Motoristi, näistä syistä autoilija ei näe sinua!

Moottoripyöräilijälle on tärkeää erottua liikenteessä. Henkilöautoa pienempänä moottoripyörä voi jäädä herkästi katveeseen tai kuljettajalta huomaamatta.

Riittävä etäisyys muihin, ajolinjan valinta ja katveessa ajamisen välttäminen parantavat motoristin näkyvyyttä. Liikenneturva kannustaa kuljettajia kiinnittämään huomiota moottoripyörän havainnointiin, etenkin risteystilanteissa.

Moottoripyörä on kapeampi ja huomattavasti pienempi ajoneuvo kuin henkilöauto. Talven aikana kaksipyöräisiä on näkynyt tien päällä vain harvakseltaan, joten oman havainnoinnin uudelleen totuttaminen moottoripyörään vaatii valpastumista.

Mitä pienempi lähestyvä ajoneuvo on, sitä vaikeammaksi etäisyyden ja nopeudenarviointi muuttuu. Pääsääntöisesti etäisyydet yliarvioidaan ja nopeudet aliarvioidaan.

Yksittäisonnettomuuksien jälkeen yleisimmät kaksi moottoripyöräonnettomuutta ovat kolmion takaa moottoripyörän eteen tuleva auto ja vastaantulevan auton kääntyminen vasemmalle motoristin eteen.

– Onnettomuuksissa näkyy selvästi auton kuljettajan havaintovirhe. Risteyksessä suoraan kohden lähestyvä moottoripyöräilijä voi jäädä rekisteröimättä, jos katse hakee auton kokoista tulijaa. Mikäli mahdollista, kannattaa sivutieltä tullessa aloittaa päätien havainnointi jo ennen risteystä. Näin tien liikenteen huomaaminen ei jää vain yhden havainnointikohdan varaan, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo selventää.

Olennaista on myös tarkistaa kuollut kulma aina ennen kaistanvaihtoa ja seurata taustapeilistä liikenteen kehittymistä.

Näkyvyyttä voi parantaa ajotavalla ja -varusteilla

Hyvissäkään sääolosuhteissa ei motoristia aina havaita. Moottoripyöräilijä voi parantaa havaittavuuttaan pitämällä riittävää etäisyyttä edellä ajavaan ja kiinnittämällä huomiota ajolinjaan.

– Kunnon turvavälillä moottoripyörällä ei ajaudu edellä kulkevan katveeseen. Samoin kannattaa varoa ajamasta kovin lähellä tien oikeaa reunaa, näin motoristi erottuu ympäristöstä paremmin. Liikenteessä toisen etäisyys ja nopeus arvioidaan yleensä nopeusrajoituksen mukaan. Kun välttää kovia kiihdytyksiä ja noudattaa rajoituksia, motoristi ei yllätä muita liikkujia ja on paremmin ennakoitavissa, koulutusohjaaja Erkka Savolainen toteaa.

Myös valojen käyttö vaikuttaa moottoripyöräilijän näkymiseen. Kaukovalojen käyttö valoisan aikaan vaikeuttaa muiden tekemiä arvioita moottoripyöräilijän nopeudesta ja etäisyydestä. Valoisana aikana kannattaakin käyttää lähivaloja.

Valkoinen tai kirkkaan värinen kypärä ja ajoasu erottuvat myös liikenteestä paremmin kuin mustat varusteet.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat