Baijerissa lumikaaos – koulut kiinni, liikenne sekaisin ja lumivyöryriski korkea

Baijerin osavaltiossa Saksassa vallitsee viikonlopun jäljiltä lumikaaos.

Süddeutsche Zeitungin mukaan runsas lumisade on sekoittanut lento- ja raideliikennettä. Useat koulut ovat sulkeneet ovensa. Kaatuneet puut, vaurioituneet kaapelit ja johdot sekä liikenneonnettomuudet työllistävät pelastuslaitosta.

Münchenin pelastuslaitos kertoo saaneensa viikonlopun aikana peräti 785 hälytystä. 

Berchtesgadenissa asuva MTV Uutisten entinen pitkäaikainen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo lunta tulleen arviolta jopa puoli metriä. Berchtesgaden sijaitsee Kaakkois-Saksassa lähellä Itävallan rajaa.

– Viisi kertaa kolasin pihan perjantain aikana ja sen lisäksi talonmies vielä kolme kertaa, Piuhola kuvailee.

Piuholan mukaan pienissä alppikylissä viranomaisilla on vähemmän kokemusta ja kalustoa poistaa suuria lumimassoja. Pienet kapeat tiet ja vanha infrastruktuuri aiheuttavat myös omat haasteensa tienhoidolle.

– Lumi kertyy tienvarteen ja monet tiet muuttuvat yksikaistaisiksi.

Lentokenttä kiinni

Münchenin lentokenttä oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kiinni, ja vielä eilen päivällä lentoja järjestettiin rajoitetusti. Süddeutsche Zeitungin julkaisemista kuvista kuitenkin näkyy, että vielä eilen ja tänään lentoasemalla jonot ulottuivat hyvin pitkälle. ´

Myös raideliikenne on ottanut useita reittejä pois käytöstä. Talviset tieolosuhteet ovat vaaralliset, ja ihmisiä on kehotettu pysymään kotona.

– Jo torstaina tuli kehotus välttää junalla matkustamista, ja varoitus kestänee täällä Berchtensgadenissa koko viikon.

 Münchenin liikennepalvelu (MVG) kertoo pyrkivänsä palauttamaan täyden julkisen liikenteen palvelut mahdollisimman pian.

Osa kouluista suljettu

Ylä-Baijerissa osa kouluista on sulkenut ovensa. Opetus on peruttu kokonaan tai siirrytty etäopetukseen. Augsburgissa peräti 20 koulua suljettiin toistaiseksi. Yhtensä syynä ovat valtavat lumimassat rakennusten katoilla. Rakennusten kantokyvystä ei ole varmuutta ja putoava lumi voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Lumivyöryriski korkea

Lumentulo on lisännyt myös lumivyöryriskiä Baijerin Alpeilla. Baijerin osavaltion ympäristöviraston mukaan yksikin talviurheilun harrastaja rinteiden ulkopuolella voi laukaista lumivyöryn.

Kallioisessa ja jyrkässä maastossa lumivyöryt voivat syntyä kuitenkin myös itsestään. Baijerin maa- ja metsätalousministeri Michaela Kaniber (CSU) kehotti saksalaisia myös olemaan menemättä ei-merkityille teille metsiin runsaan lumisateen vuoksi. Vaarana ovat kaatuvat oksat ja kaatuvat puut.

Heikki Piuhola kertoo kuitenkin saksalaisten osaavan kuitenkin myös ottaa ilon irti talvesta.

– Virallisilla laskettelurinteillä ja laduilla on tungosta, kun ihmiset haluavat nauttia lumesta.

Jo ensi viikolla lämpötilojen odotetaan kääntyvän plussan puolelle.

Lue myös:

    Uusimmat