Mainos

Monet väkivaltaiset miehet hakevat apua – turvattomista lapsista vain pieni osa tulee kuulluksi

9:12

Monet väkivaltaiset miehet hakevat apua ongelmiinsa, mutta lapsista moni jää ilman kuulijaa, kertoo Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen Huomenta Suomessa.

Hänen mukaansa suurin osa väkivaltatyön avopalveluiden asiakkaista on miehiä, mikä kertoo siitä, että väkivaltaisista miehistä monet hakevat apua käytökseensä.

Hän on kuitenkin huolissaan siitä, että vain pieni osa apua tarvitsevista lapsista tulee kuulluksi.

– Aikuisten pitää avata silmänsä väkivallalle ja kysyä lasten hyvinvoinnista. Kaikilta lapsilta tulisi kysyä turvallisuuden tunteesta, hän toteaa.

Kysyminen on tärkeää, koska kynnys puhua ja kertoa ongelmista voi olla korkea. Jos perheellä on muut asiat kunnossa, on ongelmia myös helppoa peitellä.

Väkivaltaa omassa lapsuudessaan kokenut toimittaja ja tietokirjailija Kimmo Ohtonen toteaa, että vaikka kulissit on monesti kunnossa, lapset voivat oireilla tapahtuneesta. Oireilun syihin onkin päästävä, eikä esimerkiksi vain rangaista häiriköinyttä lasta jälki-istunnolla.

Hän muistuttaa, että häpeä on väkivallan kokemisessa mukana, mikä estää niin lapsia kuin aikuisia kertomasta tapahtuneesta.

Tiina Muukkonen korostaakin, että lapsen pitää voida luottaa siihen, että aikuinen ei petä tämän luottamusta ja kestää kuunnella mitä lapsella on kerrottavana.

– Apua on tarjolla, hän rohkaisee.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.