Moni haluaisi lopettaa tupakoinnin – miksi lääkäri ei auta?

Suomessa on noin miljoona tupakoitsijaa, joista monet seisovat vaikka sateessa saadakseen savukkeensa. Pfizerin tutkimukseen vastasi 1000 tupakoitsijaa. Moni haluaisi lopettaa, mutta miksei Suomen terveydenhuolto tue sitä aktiivisesti?

Miten maailman terveimmistä vauvoista tulee sairaita aikuisia? Moni tupakoitsija seisoo vaikka sateessa, tuulessa ja tuiskussa polttaakseen yhden savukkeen. Nikotiini pitää tupakoitsijan niin tiukasti otteessaan, ettei edes kurkkukipu estä polttamasta. Lääkeyritys Pfizerin teettämästä tutkimuksesta selviää muun muassa myös se, että monet raikastavat hengitystään, jotta muut eivät huomaisi tupakointia ja valehtelevat polttavansa todellista vähemmän. Tutkimuksessa haastateltiin 1000 suomalaista tupakoitsijaa.

Suomessa on noin miljoona tupakoitsijaa. Työikäisistä miehistä 22 prosenttia ja naisista 16 prosenttia tupakoi päivittäin. Nuorista miehistä ja naisista (15–24-vuotiaat) 14 prosenttia tupakoi päivittäin. Lisäksi nuorista miehistä 10 prosenttia ja nuorista naisista 9 prosenttia tupakoi satunnaisesti. Miesten tupakointi on pitkällä aikavälillä vähentynyt. Naisten tupakointi taas on pysynyt samalla tasolla 1980-luvun puolivälistä lähtien, mutta on viime vuosina kääntynyt laskuun. Nuorten tupakoinnin lasku on puolestaan pysähtynyt.

Tupakoinnin voi määritellä sairaudeksi

Vastanneista 73 prosenttia kertoi polttaneensa baarin ulkopuolella kurjassa säässä. Kurkkukipua uhmaten savukkeita poltti 65 prosenttia vastanneista. Lisäksi jotkut tupakoitsijat ovat valehdelleet muille ihmisille olevansa savuttomia, vähätelleet polttamiensa savukkeiden määrää tai piilotelleet tupakoitaan. Vajaa viidennes kertoi joskus vältelleensä ystävien tai sukulaisten tapaamista, koska tilaisuuksissa ei ole ollut mahdollisuutta polttaa.

Valtaosa tupakoitsijoista haluaisi lopettaa tupakoinnin, sillä tuhannesta vastaajasta 743 kertoi yrittäneensä lopettaa. Keskimäärin lopettamisyrityksiä oli neljä henkilöä kohden. Nikotiini koukuttaa kuitenkin niin vahvasti, että vain harva onnistuu lopettamaan ilman kunnollista apua ja tukea. Noin puolet vastaajista kertoi yrittäneensä pelkän tahdonvoiman avulla. Nikotiinikorvaustuotteita apteekista tai kaupasta oli hankkinut 45 prosenttia vastaajista. Vain noin joka kymmenes oli turvautunut lääkärin apuun.

– Suurin osa tupakoitsijoista on huolissaan tupakoinnin vaikutuksesta terveyteen. Kuitenkin vain alle puolet heistä on saanut terveydenhuollosta kehotuksen lopettaa ja apua tupakoinnin vieroitukseen. Tämä asia ei nyt Suomessa toimi. Terveydenhuoltoon pitää saada osaamista ja aktiivisuutta tupakoinnin vieroitukseen. Tarvitaan hyviä käytäntöjä ja työkaluja, korosti professori Kari Reijula Helsingin yliopistosta Pfizerin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Pelkkä tahdonvoima ei riitä

Kaikki tupakoitsijat lienevät tietoisia tupakoinnin lukuisista haitoista. Sauhuttelu lyhentää elinikää kymmenellä vuodella. Miksi lääkäriltä ei sitten haeta tarpeeksi apua? Vastaajista 62 prosenttia oli sitä mieltä, että lopettamiseen tarvitaan vain tahdonvoimaa. 44 prosenttia sanoi kokeilevansa ensiksi muita keinoja ja 35 prosenttia oli sitä mieltä, ettei tupakointi ole sairaus ja lääkärissä käydään vain sairauden tähden.

Riippuvuus nikotiinista on kuitenkin niin fyysistä, että se voidaan luokitella sairaudeksi. Tupakoitsija ei ymmärrä nikotiinin vaikutuksia tarpeeksi, että voisi käyttää lopettamiseen riittävän tehokkaita keinoja. Nikotiinia korvaavat tuotteet ovat hyvä apu, mutteivät yksin riitä. Terveydenhuollon tulisi aktiivisesti tarjota apuaan tupakoinnin lopettamisessa ja tällä hetkellä tilanteessa on Reijulan mukaan paljon parantamisen varaa.

Testaajilta kysyttiin, voisivatko he koskaan harkita kysyvänsä lääkäriltä apua tupakoinnin lopettamiseen. Suurin osa vastasi myöntävästi:

Kyllä, ehdottomasti 22 %

Kyllä, todennäköisesti 40 %

Ei, todennäköisesti en 26 %

Ei, en todellakaan 8 %

En tiedä 5 %

Työnantajan kannattaa tukea savuttomuuteen

Näitä keinoja tutkimukseen osallistuneet tupakoitsijat ovat kokeilleet tupakoinnin lopettamiseen:

Tahdonvoima 55 %

Vieroittautuminen tai tupakoiden määrän progressiivinen vähentäminen 35 %

Osti nikotiinikorvaustuotteita kaupasta tai apteekista, esimerkiksi purkkaa, laastaria, inhalaattoreita ym. 45 %

Nikotiinikorvaus-hoidon saaminen lääkärin reseptillä 13 %

Lääkäriltä reseptillä saatu lääke, joka auttaa lopettamisessa 12 %

Sai suullisia neuvoja lopettamiseen lääkäriltä (ilman reseptiä) 3 %

Vaihtoehtoisia terapioita, esimerkiksi hypnoositerapia, akupunktio 4 %

Neuvonta/terapia 1 %

Muu 3 %

Tupakointi on syynä vuosittain yli 2000 työikäisen kuolemaan. Toistuvat hengitystieinfektiot ovat tyypillisiä tupakoitsijan sairauksia. Lisäksi tupakointi vaikeuttaa monien sairauksien hoitoa, pidentää hoitoaikoja ja heikentää paranemistuloksia. Tupakoinnin lopettaminen edistää terveyttä ja sen vaikutukset näkyvät välittömästi.

Työnantajan kannattaakin tukea työntekijöitään tupakoinnin lopettamisessa: savuton työpaikka ilmentää, että työnantaja arvostaa työntekijöitään sekä haluaa ylläpitää ja edistää työntekijöidensä terveyttä, hyvinvointia ja työssä jaksamista. Tupakoimattomuus tuo terveydellistä, taloudellista ja inhimillistä hyötyä. Taloudelliset ja työhyvinvoinnin edut hyödyttävät niin työntekijää kuin työnantajaakin. Rahallisten säästöjen lisäksi tupakoinnin lopettaminen lisää elinvuosia ja parantaa niiden laatua.

Tutkimuksen toteutti Ipsos MORI -tutkimusyritys internetkyselynä helmikuun loppupuolella. 1000 haastateltavaa edustavat kattavaa otosta suomalaisista iän, sukupuolen ja asuinpaikan perusteella.

MTV3/Helmi

Lähde: Pfizerin tutkimus

Lue myös:

    Uusimmat