MTV:n ulkomaantoimittaja Afganistanin uudesta Taleban-hallituksesta: Naisten asema tulee olemaan pelätyn ankara

3:02
Afganistanissa valtaan noussut Taleban on ilmoittanut väliaikaishallituksen virkaan asettamisesta – ulkomaantoimittaja kertoo, millaista politiikkaa hallitukselta on lupa odottaa

Afganistanin uudelta Taleban-hallinnolta voi odottaa kovalinjaista politiikkaa, arvioi MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen. Maassa valtaan noussut Taleban ilmoitti tänään väliaikaishallituksen virkaan asettamisesta.

Uuden väliaikaishallituksen pääministerin tehtäviä ryhtyy hoitamaan ääriliikkeen johtavan neuvoston puheenjohtaja Mohammad Hassan Akhund. Häntä pidetään tiukan linjan islamistina, ja häneen kohdistuu YK:n pakotteita.

Sisäministeriksi nousee Talebanin sotilaallisten erikoisjoukkojen johtaja Sira-juddin Haqqani.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen veikkaa hallitukselta nähtävän kovan linjan politiikkaa. Siitä kertoo hänen mukaansa muun muassa se, että kaikilla sen ministereillä ovat juuret syvällä Talebanin ideologiassa.

– Tässähän on käynyt niin, että Talebanin toimiva johto on tämä uusi hallitus. Heillä kaikilla on yhteys entiseen, vuosien 1996–2001 hallitukseen.

– Esimerkiksi pääministeri Akhund on Talebanin perustajan Mullah Omarin entinen avustaja.

Akhund luetaan myös itse yhdeksi Taleban-liikkeen perustajajäseneksi.

– Puolustusministeri Mullah Yaqub on puolestaan Omarin poika. Sisäministeri Haqqani on puolestaan neuvostoaikaisen Talebanin taistelujoukkojen perustajan poika.

10:48
Lisääkö Afganistanin tilanne ja sieltä saapuvat turvapaikanhakijat terrorismin uhkaa Suomessa? Näin vastaa tutkija.

"Taleban tarvitsee muuta maailmaa"

Väliaikaishallitukseen ei nimetty odotetusti yhtään naista.

– Luultavasti naisten asema tulee olemaan (muutenkin) pelätyn tasoinen, eli huono, ankara.

Lahtinen arvioi vielä, että Taleban on pulassa ilman muun maailman apua.

– Maan talous on retuperällä. YK:n mukaan terveydenhuoltotarvikkeista ja ruuasta on huutava pula, ja peruspalvelut ovat romahtamassa, kun kukaan ei huolehdi niistä. Talebanin on pakko turvautua ja ottaa yhteyksiä ulkomaihin – ja toisaalta ulkomaiden on otettava lusikka kauniiseen käteen ja neuvoteltava jollain tavalla Talebanin kanssa, koska yhteyksiä pitää olla.

Pakolaisten määrä tulee lähiaikoina varmasti lisääntymään, Lahtinen arvioi.

– Kaikki ne (afganistanilaiset), jotka ovat nähneet tämän hallituksen nimilistan ja ovat tottuneet 20 viime vuoden aikana jonkinlaiseen vapauteen, miettivät varmasti nyt kahteen kertaan, pystyvätkö he jatkamaan elämäänsä tällaisessa Afganistanissa.  

2:25
Euroopassa ennakoidaan valtavan ihmismassan pyrkivän pois Talebanien hallitsemasta Afganistanista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja