Motoristi pakeni poliisia järjetöntä vauhtia Helsingin keskustassa – pyörän omistajan syytteet kaatuivat

Moottoripyöräilijä pakeni hurjaa vauhtia poliisia Helsingin ydinkeskustassa 1:02
Katso videolta, miten kaahari pakenee poliisia ja hyödyntää liikennevaloissa odottavia autoja päästäkseen karkuun.

Moottoripyöräilijä kaahasi poliisia pakoon tuhatta ja sataa Helsingin keskustassa, eikä syyllistä saatu koskaan tuomittua.

Helsingin keskustassa sattui heinäkuussa 2021 poikkeuksellinen takaa-ajotilanne. Poliisi oli Helsingin Töölössä huomannut moottoripyörän, jonka kintereille se ajoi epäilyttävän ajotavan vuoksi.

Aikansa ajettuaan poliisi perässään motoristi päätti ottaa livohkat ja kaasutti reippaalla ylinopeudella poliisia pakoon. Kyseessä olevalla Mechelininkadulla nopeusrajoitus on 40 kilometriä tunnissa, mutta moottoripyöräilijä ajoi niin nopeasti, ettei poliisi saavuttanut sitä, vaikka ajoi korkeimmillaan 115 kilometriä tunnissa.

Päin punaisia suojatien yli ja baanalle

Edes punaisiin valoihin pysähtyneet henkilöautot eivät pysäyttäneet pakenijaa, joka luikahti valoihin pysähtyneiden autojen välistä jatkaen pakoaan.

– [Motoristi] on lisäksi ohittanut vilkkaan risteysalueen ajamalla päin punaista liikennevaloa huomattavalla ylinopeudella piittaamatta muista tiellä liikkujista, syyttäjä luonnehti tekoa.

Pako jatkoi Länsiväylälle, ja moottoripyöräilijä oli ilmeisesti kiihdyttänyt pakoon todella kovaa, sillä poliisi ei tavoittanut tätä enää, vaikka ajoi autollaan paikoin 150 kilometriä tunnissa. Paikalla nopeusrajoitus oli 80 kilometriä tunnissa. Teko tapahtui illalla, mutta vuodenajan vuoksi ajoaika oli valoisa.

Moottoripyörän omistaja oikeuteen

Moottoripyörä, ja siten myös sen omistaja, kuitenkin tunnistettiin. Kun tämä vuoden lopussa haki poliisista passia kerrottiin hänelle, että häntä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Mies kertoi, että hän oli tapahtumakesän ajokiellossa, minkä vuoksi oli lainannut ihmisille pyöräänsä ja ajovarusteitaan. Sitä, keille pyörää oli lainattu, hän ei kertomansa mukaan muistanut tuolloin häntä vaivanneen päihdeongelman vuoksi. Hän kertoi lisäksi yksien pyörän avainten olevan hukassa.

Käräjäoikeus oli tuominnut vuonna 1989 syntyneen miehen kuitenkin 30 päivän ehdolliseen vankeuteen. 

– Käräjäoikeus ei pidä edellä todetut seikat huomioon ottaen uskottavana, että kuljettajana olisi ollut joku muu, oikeus perusteli.

Hovioikeus käänsi tuomion päälaelleen

Mies kuitenkin valitti päätöksestä hovioikeuteen.

Hovioikeus katsoi marraskuussa 2023, ettei pelkkä miehen pyörän ja kypärän käyttö riittävällä varmuudella osoittanut, että pyörää kuljettanut mies olisi pyörän omistaja itse.

– Kuljettajaa ole saatu kiinni ajotilanteesta tai tavoitettu heti ajon jälkeen. Partioauton tallenteelta ei ole mahdollista yksilöidä kuljettajaa tai tehdä johtopäätöksiä hänen henkilöllisyydestään. Se, että kysymyksessä on ollut [miehen] moottoripyörä ja mahdollisesti myös hänen ajokypäränsä, ei yksin riitä osoittamaan, että juuri [mies] on ajanut moottoripyörää tekoajankohtana.

Miehen syytteet hylättiin.

Videolle tallentui tolkuton kaahaus väärällä kaistalla Oulun keskustassa 2:44
Videolle tallentui tolkuton kaahaus väärällä kaistalla Oulun keskustassa.

 

Lue myös:

    Uusimmat