Mainos

MTK uskoo sokeritehtaan jatkavan

(MTV3/Anne Sjöholm)

Sucros ja MTK neuvottelevat parhaillaan sokerijuurikkaan viljelijöille maksettavasta tuottajahinnasta sekä kuljetuskorvauksista. Sucrosin mukaan neuvottelut ovat olleet vaikeita, MTK:n mukaan niitä käydään rakentavassa hengessä.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK uskoo Suomen viimeisen sokeritehtaan jatkavan toimintaansa. MTK on tullut tähän tulokseen Sucroksen kanssa käymiensä neuvotteluiden perusteella.

MTK:n mukaan sokerijuurikkaan viljely tulee kuitenkin jonkin verran vähenemään Suomessa.

Myös Säkylässä sijaitsevan Sucroksen sokeritehtaan toimitusjohtaja Päivi Paakkarinen kertoo, että tehdas haluaa jatkaa toimintaansa. Ehtona kuitenkin on, että raaka-ainetta saadaan ostettua kannattavaan hintaan.

Sucros ja MTK neuvottelevat parhaillaan sokerijuurikkaan viljelijöille maksettavasta tuottajahinnasta sekä kuljetuskorvauksista. Paakkarisen mukaan neuvottelut ovat olleet "vaikeat". MTK:n puoleta kerrotaan, että neuvotteluja käydään rakentavassa hengessä.

Neuvottelut oli määrä saada päätökseen viimeistään tällä viikolla. Viljelijöillä ei siis ole tietoa siitä, millä ehdoin viljelyä Suomessa voi jatkaa. Tieto olisi tarpeen, sillä ensi viikolla käynnistyy viljelijöille haku lopettamistuista.

Tukea haetaan todennäköisesti enemmän kuin mitä sitä riittää. Tukea myönnettään kymmenesosalle tehtaan kiintiöstä mikä on 9 000 tonnia sokerijuurikasta. Maa-ja metsätalousministeriössä arvioidaan, että tukea riittää noin 140 tilalle. Sokerijuurikkaan viljelijöitä on Suomessa yhteensä noin 2000.

Ellei sokeritehdas puutu peliin, lopettamistukea saavat ne, jotka sitä ovat ensimmäisenä hakeneet. Hakuaika alkaa ensi tiistaina 30.10. ja moni viljelijä aikookin viedä hakemuksena postiin jo edellisenä päivänä.

MTK:ssa uskotaan kuitenkin, että Sucros ilmoittaa ottavansa tukihaun omiin nimiinsä. Mikäli näin käy, pian käynnistyvä hakukierros mitätöidään. Vielä ei tiedetä, millä ehdoin lopettamistuet tässä tapauksessa viljelijöille jaetaan. Sucroksen puoleta tietenkin toivotaan, että viljelystä luopuisivat ne tilat, jotka sijaitsevat kauimpana tehtaasta. Näin kuljetuskustannukset laskisivat.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.