MTV Alpeilla: Sadat sotilaat purkavat lumikaaosta saksalaiskylässä – "Täällä täydellinen katastrofi on nyt vältetty"

Vapaaehtoiset ja sotilaat lapioivat lunta katoilta Saksassa 1:27
Vapaaehtoiset ja sotilaat lapioivat lunta katoilta Saksassa.

Erittäin sankka lumentulo on on aiheuttanut varatilanteita Keski-Euroopassa. Tuoreimman sääennusteen mukaan Alpeilla vesi- ja lumisateet taukoavat ylihuomenna. Saksassa ja Itävallassa katastrofaalinen tilanne jatkuu kuitenkin useissa kunnissa, sillä kattojen lumikuormaa on pienennettävä romahtamisvaaran takia.

Myös lumivyöryvaroitus on Alpeilla alueesta riippuen korkeimmalla tai toiseksi korkeimmalla tasolla. Eilen Itävallan Lechin laskettelualueen tuntumassa menehtyi neljä hiihtäjää lumivyöryyn.

Saksassa katastofitilanne viidellä alueella

Saksan puolella katastrofitilanne on julistettu viidelle alueelle. Tuhannet vapaaehtoiset pelastustyöntekijät ja lähes 2000 sotilasta auttavat tilanteen ratkaisemisessa.

Suurimmassa vaarassa ovat rakennusten katot, jotka paksun lumikerroksen alla ovat romahdusvaarassa, varsinkin kun sunnuntain ja alkavan viikon vesisateet moninkertaistavat lumen painon katoilla.

Anton Brandner johtaa pelastusmiehistöjen työtä Saksan Berchtesgadenissa.

– Työt jatkuvat tiiviisti. Meille ilmoitetaan nyt koko ajan lisää kohteita, joista kattoja olisi tyhjennettävä kiireesti. Onneksi olemme saaneet tänne alueen ympäristökunnista lisää pelastusmiehistöä.

Pelastustyöntekijoitä yli 1500

Brandnerin mukaan tällä hetkellä on kysymys enemmän miesten määrästä. Mitä enemmän käsiä on lunta lapioimassa, sitä nopeammin lumiongelmasta selvitään.

– Lumi on nyt raskaampaa, mutta ennakoimme sen jo pari päivää sitten sääennusteen perusteella. Täällä laaksossa sade tulee vetenä ja noin 800 metrin korkeudessa ja korkeammalla lumena.

– Jonkin verran rakennusten vaurioitumisia on tullut, mutta onneksi ei mitään todella vakavaa, ja onneksi toistaiseksi ei yhtään henkilövahinkoja.

Brandnerin mukaan Berchtesgadenin alueella pelastustyöntekijöitä on toistaiseksi riittävästi, eli noin 1 200 ja sen lisäksi armeijan sotilaat paikallisesta vuoristojääkäripataljoonasta, noin 350 sotilasta.

Paikallisilta asukkailta Brandner toivoo kärsivällisyyttä.

– Olemme tietysti tyytyväisiä, jos talojen omistajat saavat tyhjennettyä itse kattonsa, mutta toivomme, että he ovat varovaisia eivätkä ota turhia riskejä. Katolla on työskenneltävä koko ajan varmistettuna turvavaljaissa ja köysissä.

– Asukkaat voivat soittaa alueen päivystyspuhelimeen ja pyytää kattojensa tyhjennystä meiltä. Me käymme arvioimassa tilanteen ja toimitamme sitten miehiä paikalle, jos lumi aiheuttaa vaaraa rakennukselle tai kulkijoille katon läheisyydessä. Hiljalleen tämä saadaan kyllä purettua.

Sotilailla raskas komennus

Saksan vuoristojääkäripatalojoona 232 Bichofswiesenistä on lähdössä kahden viikon kuluttua komennukselle Maliin. Valmistautuminen lähtöön keskeytyi yllättäen lumitöihin.

Varakomentajan mukaan lumityöt saadaan kuitenkin hoidettua noin viikossa ja lähtövalmistelutkin hoidettua loppuun. Sotilaat aukaisivat reitin useita päiviä lumen ja kaatuneiden puiden takia eristyksissä olleeseen Buchenhöhen kylään Obersalzberg-vuorelle.

Myös Saksan puolustusministeri Ursula von der Layen kävi tapaamassa lumitöitä tekeviä erikoissotilaita sunnuntaina.

– Lämmin kiitokseni ja syvin kunnioitukseni tälle työlle, jota te täällä nyt teette, niin katoilla kuin teiden avaamisessa, puolustusministeri kiitti sotilaita.

Varakomentaja Michael Kermanin mukaan tilanne kylässä on hankala, koska kosteaa lunta sataa koko ajan lisää ja sitä on hankalaa ja raskasta poistaa katoilta.

– Meillä on tässä kylässä nyt 350 sotilasta tällä hetkellä katoilla ja avaamassa tielinjoja. Yritämme saada nuo rakennusten kattolastit mahdollisimman nopeasti pienemmiksi.

– Sotilaat ovat tietysti väsyneitä, heillä on jo viisi pitkää päivää takana. Yritämme tietysti kierrättää heitä, niin että virkeitä voimia saadaan lisää ja osa sotilaista pääsee lepäämään. Märkä lumi on raskasta, ja se on lapioitava pois käsivoimin.

Varakomentajan mukaan näyttää siltä, että joukot työskentelevät Buchenhöhessä ja muissakin alueen kylissä vielä ainakin tämän viikon ennen kuin kaikki katot ovat kertaalleen tyhjätty.

Asukkaat ovat helpottuneita

Buchenhöhen asukkaat ovat helpottuneita, kun reitti Berchtesgadeniin on saatu viimein auki. Ruokaa ja juomaa kuljetettiin viime viikko armeijan tela-ajoneuvoilla, ja myös koululaiset saatettiin turvallisesti panssariajoneuvon suojissa kouluun. Kylässä asuva rehtori Christian Hinterbrandner kiittää sotilaiden panosta tilanteen ratkaisemisessa.

– Täydellinen katastrofi täällä Buchenhöhessä on nyt vältetty sotilaiden avulla, ja nyt näyttää jo paljon paremmalta.

– Hankalinta on viime päivinä ollut se, että olimme täysin eristyksissä puiden kaaduttua tielle ja lumen eristettyä meidät tänne vuorelle. Koululaiset eivät päässeet kouluun ennen kuin armeijan erikoisajoneuvot saivat raivattua tien tänne auki. Nyt sitä voi jo käyttää omalla vastuulla.

Hinterbrandner on silti huolissaan, sillä lumisade näyttää yhä jatkuvan ainakin tiistaihin saakka. Sen jälkeen pitää hänen mukaansa tilanne arvioida uudestaan.

– Suuret lumimassat täällä Buchenhöhen kylässä eivät ole mitään uutta, mutta se miten nopeasti, parissa kolmessa päivässä lunta tuli pari metriä, se oli meillekin ennen kokematonta. Vuonna 2006 lunta tuli yhtä paljon, mutta silloin se satoi pitkän ajan kuluessa.

– Puolustusministeri Ursula von der Layenin vierailu kylässä sunnuntaina oli meille tärkeää. Saimme kerrottua hänelle, miten tärkeää meille oli, että tie tänne ylös saatiin raivattua taas ajokuntoon.

MTV Alpeilla: Sotilaat purkavat lumikaaosta saksalaiskylässä 0:55
Sotilaat purkavat lumikaaosta saksalaiskylässä.

Lue myös:

    Uusimmat