Mökki valmiina rantaan - harva rakentaa enää itse kesämökkiään

Suomalaisten pitkä mökinrakennusperinne näyttää murentuneen. Yhä useampi haluaa mökin helposti, mielellään täysin valmiina.

Syitä on monia, mutta yleisimmät niistä ovat ajan ja taidon puute.

– Luulen, että enää ei ole niitä, jotka haluaa rakentaa mökin. Enemmän mennään niin, että halutaan valmista. Ja itse kuuluisin ihan siihen samaan ryhmään. Ei ole aikaa, valmismökkejä avaimet käteen -periaatteella valmistavan Salvoksen toimitusjohtaja Joni Koskelo sanoo.

Parhaimmillaan mökin voi saada tontille jo muutama päivä tilauksen tekemisen jälkeen. Esimerkiksi Salvos valmistaa mökit tehtaallaan täysin muuttovalmiiksi ja tekee perustuksetkin asiakkaan puolesta.

– Jos naapuri on ollut mökillä ja lähtenyt sieltä viikoksi kotiin ja tullut takaisin sinne mökille, niin sinne on naapuritontille saattanut ilmestyä ihan täysin uusi mökki. Siinä on monta kertaa pipoa hierottu ja laitettu silmille, että voiko tämä oikeasti olla mahdollista, mutta kyllä se nykypäivänä on, Koskelo sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Honkarakenteen designjohtaja Tanja Rytkönen-Romppanen.

– Ei tarvitse, kuin päättää, millaisen mökin haluaa ja siihenkin saa apua.

Koreampi kuin ykkösasunto

Monelle suomalaiselle mökki ei ole enää pelkkä kesäasunto, vaan asunto, jossa vietetään aikaa myös talvella. Mökki myös hankitaan mahdollisimman läheltä vakituista kotipaikkaa, jotta työmatkatkin hoituvat kakkosasunnolta.

– Mökkien varustelutaso on ilman muuta noussut siitä mitä se oli esimerkiksi 20 vuotta sitten, Rytkönen-Romppanen sanoo.

Mökkiin satsataan usein jopa enemmän kuin vakituiseen kotiin ja mökin suunnittelussa käytetään yhä enemmän arkkitehtien apua.

– Aiemmin kesäasunnot eivät ehkä olleet edes niin paljon arkkitehtien mielenkiinnon kohteena. Paitsi tietysti kansallisromantiikan aikaan, jolloin oli näitä huviloita, Rytkönen-Romppanen kertoo.

Mökkien ulkonäön suhteen on monia makuja, mutta ainakin Salvoksella ja Honkarakenteella on huomattu, että moderni design on lyönyt mökeissä läpi.

– Osa haluaa perinteisen alppimökin, mutta aika paljon on nyt tullut myös modernimpaa arkkitehtuuria, Rytkönen-Romppanen sanoo.

– Ja sitten jos ajatellaan vaikka värityksiä, niin kyllä se on tummanpuhuva. Ja hirsimökki, se pitää pintansa, Koskelo kertoo.

Sisätiloissa perinteinen puun väri on pysynyt suosiossa, mutta entistä enemmän halutaan myös valkoisia seiniä.

– Avara, vaaleat seinät. Se on ihan ehdoton. Että avaruutta halutaan, isot ikkunat, sanoo Koskelo.

Mökkiä voi muuttaa elämäntilanteen mukaan

Honkarakenteelta kerrotaan, että yhä enemmän heiltä tilataan mökkien laajennuksia. Mökki voi käydä pieneksi, kun lapset kasvavat ja haluavat tulla omien perheidensä kanssa mökkilomalle. Tai mökillä aletaan viettää entistä enemmän aikaa.

Mökin mahdollinen laajentaminen olisi hyvä ottaa huomioon jo rakennusvaiheessa. Yleensä se onnistuu kuitenkin melko vaivattomasti.

– Aina on ratkaisu löydetty, Rytkönen-Romppanen sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja