MTV Pallaksella: Tällaiset ovat olot tunturialueella – "Turistin ei pidä lähteä missään nimessä minkäänlaisissa olosuhteissa"

Tämä Pallaksen lumivyöryturmasta tiedetään nyt 5:27
Tämä Pallaksen lumivyöryturmasta tiedetään nyt

Pallastunturilla käynnissä ollut etsintäoperaatio sai surullisen päätöksen tänään, kun hiihtovaelluksella kadonnut lapsi löydettiin kuolleena. Lapsen äiti löydettiin jo aiemmin kuolleena. Etsinnöissä olivat mukana poliisi, pelastuslaitos, Rajavartiolaitos, vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa ja pelastushelikopteri.

Etsintää tehtiin Muonion Pallastunturin Pyhäkurun alueella.

MTV Uutisten toimittaja Kari Pyrhönen raportoi etsintäoperaation etenemisestä Pallastunturin läheisyydessä juuri ennen lapsen löytymistä.

Pyrhönen kertoi, että sää paikalla oli puolenpäivän aikaan noin 30 pakkasasteesta huolimatta melko säyseän näköistä täysin puuttoman Pallastunturin laelle.  

– Tästä paikalta on lähes 10 kilometriä matkaa tukikohdalle, jossa pelastuspartiot kokoontuvat ja lähtevät liikkeelle. Välimatkat ovat siis pitkiä, vaikka tästä  paikalta näyttäisi että tuonne olisi lyhytkin matka. 

– Kun sinne ylös kun menee niin maisema ja sää voi olla aivan toisenlainen, kuin miltä se näyttää täällä. Tuuli voi olla rajua, vaikka se ei tänne näytä ollenkaan siltä, hän jatkaa.

Pyrhönen kertoo nähneensä helikopterin lentävän tunturin laella.

Poliisi oli toivonut, että ulkopuoliset eivät menisi etsintäalueelle. Alueella työskenteli ammattitaitoinen etsintähenkilökunta ja paikalla oli vapaaehtoisia runsaasti.

Pyrhönen kertoo, että Pallastunturin hiihtokeskus on suljettu tähän aikaan vuodesta.

– Olosuhteet ovat sellaiset tähän aikaan talvesta, että tätä ei koskaan pidetä tähän aikaan auki, vaan tämä avataan vasta helmikuussa. Tällä hetkellä täällä ei ole hiihtolatuja.

Pyrhönen kertoo, että lumivyöryyn joutuneen kaksikon käyttämä reitti on merkitty, mutta siellä ei ole tehtynä latuja. 

– Se vaatii osaamista, sinne ei pidä tavallisen turistin missään nimessä lähteä minkäänlaisissa olosuhteissa.

Poliisi on luvannut antaa lisää tilannetietoja tänään kello 16.

Päivitetty juttu 4.1.2024 kello 12.56: Lapsi löydettiin etsinnöissä kuolleena.

Lue myös:

    Uusimmat