Moottoripyöräilijä kaahasi amfetamiinipäissään päin polkupyöräilijää suojatiellä – uhri sai elinikäiset vammat

Hovioikeus antoi vuonna 1982 syntyneelle miehelle vuoden ehdollisen vankeustuomion tämän rysäytettyä amfetamiinipäissään moottoripyörällä päin polkupyöräilijää.

Oikeuden tuomiota käy ilmi, että uhri loukkaantui hengenvaarallisesti ja sai elinikäiset vammat. 

Onnettomuus tapahtui kesäkuussa 2020 Rovaniemen Kairatiellä. Oikeus katsoi tuomiossaan, että mies oli ajanut vähintään 87 kilometrin tuntinopeudella juuri ennen suojatietä, mikä oli selkeästi nopeusrajoitusta nopeampaa.

Mies törmäsi moottoripyörällä suojatietä polkupyörällä ylittäneeseen mieheen ja menettänyt moottoripyöränsä hallinnan. Eräs todistaja kertoi kuulleensa pamauksen ja nähneensä sitten "kahden ihmisen lentävän koivujen sekaan hirveällä nopeudella".

Pyöräilijä oli mennyt onnettomuudessa tajuttomaksi, saanut kallonpohjan ja eri kasvojen osan murtumia, kylkiluiden murtumia sekä lantionmurtuman ja säären avomurtuman. Hänen vasen kätensä halvaantui.

Moottoripyörän matkustajalta murtui polvilumpio, lannenikaman poikkihaarake ja hän sai kallonsisäisen verenvuodon.

Motoristi syytti pyöräilijää

Kolarissa polkupyörän runko vääntyi, mitä uhri piti osoituksena törmäyksessä olleista voimista. Pyörästä oli irronnut etupyörä ja toinen etusarvi. 

Motoristilla ei ollut ajo-oikeutta ja hänen vedessään oli amfetamiinia. Miehen syytettiin käyttäneen myös erinäisiä rauhoittavia ja kipulääkkeitä, mutta oikeudessa ei pystytty näyttämään, mitkä niistä hän oli saanut kolarin jälkeen sairaanhoidolta.

Päihteinen motoristi syytti kolarista pyöräilijän saapumista suojatielle ja tämän "vastuutonta ajoa". Hän kertoi ehtineensä varoittaa tätä vain antamalla pyörästä moottoriääniä nostamalla sen kierroksia. Oikeus kuitenkin katsoi toisin.

Hovioikeus hylkäsi miehen syytteen huumausainerikoksesta, jonka käräjäoikeus oli hänen syykseen katsonut. Hovioikeuksin kuitenkin katsoi miehen syylliseksi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, törkeään vammantuottamukseen, kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta, rattijuopumukseen ja huumausaineen käyttörikokseen. Hänet tuomittiin yhden vuoden ehdolliseen vankeuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat