Mainos

MTV Ateenassa: Kreikkalaisyrittäjällä vain yksi asia, joka antaa toivoa

Kreikan yritysmaailma odottaa pikaista ratkaisua jo kuukausia kestäneeseen maan hallituksen ja niin kutsutun troikan väliseen kamppailuun Kreikan taloudesta.

Maan pankit ovat pahassa liemessä, ja Euroopan keskuspankki on kääntänyt hätälainahanoja kiinni. Liikemaailma pelkää että kriisi pilaa maan maineen.

– Pankit ovat yhä kiinni, epävarmuus jatkuu, emmekä tiedä mitä tapahtuu, sanoo toimitusjohtaja Aris Kefalogiannis.

Yrityksessä on yhteensä 52 ihmistä eri puolilla maata.  Palkanmaksuunkin menee rahaa, joten sitä olisi hyvä olla pankeissa.

Tsiprasin lausunto herättää toivoa

Hänen mukaansa ainoa positiivinen asia tällä hetkellä on pääministeri Alexis Tsiprasin lausunto, että hän tulkitsee kansanäänestyksen tuloksen tarkoittavan kreikkalaisten halua sitoutua euroon ja löytää pian ratkaisu kriisiin.

Kefalogannisin johtama yritys vie oliiveja ja monia muita välimerellisiä maataloustuotteita Yhdysvaltoihin ja Pohjois-Eurooppaan, myös Suomeen. Tuotteista 82 prosenttia menee ulkomaille.

– Tämän epävakaus ja sopimuksen puute (Kreikan ja velkojien välillä)antaa Kreikasta huonon kuvan ulkomailla. Pelkäämme että tämä huono kuva ehkä vaikuttaa hieman myös vientiimme.

Korkea laatu kilpailuvaltti

Maailman ensimmäinen oliiviprässi kehitettiin Kreikassa. Kefalogannis muistuttaa että oliivi ja Kreikka ovat olleet yhtä jo yli neljä tuhatta vuotta. Hän kehaisee, että kreikkalaiset ovat maailman kovin oliiviöljykansa. Sitä menee 17 litraa vuodessa per nuppi.

Hänen yrityksensä sijaitsee trendikkäästi entisessä varastorakennuksessa taidegallerian yläpuolella. Se sopii hyvin terveyttä ja hyvinvointia haluavaan asiakaskuntaan.

– Kilpailuetujamme ovat oliiviöljymme korkea laatu. Kreikassa on sitä on valmistettu jo neljä ja puoli tuhatta vuotta. Toinen on Kreikan välimerellinen, terveellinen ja maukas ruokavalio.

Samaa pikaista ratkaisua umpikujalta näyttävään kriisiin toivoo George Melissaris. Hänen johtamassaan lääkefirmassa on noin 170 työntekijää.

– Se tarkoittaa, että hän [Tsipras] haluaa keskustella EU:n ja IMF:n kanssa ystävällisemmällä tavalla, ihmiset paremmin huomioiden ja sosiaalisemmin, Melissaris sanoo viitaten Tsiprasin sanoihin kriisinratkaisuhalukkuudesta.

Asiakkaat hermostuneita

Ateenan esikaupunkialue Pallini näyttää yritysalueelta. Iso tie, jonka molemmin puolin on pieniä ja keskisuuria yrityksiä konttoreineen ja myyntipisteineen vieri vieressä.

Yritys vie lääkkeitä Eurooppaan, Aasiaan, Lähi-itään ja Kanadaan, mutta päämarkkinat ovat vielä kotimaassa.

– Kreikkalaisilla lääkefirmoilla on perinteisesti ollut hyvä maine.

– Mutta nyt asiakkaamme on hermostuneita. Jotkut heistä sanovat että emme halua tätä sotkua vaan selkeää tilannetta. Niinpä aiomme pyrkiä olemaan vähemmän riippuvaisempia Kreikasta ja kansainvälistyä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.