Molli-Ollin talo - vihdoin valmis!

Syyskuussa 2001 kaadettiin ensimmäiset puut Ollin tontilla. Reilut kaksi vuotta siihen meni, mutta nyt ollaan valmiita.

Silloin tavattiin myös ensi kerran viereisessä vanhainkodissa asusteleva Albert Andersson ja sovittiin siitä, että Anders tarkkailee tapahtumia Ollin työmaalla. Monta vihkoa on täsmällinen mies ehtinyt täyttää:

15.10. . Olli vilkutteli. Katseli kellarikäytävää.
28.10. . Olli oli pihassa kun kaivuri levitti hiekkaa.. ja parin päivä päästä: Olli oli taas hommissa kahden miehen kanssa.

Kun sitten kysytään suoraan, minkälaiselta Ollin rakentaminen on näyttänyt, arvosana on erinomainen:

Kyllä se on siellä todella paljon ollut - usein yksinäänkin. Enemmän kuin ahkera mies. Tämä on ollut minullekin hieno projekti.

Rakennushankkeen yhteydessä syntynyt ystävyys jatkuu, ja niin jatkuu myös yhteistyö. Olli on tunnetusti kiireinen mies ja vaikka koti on kuinka uusi ja hieno, paljon tulee oltua poissa. Taloa ja sen tekniikkaa voidaan ohjata tietokoneella, ja kun sellainen tottelee Abbea hyvin, asiat ovat naapurin hallussa ja valvonnassa tien toiselta puolen. Esimerkiksi valot saadaan syttymään ja sammumaan silloin kun Abbe niin haluaa; näin lurjukset huijataan luulemaan talo asutuksi. Liiketunnistimet kertovat, jos talossa liikkuu kutsumattomia vieraita: tekstiviesti lähtee Andersille tai haluttaessa vaikkapa vartiointiliikkeeseen.

Lämpöjen ohjaus hoituu samalla tavalla - Olli kyllä varoitti laittamasta käyttövettä kylmäksi silloin kun hän sattuukin olemaan paikalla ja suihkussa. Valoja voi paitsi sammuttaa ja sytyttää, myös himmentää. Ilmastointia ohjataan samalla tavalla.

Abbe halusi myös tietää, mitä valikkoa käytetään silloin kun treenit käyvät liian kovaäänisiksi. Ja olihan Ollin se näytettävä:
Tuosta kun painat, niin talosta lähtee kaikki sähköt.
Huonekalutkin alkavat olla paikoillaan. Talohan on iso - kolme kerrosta, joissa jokaisessa noin 75 neliötä tilaa. Porraskäytävät ja niihin liittyvät hallit vievät tästä osansa, mutta kyllä siinä silti jää vähintään riittävästi.

Ylhäällä on pari makuuhuonetta ja telkkarinkatseluhuone, yhtenäisessä keskikerroksessa oleskelutilat ja keittiö ja kellarissa sijaitsee - ainakin Ollin käytössä - kodin sydän, eli treenitilat. Siellä ovat myös sauna pesuhuoneineen sekä muut huoltotilat. Vessa on luonnollisesti joka kerroksessa; yläkerran ison makuuhuoneen yhteydessä lisäksi oikein kunnon kylpyhuone.

Ja mitä sitten ajattelee rakentaja itse nyt päättyneestä projektistaan? Tämähän ei ole pakettitalo, joka ensikertalaiselle lienee kuitenkin luontevin vaihtoehto.

Kun rakennetaan tällä tavalla tiili tiileltä ja harkko harkolta, niin aikataulujen kanssa tulee hirveästi kikkailua. Pitäisi olla todella perillä asioista ja osata johtaa niitä. Päivittäisiä ylläreitä - ja niiden mukana viivästyksiä - tuli paljon.

Yksittäisistä pulmakohdista suurimmaksi Ollille oli muodostua maansiirto:

Se on kyllä semmoista, että on vaikea arvioida kuinka paljon fyrkkaa siihen palaa. Ei koskaan tiedä kun hakkuja rupeaa laittamaan että mitä sieltä löytyy. Mutta muuten tämä on mennyt - aikataulusta huolimatta - ihan suunnitelmien mukaan.

Aikatauluhan on semmoinen asia joka nostaa helposti kustannuksia. Mutta toisaalta kun aikaa varaa riittävästi ja tekee kerralla semmoisen kun haluaa, ei tule semmoista tunnetta että olisikin pitänyt tehdä toisin. On aikaa miettiä minkälaisen haluaa. Yhtään kompromissia en ole joutunut tekemään, kaikki on alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

Ja tässä tulevat Ollin ohjeet rakentamista suunnittelevalle nuorelle:

Kyllä ehdottomasti kannattaa lähteä rakentamaan, jos on taloudellinen mahis ja resurssit. Mutta HIRVEESTI pitää ottaa tietoa asioista - varsinkin jos lähtee rakentamaan muuta kuin pakettitaloa. Nettiä pitää lukea ja katsoa Joka Kodin Asuntomarkkinat joka sunnuntai. Minullakin oli aika paljon ennakkotietoa kun tätä homma alettiin, mutta kyllä siellä aina on semmoisia asioita, mitä ei pysty ennakkoon arvaamaan, päättelemään ja opiskelemaan.

(JKA 14.12.2003)

Lue myös:

    Uusimmat