MTV:n politiikan toimittaja Vesa Kallionpää: SDP ehkä tehnyt laskelman oppositiosta – sutkautti viime hallituksen "ilmiömäisyydestä"

Miksi Orpo valitsi perussuomalaiset eikä demareita? 2:51
Videolla Kallionpääesittää arvioita hallituksen muodostumisen ajankohdasta ja hallitusneuvottelun kovista kipupisteistä.

Kokoomus valitsi hallituskumpaniksi perussuomalaiset SDP:n sijaan perustavanlaatuisten talouspolitiikan erimielisyyksien vuoksi, arvioi MTV Uutisten politiikan toimittaja Vesa Kallionpää Seitsemän Uutisissa.

Mukana hallitusneuvotteluissa ovat myös RKP ja kristillisdemokraatit.

Hän arvioi, että SDP on ollut haluton niin suurin säästöihin ja sopeutuksiin, joita kokoomus on esittänyt. Kallionpää toki ei sulje pois, että valinnan taustalla ole muitakin syitä.

– Voi olla niinkin, että demarit ovat laskeskelleet, että seuraavien eduskuntavaalien menestyksen kannalta on fiksumpaa haukkua hallituksen ikäviä säästötoimia oppositiosta kuin olla tekemässä niitä hallituksen kakkospuolueena, Kallionpää epäilee.

Kallionpää: Viime hallitusneuvotteluissa tuloksena "ilmiömäinen velan kasvu"

Kallionpää arvioi, että perinteiden mukaisesti hallitusneuvotteluista tulee vaikeat. Hän kuitenkin arvioi, että ainakin hallitusneuvotteluista tulee erilaiset kuin edellisestä.

– Silloinhan SDP:n Antti Rinteen johdolla niin kutsutuissa ilmötyöryhmissä, joka johti sitten ilmiömäiseen velan kasvuun, Kallionpää letkauttaa.

Nyt hallitusohjelmaa valmistellaan alakohtaisissa työryhmissä, joita tiettävästi kutsutaan reformiryhmiksi. Niissä ei Kallionpää käsityksen mukaan piikki ole auki.

– Varmasti on myös ikäviä säästölistoja esillä.

Videolla Kallionpää esittää arvioita hallituksen muodostumisen ajankohdasta ja hallitusneuvottelun kovista kipupisteistä.

Tuleeko tästä kysymyksestä hallitusneuvottelujen kipukohta? "RKP:n ja PS:n linjat kuin tuli ja jää" 17:06
Katso myös: Tuleeko tästä kysymyksestä hallitusneuvottelujen kipukohta? "RKP:n ja PS:n linjat kuin tuli ja jää".

Lue myös:

    Uusimmat