MTV:n toimittaja kipusi Kiovan jättipatsaalle: Neuvostosymbolit katoavat vasaroiden heiluessa

MTV Ukrainassa Euroopan varjelluimmalla monumentilla: Toimittajamme kiipesi Äiti synnyinmaa -patsaalle – "Historian aikaikkuna sulkeutuu" 2:37
MTV Ukrainassa Euroopan varjelluimmalla monumentilla: Toimittajamme kiipesi Äiti synnyinmaa -patsaalle – "Historian aika-ikkuna sulkeutuu"

Ukraina käy sotaa myös kulttuurisella tasolla ja päivittää Venäjän hyökkäyksen jälkeen muistomerkkejä ja patsaitaan. 

Vaativin muutostyö on käynnissä yhdellä maailman suurimmista historiallisista monumenteista, Kiovassa sijaitsevalla Äiti Synnyinmaa -patsaalla. 

Hitsipillit ja vasarat heiluvat korkealla Kiovan yllä, kun monumentin neuvostosymbolien vaihtotyötä Ukrainan omiin tunnuksiin tehdään yötä päivää.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi Kiovasta, että 102-metrinen monumentti on todennäköisesti nyt Euroopan varjelluin: Ilmatorjuntakalustoa on jyvitetty suojelemaan jättipatsaan uudistustyön loppusuoraa.

– Äiti synnyinmaa -patsas on yksi viimeisistä Neuvostoliiton symboleista, joka edustaa kommunismia ja kolonialismia. Näiden symbolien  poistamisella on valtava ideologinen, poliittinen ja historiallinen merkitys Ukrainalle.  Samat merkitykset tälläkin symbolin poistamisella on venäläisille. Siksi voimmekin odottaa hyökkääjältä täällä nyt aivan mitä vain toimia, kertoo pääjohtaja Yurii Savchuk toisen maailmansodan kansallismuseosta.

Patsastyöläiset siirtyivät juuri ympärivuorokautiseen 24/7-työhön. Kaatosateet ja ilmahyökkäykset ovat viivyttäneet urakkaa, ja patsas on saatava valmiiksi ennen Ukrainan ensi viikon itsenäisyyspäivää.

Lue myös:

    Uusimmat