Molli Niemelä ikuisti harvinaisen valkoisen hirven Salossa – harrastelijavalokuvaaja kertoo vaikuttavasta kohtaamisesta illansuussa: "Mystinen olo, että nyt se oikeasti on tuossa"

0:32
Salolainen Molli Niemelä kohtasi helatorstai-iltana harvinaisen valkoisen hirven – katso videolta, miltä upea eläin näytti

Salolainen harrastelijavalokuvaaja Molli Niemelä, 52, kertoo haaveilleensa valkoisen hirven valokuvaamisesta jo vuosia, kunnes helatorstain iltana harvinainen tilaisuus tulikin eteen aivan yllättäen. Niemelä kertoo MTV:lle tilanteen olleen ainutlaatuinen kokemus.

Niemelä oli tyttärensä kanssa ajelemassa Salon seudulla iltakahdeksan aikoihin, kun yhtäkkiä he näkivätkin vaalean hahmon tien laidassa tummaa metsänreunaa vasten.Ensin Niemelä pysäytti auton ja alkoi kuvata hirveä kauempaa, ja sitten lähestyi hitaasti.

– Se ei ollut kovin arka, ja liikuin hiljaa ja rauhallisesti, Niemelä kertoo.Kovin lähelle Niemelä ei mennyt, vaan ihasteli ja kuvasi hirveä noin vartin ajan kauempaa, ennen kuin se loikki takaisin metsikköön.

– Kyllähän se oli valtavan hieno kokemus. Minusta tuntui, että tärisin. Oli sellainen mystinen olo, että nyt se oikeasti on tuossa, Niemelä kuvailee tunnelmia edellisillan kohtaamisesta.

Asiantuntija: Kyseessä ei ole albiino

Luonnonvarakeskuksen erityisasiantuntijan Jyrki Puseniuksen mukaan kyseessä ei kuvailun perusteella ole albiino, vaan harvinainen valkko. 

Valkko on väritykseltään vaalea hirvi, mutta siltä ei puutu kokonaan pigmentti kuten albiinoilla. Valkoilla on Niemelän valokuvaaman yksilön tapaisesti tummempia täpliä karvoituksessaan ja sen silmät ovat tummat. Albiinoilla silmät ovat yleensä punaiset. 

Puseniuksen mukaan valkoiset hirvet ovat harvinaisia, mutta niitä nähdään säännöllisesti esimerkiksi Salon seudulla. Alun perin valkoista väritystä on esiintynyt luultavimmin mutaation johdosta.

Nykyään Puseniuksen mukaan havaintoja valkoista tehdään lähes vuosittain, mikä tarkoittaa valkoisen kannan säilyneen luonnossa. Suomessa valkoinen väri ei välttämättä ole huono asia pitkän talven vuoksi, eivätkä parittelukumppania etsivät hirvet välitä toistensa värityksestä.

"Tuli sellainen olo, että pitää ottaa kamera mukaan"

Nieminen kertoo kohtaamisen olleen ainutlaatuinen kokemus. Näky oli jo sellaisenaan vaikuttava, mutta sen arvoa lisäsi se, että Niemelä on haaveillut valkoisen hirven kuvaamisesta jo vuosia.

Hän kertoo esimerkiksi joitain vuosia sitten ajaneensa toistuvasti työmatkoja seudulla, jossa valkoisten hirvien kerrottiin liikkuvaan.

– Mutta silloin ei hakemalla onnistunut. Tämä tuli nyt ihan yllätyksenä, Niemelä toteaa.

Niemelä kertookin pitävänsä aina kameraa mukanaan. Kuvaaminen ei ole hänelle ammatti, mutta vähintäänkin vakava harrastus. Niemelä yleensä julkaisee kuviaan omalla Facebook-sivullaan, ja toivoo myös upean valkoisen hirven ilostuttavan ihmisiä sosiaalisessa mediassa. 

– Minulle tuli sellainen olo, että nyt pitää erityisesti ottaa kamera mukaan. Ja se oli hyvä, että otin.

Katso Niemelän valokuvia upeasta, harvinaisesta valkoisesta hirvestä jutun alussa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja