Mainos

MTV Kreikassa: Pakolaisia pallotellaan edestakaisin, osa harkitsee jo kotiinpaluuta

1:52

Kreikan ja Makedonian rajalle on syntynyt eräänlainen ei-kenenkään-maa, jonne afganistanilaiset pakolaiset ovat jääneet jumiin, kertoo MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste Kreikasta.

Noin kymmenen kilometrin päässä Makedonian puolella on Gevgelijan pakolaisleiri. Sieltä pyritään joko Kreikkaan tai pohjoiseen.

– Rajalla on yleensä satoja ihmisiä odottamassa kuljetusta, useimmat syyrialaisia ja irakilaisia, joilla on paperit kunnossa.

– Siellä on kuitenkin myös eräänlainen "no man´s land", jonne on palautettu afgaaneja, jotka eivät nyt pääse eteen eivätkä taakse. He ovat jumissa täällä, koska Albaniaa ja Montenegroa lukuun ottamatta kukaan ei ota heitä vastaan. Punaisen Ristin ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan heitä ajetaan käytännössä edestakaisin. Osa haluaa jo palata Afganistaniin, Saraste kuvailee.

Kroatia ja Slovenia ovat ilmoittaneet ottavansa 570 ihmistä päivässä, mutta tämä määrä ei täyty. Suurin osa pyrkii Saksaan, ja Kroatiasta ja Sloveniastakin ihmiset pyrkivät eteenpäin.

– Moni pelkää että raja menee kiinni, joten he haluavat päästä mahdollisimman pitkälle.

Tilanne rajalla rauhallinen

Rajalla tilanne on kohtuullisen järjestäytynyt, Saraste arvioi. Ihmisryhmiä kulkee rajalle päin, monilla on teltat mukanaan. Rajalla on myös UNHCR:n telttoja pystyssä.

Pakolaiset eivät ole tällä hetkellä vakavasti säiden armoilla, sillä lämpötila on noin kuusitoista astetta ja aurinko paistaa.

– Illalla lämpötila kuitenkin laskee alle kymmeneen, ja ihmiset joutuvat mm. polttamaan roskia nuotioissa. Pakkasta täällä ei sentään ole, Saraste toteaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.