Moni uskaltautuu lentokoneeseen nyt kotimaan sisällä, vaikka turhaa matkustamista tulisi edelleen välttää – "Ei tarvitse lentoasemillakaan ruuhkissa kulkea"

5:48
Jäävätkö matkustajat karanteeniin? MTV Uutiset haastatteli matkailijoita Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Kotimainen lehtoyhtiö Finnair kuljetti siivillään kesäkuussa 55 200 matkustajaa. Se on 96 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa, mutta silti yli kaksi kertaa enemmän, kuin toukokuussa 2020.

Matkustajalukujen kasvu ei näy kuitenkaan ruuhkana Helsinki-Vantaan lentokentällä. Päinvastoin, käytävät ovat tyhjiä, eikä ruuhkaa turvatarkastukseen ole.

– Tässä on se hyvä puoli, että on väljyyttä. Ei tarvitse lentoasemillakaan ruuhkissa kulkea. Ihmiset ilmeisesti välttelevät kaikenlaista ylimääräistä liikkumista, kemiläinen Mauri Blomster totesi Terminaali 2:n tuloaulassa.

Blomster saapui Helsinkiin yhdessä Pirkko Pehkosen kanssa Oulusta. Kaksikon tarkoituksena on lomailla Helsingissä.

– Ulkomaille tekisi mieli, mutta en lähde ainakaan vielä. Katsotaan, miltä syksyllä näyttää. Ei ole varattu mitään matkoja vielä.

Liikkeellä kotimaan matkailijoita

Blomsterin ja Pehkosen lisäksi Helsinki-Vantaalla oli myös muita, kotimaan matkailusta innostuneita. Helsingistä lennettiin tiistaiaamuna muun muassa Rovaniemelle. Monelle koneeseen astuvalle kyseessä oli ensimmäinen lentomatka pitkään aikaan.

– Olihan se vähän outoa, kun Oulusta on tottunut lentämään sellaisella isolla koneella, ja nyt tultiin sellaisella pienellä potkurikoneella. Matka kesti pitkään, Taije ja Juha Juntunen kommentoivat lentomatkaansa Oulusta Helsinkiin.

Finnair on koronavirusepidemian myötä lisännyt toimiaan matkustajien terveyden suojelemiseksi. Lentoyhtiö on muun muassa tehostanut koneiden siivousta ja asettanut maskipakon kaikille matkustajilleen lentojen ajaksi.

Iso osa vastuusta laskeutuu myös matkustajien omille harteille. MTV Uutisten tekemän gallupin mukaan 25 lentomatkustajasta 12 matkustajaa oli tulossa tai menossa muualle, kuin kotimaahan, Norjaan, Tanskaan, Islantiin tai Baltian maihin. Matkustajien viesti oli kuitenkin lähes yksimielinen: omaehtoiseen karanteeniin jäädään heti, kun Suomeen palataan.

Esimerkiksi Romaniasta Suomeen palaava David Sorin oli suuntaamassa lentokentältä suoraan koronavirustesteihin.

– Aion eristäytyä omaan pieneen asuntooni Turussa kahden viikon ajaksi.  Minulla on kaksi pientä lasta ja vaimo kotona, joten en halua ottaa riskejä.

Ei syyllisyyden tunnetta

Vaikka hallitus suosittelee yhä tarpeettoman matkustamisen välttämistä, matkustaminen ei ole hävinnyt suomalaisten kesälomasuunnitelmista. MTV Uutisten gallupin mukaan 25 matkustajasta kymmenen oli kotimaanmatkustajia.

Kymmenestä matkustajasta hieman reilu puolet oli pakannut matkalaukkunsa loman merkeissä. Ulkomaanmatkat pysyvät yhä muutamien haaveena, mutta moni MTV Uutisten haastattelemista lentomatkustajista kokee, että matkustaminen kotimaassa varovaisuutta noudattaen on nyt turvallista.

– Liikumme pienissä ympyröissä. Hyvin matalalla profiililla kaikki liikkuminen tapahtuu tämän matkan aikana, Juntuset kommentoivat terminaalissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja