HS:n EU-vaalimittaus: Kokoomus suosituin, SDP toisena – RKP jäämässä ilman paikkaa

Kokoomus kärjessä eurovaalikyselyssä 5:46
Kokoomus on ollut kärjessä eurovaalikyselyissä.

Kokoomus on suosituin puolue 21,6 prosentin kannatuksella, selviää Helsingin Sanomien EU-vaalimittauksesta. Seuraavina tulevat SDP 19 prosentilla ja perussuomalaiset 14,3 prosentilla.

Keskustaa äänestäisi 12,1 prosenttia, vihreitä 10,5 ja vasemmistoliittoa 9,7.

Vasemmistoliiton kannatus on mittauksen mukaan nousemassa merkittävästi viiden vuoden takaiseen verrattuna, mutta puolue ei silti ole näillä näkymin saamassa toista paikkaa europarlamenttiin. Puolueen väistyvälle puheenjohtajalle Li Anderssonille ennakoidaan suurta äänimäärää.

Lehden teettämän mittauksen perusteella kokoomus olisi saamassa europarlamenttiin neljännen edustajan ja SDP kolmannen. Vihreät puolestaan menettäisi yhden kolmesta paikastaan, kun taas RKP on menettämässä ainoan paikkansa.

Kristillisdemokraattien ja Liike Nytin vaaliliitolle ennustetaan yhtä paikkaa, joka menisi todennäköisesti kristillisdemokraattien edustajalle.

Verian keräsi tutkimusaineiston tietokoneavusteisin puhelinhaastatteluin kahden edellisen viikon aikana. Tutkimusta varten haastateltiin noin 2 000:ta ihmistä. Haastatelluista noin 40 prosenttia sanoi, ettei osaa tai halua sanoa puoluekantaansa tai ei aio äänestää EU-vaaleissa.

Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Suomesta valitaan 15 edustajaa

Ylen toukokuun alussa julkaisemassa EU-vaalimittauksessa ennakoitiin niin ikään, että vihreät olisi tänä vuonna menettämässä yhden edustajan ja RKP olisi jäämässä ilman europarlamenttipaikkaa. Ylen toukokuisen mittauksen tulos voisi sen sijaan toteutuessaan tuoda vasemmistoliitolle toisen edustajan europarlamenttiin. Kokoomukselle ja SDP:lle povattiin Helsingin Sanomien tuoreen mittauksen tavoin lisäpaikkoja.

Suomesta valitaan europarlamenttiin 15 jäsentä. Kaikkiaan uudessa parlamentissa on 720 edustajaa. Suomalaiset ehdokkaat ovat ehdolla koko maassa, joten heistä voi äänestää ketä tahansa.

Europarlamenttivaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tänään tiistaina, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa, joita on muun muassa kauppakeskuksissa ja kirjastoissa. Äänestettäessä tulee todistaa henkilöllisyys.

Lue myös:

    Uusimmat