Mökkeile turvallisesti - muista nämä varotoimenpiteet

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö listaa ohjeet, joita mökkeilijän on syytä noudattaa tulipalojen ja muiden onnettomuuksien välttämiseksi.

Kesämökillä tulipalo voi saada alkunsa sähkö- tai kaasulaitteista tai tulisijoista. Tulipalojen riski pienenee, kun laitteet ovat hyväkuntoisia ja pidät niistä hyvää huolta. Mökkikauden aluksi mökillä on syytä tehdä turvatarkastus.

Tarkista palovaroitin

Palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon talven kylmissä ja kosteissa olosuhteissa. Myös paristo on voinut tyhjentyä. Uusi paristo onkin hyvä tuominen mökille talven jälkeen. Tarkista palovaroittimen toiminta testipainikkeella kuukausittain mökkikauden aikana.

Lämmitä tulijaa varovasti

Jos tulisija on ollut talven käyttämättä, on ensimmäisellä kerralla syytä laittaa pesään vain pieni määrä puita. Liian nopea ja raju lämmittäminen saattaa vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia ja niiden välistä liitosta.

Tulipalot aiheutuvat usein savuhormien tai uunin halkeamista. Hormin halkeamia on vaikea havaita itse, joten ammattimaista nuohoojaa voi pyytää tarkistamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunnon.

Kesämökkikäyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

Tarkista kaasulaitteiden letkut ja liitokset

Tarkista kaasulaitteiden liitokset ennen kun otat laitteet käyttöön. Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuoto ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo.

Taivuta letkua jyrkästi mutkalle. Jos näet halkeamia, vaihda letku uuteen.

Tarkista liitosten tiiviys esim. sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin; jos tulee kuplia, liitokset vuotavat ja ne pitää kiristää.

Kiinnitä erityistä huomiota vanhan kaasulieden kuntoon sekä tarkista, onko liedessä liekinvarmistin. Se katkaisee kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään. Tarvittaessa voit pyytää kaasulaitteiden asennus- ja huoltoliikettä tarkistamaan laitteet.

Hanki tuhkalle palamaton astia

Hanki tuhkaa varten palamaton astia, joka on varustettu kannella. Tuhka pysyy kuumana pitempään kuin yhden vuorokauden, siksi tulisijasta ei saa tyhjentää edellisillan tuhkaa pahvi- tai muoviastioihin eikä heittää luontoon.

Anna tuhkan jäähtyä useamman vuorokauden ajan.

Varaudu pelastautumaan tulipalosta

Huolehdi, että vieraasikin tietävät, miten palotilanteessa toimitaan. Mieti ennakkoon, miten rakennuksesta poistutaan ja missä kokoonnutaan, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen.

Selvitä mökkisi tarkka osoite ja ajo-ohjeet etukäteen. Voit käyttää myös www.112.fi -sivujen karttakoordinaattipalvelua. Sijoita osoite- ja koordinaattitiedot esimerkiksi kokoontumispaikan läheisyyteen.

Muista, että mökille avun tulo voi kestää huomattavasti kauemmin kuin kaupungissa.

Pidä alkusammutusvälineet kunnossa

Varmistu, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet, ja että kaikki osaavat käyttää niitä. Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita alkusammutusvälineitä myös mökkiolosuhteissa.

Perinteinen sankoruisku on tehokas sammuttaja, kun sen pitää vedellä täytettynä, mutta sitä ei saa käyttää rasva- tai sähköpaloihin.

Pidä sammutusväline lähellä aina, kun olet tekemisissä tulen kanssa, myös grillatessa. Ensiapulaukku on myös hyvä hankinta.  

Lähde: SPEK

Lue myös:

    Uusimmat