Moni kärsii ajopelosta - näin sen voi selättää

Ajopelko saattaa pahimmillaan johtaa ajamisen täydelliseen välttämiseen. Lievempänä se aiheuttaa muun muassa parkkihallien, moottoriteiden ja kaupungin keskustojen välttämistä.

40 vuotta ajo-opettajana Seinäjoen alueella toiminut Mikko Takala on nähnyt työssään sekä autoa että ajamista pelkääviä, ja ymmärtää ajopelon syitä. Ratkaisuja pelon voittamiseksi on sen sijaan vaikeampi antaa, mutta niitäkin hänellä on. Hänkään ei muuten pidä parkkihalleista.

– Ne ovat tympeitä, kun siellä on pienet ruudut ja paljon tolppia.

Takala uskoo harjoittelun auttavan.

– Pelko voi johtua siitä, ettei ole sinut autonsa kanssa. Silloin juuri parkkihallit ovat hyvä esimerkki siitä, miten harjoittelemalla voi helpostikin päästä pelosta eroon. Siellä kun monta kertaa harjoittelee hitaasti auton sihtaamista ruutuun, niin se alkaa sujua.

Takalalla on myös toinen konkreettinen keino vähentää ajopelkoa.

– Kannattaa siirtyä automaattivaihteisen auton käyttöön. Esimerkiksi ahtaissa parkkihalleissa on helpompi liikkua hiljaisilla nopeuksilla, sanoo Takala.

Automaattivaihteet poistavat myös yhden ajopelkoiselle epämiellyttävän tilanteen: auton sammumisen risteyksissä. Vaihteiden kanssa ei tarvitse roplata, eikä auto sammu.

Kokenut autokoulukonkari Takala ajaa työkseen myös rekkaa ja linja-autoa. Hän ymmärtää mikä ajamisessa pelottaa.

– Alitajunnassa sitä on tietoinen siitä, että jos epäonnistuu, voivat seuraukset olla tuhoisat.

Niin – ihmisiä saattaa pahimmillaan kuolla. Ja jos autot ruttaantuvat, ovat laskut isoja.

– Ajopelkoisen pitäisi pyrkiä keskittymään faktoihin eli siihen miten auto toimii ja miten liikenne toimii. Että opittaisiin enemmän toimimaan faktojen kuin tunteiden perusteella, hän pohtii.

– Nykyään autokoulussa kiinnitetäänkin enemmän huomiota myös itsensä hallintaan, johon pelkojen hallinta liittyy. Mutta se pelkojen hallinta, se onkin vaikea aihe. Todella haastava laji, myöntää autokoulukonkari.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja