MTV:n selvitys: Ruokalähettien ahdingossa uusia ulottuvuuksia – kuskeja rankaistaan mätkyillä, Wolt ei ota kantaa

Ei vapaapäiviä 6:32
Espoossa asuva Oluwafemi Solomon Ibidokun työskentelee Wolt-yrittäjänä useimpina päivinä kellon ympäri. Työtunteja kertyy viikossa usein vähintään 70, vapaapäiviin ei ole varaa.

MTV:n tietojen mukaan lukuisia ruokalähettejä odottaa ikävä kirje Verohallinnolta. Verottajan mukaan kevytyrittäjinä toimiville ruokaläheteille on maksettu kuljetuksista korvauksia verovapaana ilman perusteita. 

Woltin ja Foodoran lähettikumppaneiden heikot palkat ja työehdot ovat herättäneet kriittistä keskustelua erityisesti tämän vuoden aikana. Useiden Woltille kuljetuksia tekevien lähettikumppaneiden mukaan yhtiön tekemä palkkiomallin muutos on syönyt merkittävän osan kuljetuksista saaduista korvauksista. 

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy lähettikumppaneiden palkkiomallin romahtamiseen. Verohallinto antoi kesällä laskutusyrityksille ohjausta, jossa linjattiin, että ruokaläheteiltä evätään oikeus verovapaisiin matkakustannusten korvauksiin. 

Niin sanotut kilometrikorvaukset ovat osaltaan mahdollistaneet aiemmin kohtuulliset palkkiot kevytyrittäjinä toimiville lähettikumppaneille. 

Lähettikumppanit laskuttavat kuljetuksista laskutuspalveluyrityksiä, jotka toimivat lähettikumppaneiden ja alustayhtiön, kuten Woltin välissä. 

Erimielisyyksiä

MTV:llä ei ole tiedossa yksityiskohtia Verohallinnon antaman ohjauksen luonteesta ja yksityiskohdista. Epäselvää siis on, antoiko Verohallinto uusia linjauksia ohjauksessaan vai oliko kyseessä kehotus noudattaa aiemmin annettuja ohjeistuksia. 

Ruokalähettien suosiossa ollut laskutuspalvelu FREE.fi julkaisi Verohallinnon antamasta ohjauksesta avoimen kirjeen heinäkuussa. 

– Emme ole ennen verotarkastusprosessia saaneet asiaa koskevaa ohjausta Verohallinnolta. Olemme mielestämme toimineet asiassa Verohallinnon voimassa olevan ohjeistuksen mukaisesti, FREE.fi:n operatiivinen johtaja Jonas von Hertzen kertoo. 

Von Hertzenin mukaan Verohallinnon näkemys on se, että verovapaita matkakustannuksia on kesään saakka maksettu perusteettomasti.

– Olemme tästä tulkinnasta Verohallinnon kanssa eri mieltä, ja siksi olemme valittaneet verotarkastuksesta verotuksen oikaisulautakuntaan. Asiaa koskeva prosessi on kesken. 

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Tero Määttä kommentoi asiaa ainoastaan yleisellä tasolla, eikä ota kantaa yksittäiseen tapaukseen. 

– Yleisesti matkakustannusten maksamisesta voi todeta, että jos matkakustannusten korvauksia on maksettu perusteetta verovapaina, niistä määrätään verot maksuun maksajalle ja suoritusten saajien verotusta oikaistaan verottamalla verottamatta jääneet suoritukset.

Mätkykirjeitä

MTV:n tietojen mukaan ainakin kymmenet lähetit ovat saaneet syksyn aikana jo mätkykirjeen Verohallinnolta. Jäännösverojen perintä on oletettavasti aloitettu vuonna 2020 kevytyrittäjänä toimineista ruokaläheteistä. Myös FREE.fi on tietoinen tilanteesta. 

–Tietomme mukaan Verohallinto on lähtenyt valituksestamme huolimatta perimään jälkiveroja joiltakuilta ruokaläheteiltä, mikä on erittäin valitettavaa, von Hertzen toteaa.

Jäännösverojen määrä saattaa olla merkittävä läheteille, jotka ovat tehneet kuljetuksia useita kymmeniä päivässä. Esimerkiksi lokakuussa MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa Espoossa asuva Oluwafemi Solomon Ibidokun kertoi työskentelevänsä Wolt-yrittäjänä useimpina päivinä kellon ympäri. 

Ibidokun kertoi "Ei vapaapäiviä" -minidokumentissa, että eläminen on niukkaa jo nykyisillä tuloilla 70-tuntisista työviikoista huolimatta. Minidokumentin voit katsoa artikkelin yläpuolelta. 

FREE.fi kertoo avanneensa heinäkuussa ruokalähettiasiakkaille neuvonnan laskutukseen liittyvissä kysymyksissä. 

–Asiakkaamme ovat luonnollisesti pyytäneet selitystä verovapaiden matkakorvausten maksun lopettamiselle. 

Wolt ei ota kantaa

MTV:n haastattelemien ruokalähettien mukaan Wolt ei ole tiedottanut heille Verohallinnon uudesta linjauksesta, joka vaikuttaa lähettien palkkioihin.

Eräs kevytyrittäjänä toimiva ruokalähetti kertoo ilmaisseensa Woltille huolensa mahdollisesta jäännösverojen perinnästä epäselvässä tilanteessa. Kyseinen lähetti ei halua esiintyä artikkelissa nimellään. 

– Meille vain lähetettiin linkki, että menkää taistelemaan oikeuksienne puolesta. 

Linkki johti vetoomukseen alustatalouden freelancereiden oikeuksien ja työolojen parantamiseksi EU:ssa. 

Wolt Suomen operatiivinen johtaja Lauri Hallavo kertoo olevansa tietoinen Verohallinnon kiristyneistä käytännöistä. Hän ei ole kuitenkaan osaa kommentoida sitä, minkälaista harmia lähettikumppanille asiasta saattaa aiheutua. 

– Olemme saaneet lähettikumppaneilta aiheeseen liittyen joitakin yhteydenottoja, joissa he joko kysyvät verottajan jakamista ohjeista lisätietoja tai ilmaisevat olevansa harmissaan uudesta käytännöstä.

MTV:n kysymyksiin sähköpostitse vastaillut Hallavo ei ota kantaa siihen, minkälaisia toimia Wolt aikoo tehdä tukeakseen pulaan joutuneita tai joutuvia lähettikumppaneitaan. Hän korostaa, että kyseessä on laskutuspalveluiden ja lähettien välinen asia. 

– Muutos käytäntöön koskee vain laskutuspalveluita käyttäviä lähettejä, jotka toimivat kevytyrittäjinä ilman Y-tunnusta, ja verottaja on käynyt keskustelua asiasta ensisijaisesti laskutuspalveluiden ja lähettikumppaneiden kanssa suoraan.

Hallavo kertoo, että Wolt on jakanut lähettikumppaneilleen Vero.fi -osoitteesta löytyvää tietoa. 

– Haluamme totta kai, että tieto kulkee mahdollisimman hyvin ja nopeasti, ja että lähettikumppaneillamme on mahdollisimman ajantasainen tieto siitä, millaisia ohjeistuksia veroviranomainen on antanut.

Laskutuspalvelut pulassa?

Ruokalähettien lisäksi myös FREE.fi:n talous sai ainakin hetkellisen kolauksen Verohallinnon uudesta linjauksesta. Yrityksen ruokalähettiasiakkaat siirtyivät käyttämään kilpailevia laskutuspalveluita, jotka vielä toistaiseksi jatkoivat verovapaiden matkakorvausten maksamista.

Von Hertzen ei kuitenkaan ota kantaa siihen, miten Verohallinnon linjaus vaikuttaa laajemmin yrityksen talouteen ja yhteistyöhön ruokalähettiasiakkaiden kanssa. 

– En voi kommentoida tarkemmin kesken olevaa prosessia.

Von Hertzen viittaa prosessilla FREE.fi:n tekemään valitukseen verotuksen oikaisulautakuntaan Verohallinnon linjauksesta. Jos linjaus säilyy ennallaan, myös laskutuspalvelut joutuvat takautuvasti maksamaan verot ruokalähettien tavoin. 

Muun muassa Kauppalehti kertoi perjantaina omassa selvityksessään, että FREE.fi jätti lokakuun lopulla kaupparekisteriin ilmoituksen oman pääoman menettämisestä, mikä käytännössä tarkoittaa yhtiön pyörimistä velkarahalla. 

Ei vapaapäiviä 6:32

Lue myös:

    Uusimmat