MT: Kansa jakautuu liha- ja kasvisruoan suosijoihin - lihaa syödään lapsiperheissä ja maaseudulla

Suomalaiset jakautuvat melko tasan liha- ja kasvisruokaa suosiviin, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä. Lihan suosijat perustelivat valintaansa sillä, että liha täyttää vatsan parhaiten ja on hyvä valkuaisen lähde. Kasvisruokaa suosivat vetosivat ympäristösyihin ja terveellisyyteen.

Suositukset kasvisten lisäämisestä on kuultu, sillä kyselyyn vastanneista useampi kuin joka kolmas arvioi lisänneensä kasvisten syömistä vuoden aikana.

Lisäksi kolmannes vastaajista ilmoitti vähentäneensä lihan syöntiä, joskin kokonaiskulutuksesta kertovat tilastot eivät tue kerrottua. Suomalaiset syövät vuodessa keskimäärin noin 80 kiloa lihaa.

Eläkeläiset syövät runsaasti kasvisruokaa

Nuorten joukossa on enemmän kasvissyöjiä kuin muissa ikäryhmissä, mutta heidän keskuudessaan on myös enemmän niitä, jotka kertovat syövänsä lihaa päivittäin. Eläkeikäiset syövät muita ikäryhmiä useammin kasvisruokia, vaikka heistä vain harva ilmoittautuu kasvissyöjäksi.

Lihan syönti on yleisintä lapsiperheissä ja maaseudulla. Myös varallisuus lisää lihan kulutusta. 

Nuoret, opiskelijat, pienituloiset, työttömät ja korkeakoulutetut syövät muita vähemmän lihaa.

Puoluekanta näkyy niin, että perussuomalaisten äänestäjät ilmoittautuvat lihansyöjiksi. Vihreiden kannattajista kasvissyöjiksi ilmoittautui vajaa neljännes ja vasemmistoliiton kannattajista kuudesosa.

Kyselyssä selvitettiin myös näkemyksiä hyönteisruoista, jotka ovat nyt tulossa markkinoille. Vastanneista 42 prosenttia ilmoitti olevansa valmis ainakin kokeilemaan hyönteisistä jalostettua ruokaa. Miehistä joka toinen oli valmis maistamaan hyönteisruokaa, naisista joka kolmas.

Tutkimuksen teki TNS Kantar Agri ja siihen vastasi verkossa 1 082 ihmistä.

1:56

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja