Meteorologi ennustaa pohjoiseen ennätystulvia – nähdään jopa harvemmin kuin 50 vuoden välein

4:37
Katso koko pitkän ajan ennuste videolta!

Forecan meteorologi Joanna Rinne ennakoi pohjoiseen jopa ennätystulvia. Hän kirjoittaa Forecan blogissa, että lämpenevän sään myötä lumimassojen sulaminen uhkaa aiheuttaa tulvia, joiden kaltaisia nähdään jopa harvemmin kuin 50 vuoden välein.

Tähän saakka kylmä kevät on hidastanut talven aikana sataneiden suurten lumimäärien sulamista, mutta nyt sää on lämpenemässä vuodenajan keskiarvojen tasolle ja niiden ylikin, mikä vauhdittaa sulamista.

Joanna Rinteen mukaan Lapin lumisuudessa on suuria eroja. Tämän aamun havaintojen perusteella lumimäärät vaihtelevat Tornion lumettomasta maasta Kittilän Kenttärovan lähes metrin paksuiseen lumikerrokseen. Paksuimmillaan lumikerros on Keski-Lapissa sekä osassa Pohjois-Lappia.

Tulvia laajalle alueelle

Joanna Rinne on kerännyt kirjoitukseensa myös tuoreimmat tiedot viranomaisilta.

SYKE:n tulvakeskus on antanut tänään varoituksen jokien pintojen noususta Lapissa ja paikoin Pohjois-Pohjanmaalla. Tulvakeskuksen mukaan ennätystulvat ovat mahdollisia jo ensi viikolla.

Tulvakeskuksen tulvaennusteen mukaan Rovaniemellä ja Kittilässä Kemi- ja Ounasjoen vedenkorkeudet saattavat nousta ensi viikolla vahinkorajoille. Kittilässä tulvahuipun on ennustettu olevan 30.5.–7.6. ja Rovaniemellä 2.–6. kesäkuuta. Tulvakeskuksen mukaan myös Tornion- ja Ivalojoella voi touko-kesäkuun vaihteessa esiintyä ennätystulvia.

Tulvakeskuksen ennustekartan mukaan vedenpinnan korkeuden on ennustettu nousevan laajoilla alueilla Lapissa tasolle, jolle se tilastollisesti nousee vain kerran 10–50 vuodessa ja paikallisesti jopa tasolle, jolle se tilastollisesti nousee vain harvemmin kuin kerran 50 vuodessa.

Ensi viikon alussa lämpötilojen on ennustettu nousevan Lapissa laajalti 15 asteen yläpuolelle, paikoin jopa 20 asteeseen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja