Moottoripyöräkerhon johtaja oikeudessa: Voimakadulle saapuneet miehet olivat kyselleet uhrin perään edellisiltana

Poliisin rikospaikkakuvat: Tältä näytti lahtelaisen moottoripyöräkerhon tallilla, jossa ammuttiin mies 0:40
Katso videolta poliisin ottamat kuvat rikospaikalta. Kuvissa näkyy lahtelaisen moottoripyöräjengin kerhotila. Valkoasuiset miehet ovat poliiseja.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus kuuli moottoripyöräkerholaisia, joiden kerhotilassa kuoli mies ampumisessa. Neljää syytetään murhasta.

Lahden Voimakadun epäillystä murhasta syytettyjä miehiä kävi ampumista edeltävänä iltana kerhon tiloissa kyselemässä miehestä, joka sittemmin kuoli ampumisessa. Näin sanoi moottoripyöräkerho Blue Cross Vikingsin (BCV) johtaja oikeudessa perjantaina.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa jatkui perjantaina Lahden Voimakadun ampumavälikohtauksen selvittely. Syyttäjä vaatii neljälle miehelle tuomiota murhasta, koska välienselvittelyssä kuoli 44-vuotias mies. Syyttäjän mukaan miehet olivat varautuneet tekoon, mutta syytetyt itse kuvailevat tapahtumia hätävarjeluna.

Ampumavälikohtaus tapahtui BCV:n tiloissa 12. joulukuuta 2021. Syytteessä olevista miehistä yksi on Helvetin enkelien jäsen, ja ainakin yksi on aiemmin ollut Helvetin enkeleissä mukana.

Poliisi ei pidä BCV-kerhoa järjestäytyneenä rikollisryhmänä, mutta Helvetin enkeleitä se pitää. Perjantaina oikeudessa kuultiin todistajina BCV:n jäseniä, jotka olivat paikalla ampumisen aikaan. Käräjäoikeus kuuli BCV-kerhon johtajaa ja useita muita kerholaisia todistajina, mutta he olivat olleet jutussa myös epäiltyinä.

Väkivaltainen tapaaminen

Kerhotiloissa oli tapahtuma-aikaan koolla kaksi ryhmää: paikalle saapunut nelihenkinen miesjoukko sekä seitsemän BCV-kerhon jäsentä, uhri mukaan lukien. Taustalla oli tapaaminen, jonka olivat sopineet yksi syytetyistä, uhri sekä BCV-kerhon johtaja.

Oikeudessa on käynyt myös ilmi, että syytetyistä kolme kävi BCV-kerhon tiloissa jo edellisiltana. Syytettyjen mukaan he olivat menneet paikalle viettämään iltaa, mutta kerhon johtaja kertoi oikeudessa, että he olivat kyselleet uhrin perään. Vierailu oli muuten ollut hyvähenkinen.

Lopulta tapaaminen sovittiinkin seuraavaksi päiväksi.

Oikeudenkäynnissä on käynyt ilmi, että uhri oli pyytänyt kerhotovereitaan varautumaan tapaamiseen "kättä pidemmällä". Kerhotiloista löytyi erilaisia astaloita, muun muassa retkikirves sekä ilma-ase. Uhrilla oli ampuma-ase.

BCV-kerhon kersantti kertoi oikeudessa, että kerholaiset olivat varustautuneet uhrin pyynnöstä ja että se "kuuluu tuollaiseen touhuun."

"Jätkät pyörivät siellä"

BCV:n johtaja ja muuta kerholaiset kertoivat, että tapaaminen alkoi rennosti. Keskustelu tiukkeni, ja lopulta BCV:n jäsenten 44-vuotias kerhotoveri nousi ja alkoi ampua. Kaikki kuvailivat kerhotoverin toimintaa yllättäväksi. Tappelussa kuoli ensimmäisenä ampunut.

Kerhon kersantti kertoi, että yksi syytetyistä olisi lyönyt kumivasaralla uhria, kun tämä oli jo maassa.

– Jätkät pyörivät siellä, ilmeisesti tekivät jotain siivousta siinä samalla, presidentti kertoi.

Toisaalta syytetyt ovat kertoneet BCV:n jäsenten siivonneen tilassa. Voimakadun murhasyytteiden loppulausunnot pidetään ensi viikolla.


Lue myös:

    Uusimmat