MTV-kysely: Vihreät menettää kolme kansanedustajaa Helsingissä ja Uudellamaalla – SDP nousemassa saman verran

MTV:n gallup: SDP:lle kova nousu Helsingissä, Vihreät vastatuulessa 6:01
Katso videolta, mitä gallupin kannatusmuutokset kertovat vaalien tiukasta kisasta.

SDP on saamassa yhteensä kolme kansanedustajaa lisää Helsingissä ja Uudellamaalla, ennakoi MTV:n Taloustutkimuksella tekemä kyselytutkimus.

Tulosten perusteella SDP lisäisi kansanedustajiensa määrää Helsingissä kolmesta viiteen ja Uudellamaalla seitsemästä kahdeksaan. Helsingissä puolueen kannatus olisi 20,8 prosenttia ja Uudellamaalla 20,5.

Etelä-Suomen suurin häviäjä olisi kyselytutkimuksen perusteella vihreät, joiden kansanedustajien määrä Helsingissä putoaisi kuudesta neljään ja Uudellamaalla viidestä neljään. Yhteensä puolue menettäisi siis kolme kansanedustajaa alueelta. Vihreiden kannatus olisi pudonnut Helsingissä 14,2 prosenttiin ja Uudellamaalla 9,6 prosenttiin.

Kyselyn perusteella vaikuttaa, että vihreiden äänestäjiä on valunut juurikin SDP:n suuntaan.

KD:lle kansanedustaja Helsinkiin ensi kertaa 30 vuoteen?

Helsingissä kannatuskyselyn ennuste on, että keskustan, kristillisdemokraattien ja Korjausliikkeen (ent. Siniset) vaaliliitto tuottaisi tulosta ja nostaisi Helsingin vaalipiiriin puolueilta yhden kansanedustajan. Keskustan ja KD:n kannatus oli mittauksessa 3,9 prosenttia, Korjausliikkeen kannatusprosentti on osana muiden, eduskunnan ulkopuolisten puolueiden 3,0 prosentin kannatusta. 

Se, minkä puolueen kansanedustaja vaaliliitosta eduskuntaan nousisi, on tiukan kisan tulos. Kyse on lopulta siitä, mikä puolueista on löytänyt listalle kärkiehdokkaan, joka vetää enemmän äänestäjiä vaaliuurnille. Kyselytutkimuksessa näkyvät erot puolueiden kannatuksessa ovat niin pieniä, ettei tuloksen spekulointi ole mielekästä.

Kristillisdemokraateille kansanedustaja olisi iso harppaus, sillä puolueella ei Helsingissä ole ollut kansanedustajaa yli 30 vuoteen. Keskusta menetti viimeisen Helsingin kansanedustajansa viime vaaleissa. Korjausliike oli vielä Siniset edellisissä eduskuntavaaleissa, joissa se menetti kaikki kansanedustajanpaikkansa.

Menettääkö Liike Nyt ainoan kansanedustajansa?

Uudellamaalla yhden lisäpaikan saisivat sekä kokoomus että perussuomalaiset. Kokoomuksen kannatus oli kyselyn perusteella Uudellamaalla 24,7 prosenttia ja perussuomalaisten 18,3. 

Sen sijaan Liike Nyt menettäisi 2,3 prosentin kannatuksella ainoan kansanedustajansa vaalipiirissä ja samalla koko eduskunnassa. Harry "Hjallis" Harkimo on tällä hetkellä puolueen ainoa kansanedustaja.

Helsinki ja Uusimaa saivat lisäpaikan eduskunnassa

Internetpaneelissa tehdyn kyselyn virhemarginaali on kummankin vaalipiirin osalta 2,1 prosenttia. Kyselyssä tiedusteltiin, mitä puoluetta henkilö olisi äänestänyt maaliskuun puolivälissä ja mitä puoluetta hän äänesti viime vaaleissa.

Se, miten hyvin gallupit vastaavat lopullista vaalitulosta riippuu kuitenkin siitä, kuinka moni lopulta menee äänestämään, ja ilmaisee kantansa myös vaaliuurinilla. Osa äänestäjistä voi myös olla loppuun asti kahden tai useammankin puolueen ja ehdokkaan vaiheilla.

Taistelu erityisesti vaalipiirin viimeisistä paikoista voi olla lopussa puolueiden välillä tiukkaakin.

Kumpikin vaalipiireistä, Helsinki ja Uusimaa, saavat näissä vaaleissa yhden kansanedustajapaikan lisää. Lisäksi yhden lisäpaikan saa Pirkanmaa. Paikkojen määrä väheni Lapissa ja Kaakkois-Suomessa.

Korjaus kello 17.51: Lisätty juttuun tietoa Helsingin vaaliliitosta, jossa keskustan ja KD:n lisäksi mukana on myös Korjausliike.

Lue myös:

    Uusimmat