MPKK:n Paronen arvioi Luhanskin suurhyökkäystä – tätä Venäjä tavoittelee

Apulaisprofessori Antti Paronen arvioi Venäjän suurhyökkäyksen laajuutta Luhanskissa 3:18
Täyttääkö Venäjän hyökkäys Luhanskissa suurhyökkäyksen tunnusmerkit? Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Antti Paronen vastaa.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW arvioi Venäjän aloittaneen suurhyökkäyksen Luhanskin alueella Ukrainassa tänään. Suomalaisasiantuntijan mukaan kyseessä on odotettu venäläisten laajempi operaatio, mutta suurhyökkäykselle ominaisia tavoitteita sillä ei ole saavutettu.

Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) apulaisprofessori Antti Paronen kommentoi Venäjän suurhyökkäystä Viiden  jälkeen -ohjelmassa. Hänen mukaansa Venäjä pyrkii hyökkäyksellään sitomaan ukrainalaisia puolustajia pois päätaistelualueelta, eli Bahmutista.

– Hyökkäyksen pohjoinen suunta palvelee sitä tarkoitusta, että siellä kyetään sitomaan sekä ukrainalaista puolustusta että mahdollisesti löytämään muualta sellainen heikko kohta, josta tulevia hyökkäyksiä syvemmälle Ukrainaan voitaisiin suunnata.

Parosen arvion mukaan ukrainalaisten puolustuskyky alueella on tällä hetkellä riittävä.

– Nähtäväksi jää, että keskittääkö Venäjä nyt tässä liikekannallepanossaan luomia laajempia joukkokokonaisuuksia juuri tähän hyökkäykseen ja pyrkiikö se laajempaan läpimurtoon vai onko kysymyksessä enemmän sellainen tiedusteluluonteisempi ja kokeilevampi hyökkäys.

Onko kyse suurhyökkäyksestä?

Ukrainan sodan aikana termi suurhyökkäys on toistunut useita kertoja. Onko Venäjän tämänhetkinen hyökkäys Luhanskissa todellisuudessa suurhyökkäys vai yksi hyökkäys muiden joukossa? Parosen mukaan ainakaan vielä Venäjä ei ole saavuttanut suurhyökkäykselle ominaisia tavoitteita.

– Suurhyökkäyksessä joukkokeskittymät ovat laajoja tai suuri voima keskitetään johonkin läpimurtoon ja tunkeudutaan syvälle vihollisen tai vastustajan tai miehittämän valtion maa-alueelle.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Paronen sanoo, että suurhyökkäyksessä pyritään tunkeutumaan kymmenien kilometrien syvyyteen toisen valtion maaperällä, mutta tässä vaiheessa on vielä epäselvää, pyrkiikö Venäjä juuri tällä hyökkäyksellä siihen.

Hyökkäystä saatetaan Parosen mukaan kutsua suurhyökkäykseksi vain painokkaan termin vuoksi.

Katso Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Antti Parosen koko haastatelu alla olevalta videolta! Videolla Paronen kommentoi myös sitä, kuinka tarkkaa kirjaa rintamilla pidetään aseiden ja ammusten määrästä.

Tämä Luhanskin suurhyökkäyksestä tiedetään nyt  7:42


Lue myös:

    Uusimmat