekä jonoina auki olevissa myymälöissä, mutta ruokaa riittää lakkojenkin aikana ja niistä huolimatta.

PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo, että myös kuluttajien ostokäyttäytymisellä on suuri vaikutus siihen, miten lakkojen vaikutukset näkyvät kaupoissa asiakkaille.

– Syytä hamstraamiseen ei ole. Pandemian aikana kuitenkin nähtiin, että kuluttajat voivat saada hyllyt tyhjiksi, jonka jälkeen ne täytetään jälleen. Keskeinen viesti on kuitenkin se, että ruokahuollon pitäisi myös lakkojen aikana toimia päivittäistavarakaupassa ihan hyvin.

"On näitä kauppoja muitakin"

MTV Uutiset Liven haastattelema Kaarina Pyysiäinen arvelee, että lakko ei vaikuta hänen elämäänsä kovin paljon, mutta hän on silti ottanut sen huomioon tekemisissään.

– Itse asiassa tänään tulin kauppaan juuri sitä varten, että saan isälle tietyt jutut, kun hän asuu tässä lähellä. Itse en varaudu. Uskon, että ruokaa riittää. 

Sari Alhonen kertoo luottavansa lähikaupan antiin.

– Lähikaupassa pääsääntöisesti käymme.

Samoilla linjoilla on Terho Paavonen.

– Isoon markettiin ei voi tulla, mutta on näitä kauppoja muitakin.

Paavonen epäilee lakon tehoa ylipäätään.

– Eipä Suomessa ole tainnut kannattavaa lakkoa olla sitten vuoden 1905. Silloinhan saatiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Muutoin ne eivät kannata. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja