MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo syyt, miksi Orbánin valtakausi sai jatkoa: Hövelit vaalilupaukset ja valheet unkarilaisten passittamisesta Ukrainan sotaan

Eurooppa-kirjeenvaihtaja: Tästä syystä Fidesz-puolue voitti Unkarin parlamenttivaalit 2:24
Katso Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan arviot Unkarin parlamenttivaalien tulokseen johtaneista syistä.

Unkarissa istuvan pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolue on voittanut maan parlamenttivaalit. Fidesz oli saanut noin 53 prosenttia äänistä, kun äänistä oli laskettu 94 prosenttia. 
Äänisaalis riittää säilyttämään Fideszin kahden kolmasosan paikkaenemmistön parlamentissa.

Unkarin pääministerinä jo 12 vuotta toiminut Orbán jatkaa siis neljännelle kaudelleen. Paikan päällä Unkarin pääkaupungissa Budapestissä vaaleja seurannut MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola arvioi, että tämä on ennen kaikkea vaalilupausten ansiota. 

– Orbán lupasi lapsiperheille veronalennuksia, alle 25-vuotiaille tuloveronpoiston ja palkankorotukset sekä sotilaille että poliiseille.  

Lisäksi Orbán korosti vaalilupauksissaan pitävänsä kiinni siitä, että Unkari ei millään tavalla sekaannut tai sotkeudu Ukrainan sotaan. Myös tämä oli yksi ratkaisevista syistä Orbánin menestykselle vaaleissa, Piuhola arvioi. 

– Orbán syytti vastustajaansa siitä, että vastustaja veisi unkarilaiset Ukrainaan sotimaan, ja tämähän on valetta. Tämä ei kuitenkaan mene täällä Unkarissa mediassa läpi, sillä Unkari on Fidesz-puolueen hallussa, eikä oppositio saa ääntään kuuluviin.

Oppositio onkin sanonut, että parlamenttivaalit olivat kyllä "vapaat, mutta eivät reilut".

Valtapuoluetta vastaan perustettu kuuden puolueen vaaliliitto oli saanut äänistä hieman yli kolmasosan, 35 prosenttia, kun äänistä oli laskettu 94 prosenttia.

Äänestysprosentti vaaleissa oli noin 69 prosenttia, mikä on lähellä neljän vuoden takaisten vaalien ennätyslukemia.

Katso Piuholan arviot Unkarin vaalituloksesta ja vaalien jälkeisestä ajasta artikkelin yllä olevalta videolta.


Lue myös:

    Uusimmat