MTV:n vaaliasiantuntijat: "Vaalit olivat kuin naisleijonien ottelu, meni maalikamerakuvaan" – Sipilän tulos on lähtölaukaus matkalle ulos

Tulosaamu: Vaalien voittajat ja häviäjät 14:46

Eilisillan eduskuntavaalit olivat tiukkaakin tiukemmat. SDP voitti perussuomalaiset äärimmäisen pienellä erolla.

– Vaalit olivat kuin naisleijonien MM-ottelu, meni maalikamerakuvaan, summasi MTV Uutisten politiikan toimituksen esimies Jussi Kärki.

Kärki ja vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund pohtivat illan tapahtumien syitä ja seurauksia Huomenta Suomessa.

Suurimpienkin puolueiden kannatusprosentit olivat selvästi alle kahdenkymmenen. Voittajapuolue SDP keräsi 17,7 prosentin kannatuksen, perussuomalaiset saivat 17,5 prosenttia äänistä ja kolmantena maaliin tullut keskusta 17,0 prosenttia.

Historialliset prosentit

Kertaakaan aikaisemmin itsenäisyyden aikana suurimman puolueen kannatus ei ole ollut alle 20 prosenttia.

– Jos ajatellaan kokonaisvaalitulosta, vielä ei ole selvää, miten kansa äänesti. Yleensähän voittaneella puolueella on vähintään viidennes äänistä, Grönlund pohtii.

Molempien asiantuntijoiden mukaan nyt nähtiin selvästi, että äänestämisellä on merkitystä ja jokainen ääni ratkaisee.

– Rinteen mandaatti on heikko lähteä hallitusta muodostamaan, Kärki arvelee.

Perussuomalaiset juhlivat

Perussuomalaiset juhlivat illalla vaalivoittoa. Puheenjohtaja Jussi Halla-Aho oli koko maan ääniharava. 

– Perussuomalaiset oli vaalipäivänä varmasti maan suurin puolue, Grönlund laskee.

Kärki pohtii, että perussuomalaiset saivat kannatusta esimerkiksi vihreiden yhdellä isolla vaaliteemalla eli ilmastolla.

Yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä vaalien jälkeen ovat luonnollisesti hallitusneuvottelut. Asiantuntijat ennakoivat yhdeksi suureksi teemaksi perussuomalaisten asemaa.

– Antti Rinteelle tulee tarkan markan paikka siinä, miten Halla-Aho ja perussuomalaiset pullautetaan ulos neuvotteluista, Jussi Kärki sanoo.

Edellisen hallituksen pääministeri Juha Sipilä ei saa kovin mairittelevaa ennustetta tulevaisuudesta. Tulos tai ulos -lausahdus käy toteen, ja Sipilä äänestetään Kärjen ja Grönlundin ennusteen mukaan ulos puolueen johdosta myöhemmin tai jopa ennemmin.

Lue myös:

    Uusimmat