MTV:n tiedot: Ahvenanmaan demilitarisointiselvitys eduskunnalle ensi viikolla

Voisiko Ahvenanmaan demilitarisoinnin purkaa, ahvenanmaalainen kansanedustaja Mats Löfström? 8:19
Voisiko Ahvenanmaan demilitarisoinnin purkaa, ahvenanmaalainen kansanedustaja Mats Löfström?

Ulkoministeriön selvitys Ahvenmaan erityisasemasta on käytännössä valmis, mutta sitä ei julkaista tänään.

MTV:n tietojen mukaan ulkoministeriön selvitys Ahvenmaan erityisasemasta on käytännössä valmis. Selvitys julkaistaan lähiaikoina, mahdollisesti ensi viikolla.

– Julkinen versio julkaistaneen lähiaikoina kun se on viimeistelty ja valmis, ulkoministeriöstä kerrotaan.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunta käsittelee selvitystä ensi viikon lopulla.

Selvityksessä otetaan kantaa muun muassa siihen, kuinka vaikeaa Ahvenanmaan demilitarisoinnin purkaminen tai Maarianhaminassa sijaitsevan Venäjän konsulaatin lakkauttaminen olisivat kansainvälisten sopimusten puitteissa. 

MTV:n tietojen mukaan demilitarisoinnin purkaminen vaikuttaa juridisesti olevan haastavaa.

– Lähtökohta on, että Suomi toimii ulko- ja turvallisuuspolitiikassa niin, että kunnioitamme monenkeskistä sopimusjärjestelmää. Selvitys on juridista kartoitusta asiasta. Poliitikot tekevät poliittiset johtopäätökset, MTV:lle kerrotaan.

Ahvenmaan demilitarisointi perustuu useisiin kansainvälisiin sopimuksiin, jotka sitovat Suomea. Demilitarisointi tarkoittaa, että sotilaallinen läsnäolo Ahvenanmaalla on kielletty.

Lisäksi selvityksessä otetaan kantaa siihen, kuinka suoraan Venäjän konsulaatin olemassaolo on kytköksissä Ahvenanmaan demilitarisointisopimukseen. Maarianhaminassa toimivan Venäjän konsulaatin oikeudellinen asema perustuu vuonna 1940 solmittuun sopimukseen, jonka mukaan naapurimaalla on oikeus valvoa, että Ahvenanmaan demilitarisointia ja linnoittamattomuutta noudatetaan.

Käytännössä selvityksessä otetaan siis kantaa siihen, voitaisiinko konsulaatti lakkauttaa ilman, että demilitarisointisopimusta purettaisiin.

– Keskeinen kysymys on, kuinka paljon konsulaatti on Suomen ja Venäjän välinen suhde, ja kuinka paljon sillä on kytkyä kansainvälisiin sopimuksiin, jotka sitovat Suomea, MTV:lle kerrotaan.

Presidentti Sauli Niinistö vierailee tänään Ahvenanmaalla. Hän avaa Ahvenanmaan maakuntapäivien istuntokauden, ja ohjelmassa on myös keskustelua Ahvenanmaan ajankohtaisista asioista. Niinistön odotetaan ottavan jollain tavoin kantaa myös keskusteluun Ahvenanmaan erityisasemasta.

Niinistö kertoi kesällä pyytäneensä selvitystä Venäjän konsulaatista. 

Niinistön mukaan Suomen tehtävänä on puolustaa Ahvenanmaan demilitarisaatiota 2:25
Näin Niinistö totesi 9.6.2022: Suomen tehtävänä on puolustaa Ahvenanmaan demilitarisaatiota

Lue myös:

    Uusimmat