Mainos

MTV:n kysely: Vaalirahakohu lisäsi kiinnostusta politiikkaan

Enemmistö eli 53 prosenttia suomalaisista katsoo, että vaalirahakohu oli tarpeellinen ja lisäsi kiinnostusta politiikkaan. Näin ajattelevat etenkin ikääntyneemmät suomalaiset ja heikommin koulutetut.

MTV3:n ja Oikeusministeriön TNS Gallupilla teettämässä tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten arvioita vaalirahakohusta ja sen vaikutuksista.

Puoluekannan mukaan vaalirahakohu lisäsi etenkin vasemmistoliiton kannattajien kiinnostusta politiikkaan.

Keskustan kannattajat: Vaalirahakohu tarpeeton

Reilu neljännes (27 prosenttia) kansasta pitää vaalirahakohua tarpeettomana asiana. He kokevat, ettei kohu koskettanut heitä lainkaan. Erityisesti kohua tarpeettomana pitäviä löytyi alle 25-vuotiaiden keskuudesta (47 prosenttia).

Puoluekannan mukaan vaalirahakohua turhana pitäviä löytyy runsaasti etenkin keskustan kannattajien keskuudesta eli 42 prosenttia.

Kohun takia ei vaihdeta kansanedustajaehdokasta

Kolmannes (32 prosenttia) väestöstä arvioi, että tiedotusvälineet hoitivat vaalirahoitusta koskevan julkisuuden tyylikkäästi. Eläkeikää lähestyvät (55-64-vuotiaat), eläkeläiset, työntekijäväestöön kuuluvat, SDP:n, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kannattajat ovat muita tyytyväisempiä tiedotusvälineiden tapaan hoitaa vaalirahajulkisuutta.

Korkeasti koulutetut keskustan ja kokoomuksen kannattajat eivät suuressa määrin kiittele tiedotusvälineitä asiasta. Vain yksi kahdeksasta (13 prosenttia) näkee puolueiden hoitaneen vaalirahakohun tyylikkäästi.

Vaalirahakohulla ei ollut juurikaan vaikutusta siihen, ketä ehdokasta kansalaiset aikovat äänestää seuraavissa eduskuntavaaleissa. Ainoastaan kaksitoista prosenttia äänestäjistä sanoo vaihtavansa kansanedustajaehdokasta seuraavissa eduskuntavaaleissa vaalirahasotkujen takia. Näitä ehdokasta vaihtavia on keskimäärää enemmän keskustan ja kokoomuksen kannattajien parista.

Tutkimukseen haastateltiin reilua tuhatta 15 vuotta täyttänyttä suomalaista 4.-15.1.2010 välisenä aikana.

Tutkimustulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Katso Pekko Ylösen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.