Mainos

Mökin oleskelutilojen muutos

Muutoksen suunnittelu Henna Ahonen

Kolmihenkinen perhe oli hankkinut mökin muutama vuosi sitten. Entiset omistajat olivat jättäneet kaikki kalusteet aina astioita myöten mökille, joten mitään ei aluksi tarvinnut tehdä. Nyt vuosien jälkeen kuitenkin kaivattiin omannäköistä tunnelmaa sisustukseen.

Kuvassa mökki ennen muutosta.

Muutosta ei haluttu tehdä niin, että vanhat tavarat ja kalusteet heitetään ulos ja uudet tuodaan tilalle. Vanhaa haluttiin edelleen vaalia, sillä kierrättäminen on perheelle tärkeä asia. Mökkitupaan kaivattiin myös vähän valoisampaa ja pirteämpää ilmettä. Kirkkaammatkin värit olivat mökkiläisten mieleen ja he toivoivat, että mieluisa taide näkyisi myös mökillä.

Isäntäperhe ei halunnut, että kattoa, seiniä tai lattiaa maalataan, vaan piti keksiä muita keinoja keventää huoneen mäntyistä yleisilmettä. Ainoastaan takka haluttiin maalata itse sekoitetulla piimämaalilla. Sen lisäksi, että sillä on helppo maalata, se on ennen kaikkea myös ekologista.

Toinen kriteeri oli, että mitään uutta haluttiin hankkia mahdollisimman vähän – jo olemassa olevia tavaroita tuli hyödyntää. Siinä onnistuttiinkin mainiosti, sillä muutoksen jälkeen tässä mökkituvassa uutta ovat vain tekstiilit ja kaksi rahia. Ihania löytöjä tehtiin tutkimusmatkoilla mökin ja kodin vinteille.

Suuren muutoksen sai aikaan huonekalujen järjestyksen täydellinen muutos. Huoneen perällä pimeässä ollut mäntyinen pirttikalusto kierrätettiin eteenpäin ja suurten ikkunoiden eteen tuotiin kodin vintiltä löydetty pöytä ja neljä tuolia, jotka kunnostettiin. Ruokaryhmästä on syödessä nyt mukavampi katsella kaunista pihaa ja järvimaisemaa. Ikkunan edessä oli ennen kaksi korituolia, joille löydettiin uusi paikka terassilta.

Kun ruokailupaikka siirtyi ikkunoiden eteen, huoneen perälle jäi mukava ja luonteva luku- ja oleskelupaikka. Oleskelunurkkauksen muodostaa täällä jo entuudestaan ollut vanha puusohva sekä vanha valkoinen rautasänky, joka siirrettiin paikalle mökin pienestä tv-huoneesta.

Valoisampaa ilmettä saatiin uusilla pirteän värisillä peitoilla, tyynyillä ja pöytäliinalla sekä perheen mieluisilla tauluilla, jotka keventävät muuten niin kovin mäntyisiä seiniä. Värimaailmasta löytyy aurinkoisia värejä kuten oranssia ja keltaista, mutta raikastuksena haluttiin käyttää myös turkoosia ja valkoista.

Lisäksi mukana on ripaus mustaa, joka tuo sopivasti ryhtiä ja jämäkkyyttä tilaan. Mustaa väriä on esimerkiksi tauluissa ja kyntteliköissä sekä muutamissa tyynyissä ja lampunjalassa.

Takan lisäksi maalattiin vanha mäntyinen nurkkakaappi ja vintiltä löydetyt tuolit ja pöytä sekä perheen isän tekemä puupenkki, joka löysi paikkansa ikkunan edestä. Kaikki nämä kalusteet maalattiin perinteikkäillä Uulan maaleilla, jotka ovat olleet perheen suosikkeja jo pitkään.

Lopputulos on mökkiläisten näköinen ja hyvä esimerkki siitä, kuinka pienilläkin asioilla ja jo pelkästään huonekalujen järjestystä muuttamalla voidaan saada suuri muutos aikaan.

Tuotetiedot:

 • Tyyny- ja pöytäliinat: Piccolo-raitatyynyliinat, mustavalkoiset Tantsu-tyynyliinat, Onnen Apila -pöytäliina
 • Marimekko, www.marimekko.fi
 • Valkoinen peili, sisustyynyt
 • Nido, Hämeenlinna, puh. 03-6537 437
 • www.sisustusnido.fi
 • Kulmakaappi ja pöytä maalattiin Uulan puulattiamaalilla
 • Uulatuote Oy, www.uula.fi
 • Rahit, valkoiset tyynyliinat, sohvan päälliset, lampaantaljat
 • Ikea, www.ikea.fi
 • Nokkosmatto: Juutti
 • Keha, www.keha.fi
 • Hennan asu muutoksen jälkeen: Catwalk
 • Hämeenlinna, puh. 03-6537434.
 • Hennan asu ennen muutosta: Spiritstore

Piimä-liitumaali

Mitään ihan tarkkaa ohjetta ei liitumaalin valmistukseen ollut olemassa mutta näin takka maalattiin.

Piimän täytyy ehdottomasti olla RASVATONTA, koska rasva härskiintyy. Liitua saa rautakaupoista tai keramiikkatarvikemyymälöistä.

Seoksesta tehdään tosi paksua, sopiva paksuus löytyy kokeilemalla. Seos ei saa valua mutta ei myöskään olla liian puuromaista. Sekoitussuhde on suunnilleen yksi litra piimää ja kilo liitua. Maaliseoksen annetaan levätä yön yli ennen kuin aletaan maalata.

Kannattaa maalata kaksi vähän ohuempaa kerrosta. Lopputulos ei näy heti vaan pinnan täytyy antaa kuivua, minkä jälkeen valkoinen pinta alkaa näkyä. Uudelleen voi maalata mielellään vasta seuraavana päivänä.

Aluksi piimäntuoksu voi olla voimakasta, mutta se häviää ajan myötä. Maalauskertoja voi joutua uusimaan vähän useammin kuin muilla maaleilla maalatessa, jos maalaa esimerkiksi saunassa. Takan ja sen taustan maalaamiseen muutoskohteessa meni noin kolme litraa piimää.

Maaliseos ei säily kovin kauaa, koska kyseessä on luonnonmaitotuote.

(Kesä T.i.l.a. 23.6.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.