Monta asiaa voi mennä pieleen koronavirustestin otossa: "Prosessi vaatii tarkkuutta" – näin monta vaihetta näytteenoton jälkeen tehdään

Sairastanut voi tartuttaa jopa viiden viikon ajan – immuniteetti koronavirukseen ei varmistu yhdellä vasta-ainetestillä 10:35
THL:n erikoistutkija Merit Melin ja Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen selventivät koronavirustestauksen taustoja Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Koronaviruksen testaamiseen käytettävä PCR-testi on luotettava. Ongelmat liittyvät siihen, miten näyte otetaan, miten sitä käsitellään ja testi lopulta toteutetaan laboratorioissa. 

Virusopin professori Ilkka Julkunen on ollut mukana käynnistämässä PCR-testiä koronaviruksen toteamiseksi Turun yliopistollisen keskussairaalan kliinisen mikrobiologian osastolla ja tietää tarkalleen mistä puhuu. 

– Jos näytteenotto tehdään oikein ja sairastuneella on virusta nenänielussa, niin PCR-testi on erittäin herkkä ja viruksen olemassaolo voidaan osoittaa luotettavasti. Näytetikku pitää työntää riittävän syvälle nenään tai takanieluun, että saadaan mahdollisimman hyvä näyte, Julkunen painottaa. 

Jos näyte otetaan nenänpielestä, se ei ole luotettava. Lisäksi näytteen tutkivan laboratorion pitää olla korkeatasoinen ja siellä pitää olla hyvä laatujärjestelmä. Sillä varmistetaan, että koko tutkimusprosessi etenee oikeaoppisesti ja voidaan luottaa saatuihin tuloksiin. 

– Laboratoriossa näyte inaktivoidaan eli tuhotaan viruksen kyky aiheuttaa tautia. Sen jälkeen siitä poistetaan kaikki muu paitsi näytteen ja viruksen geenimateriaali. Tämä prosessi vaatii myös tarkkuutta, Julkunen jatkaa. 

Eli näytteelle pitää tehdä monta eri käsittelyä ennen kuin se laitetaan PCR-testiin, jossa viruksen geeniä kopioidaan. Laite tunnistaa, onko näytteessä koronaviruksen geenimateriaalia. Näytteiden avaaminen ja inaktivoiminen vaatii aikaa. Kaikkien vaiheiden ja osien pitää toimia luotettavasti, että voidaan täysin luottaa testin tulokseen. 

Lue myös: Suomessa kehitetään koronan pikatestiä - tuloksia 15 minuutissa

Isoilla sairaanhoitopiireillä omat testit 

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) lisäksi omia testejä pystyvät tekemään Tyks kliinisen mikrobiologian osasto Turussa, HusLab Helsingissä, Fimlab Tampereella, Islab Kuopiossa ja Nordlab Oulussa. Lisäksi isoimmissa keskussairaaloissa on käytössä koronaviruksen osoitukseen PCR-diagnostiikkaa. 

– Näillä on käytössä omavalmisteinen Maailman terveysjärjestön (WHO) suosittelema PCR-testi. Se on herkkä ja tunnistaa vain uuden viruksen. Se on myös edullisempi tehdä kuin yritykseltä ostettava valmis testipaketti, Julkunen sanoo. 

Koronavirustestien tuloksien saaminen voi kestää joissakin paikoissa useita päiviä. Nopeimmillaan sen saa jo saman päivän aikana. Vastauksen viipyminen voi johtua monista seikoista: postitus voi viedä aikaa tai laboratoriossa olla ruuhkaa tutkittujen näytteiden kanssa. 

Katso aiheesta lisää kello 17 alkavassa Viiden jälkeen -ohjelmassa!

Lue myös:

    Uusimmat