Mokaatko sinäkin luottokortin käytön kanssa? Näissä tilanteissa luottoa ei pitäisi koskaan vinguttaa, jos haluaa välttää ylimääräiset kulut

Kotitalouksien velkaantuminen 6:55
Videolla keskustellaan kotitalouksien velkaantumisesta. Miten velkakierteen voi välttää?

Jos luottokortin käytössä haluaa välttää ylimääräiset kulut, kannattaa pyrkiä maksamaan luottokorttilasku ennen ensimmäistä eräpäivää ja olla tarkkana, missä tilanteissa luottoa vinguttaa.

YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa toteutetun kyselytutkimuksen mukaan yli 18-vuotiaista suomalaisista 79 prosenttia omistaa luottokortin. Suuri osa (39 prosenttia) käyttää luottokorttia säännöllisesti kuukausittain, viikoittain tai jopa päivittäin.

Luottokortin vinguttaminen tuo joustoa talouteen, mutta saattaa johtaa joskus ikävään luottokorttivelkakierteeseen. Siksi onkin suositeltavaa maksaa luottokorttilasku kokonaisuudessaan pois heti seuraavan laskun eräpäivään mennessä. Näin voi välttyä myös ylimääräisiltä kuluilta.

Kyselytutkimuksessa kävi kuitenkin ilmi, että 38 prosenttia suomalaisista luottokortin käyttäjistä ei maksa luottokorttilaskua tämän suosituksen mukaisesti.

Kaikista vastaajista 21 prosenttia maksaa vain luottokorttilaskun minimivähennyksen eräpäivään mennessä. 17 prosenttia taas maksaa suurimman osan luottosummasta pois, oman maksukykynsä mukaan.

Kyselytutkimukseen osallistui yhteensä 1 003 suomalaista yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos painotettiin iän, sukupuolen, maantieteellisen alueen mukaan vastaamaan suomalaista aikuisväestöä valtakunnallisesti.  

Maksa niin pian ja paljon kuin pystyt

– Luottokortin tarkoitus ei ole toimia pidempiaikaisena lainatapana, vaan väliaikaisena puskurina, muistuttaa rahoitusasiantuntija ja Vertaaensin.fi:n toimitusjohtaja Jussi Valsta yhtiön tiedotteessa.

Suomen Pankin tilastojen mukaan marraskuussa 2017 kotitalouksilla oli kulutusluottoja tili- ja korttiluottojen muodossa lähes viisi miljardia. Luottokorttivelkaa oli siis yli 900 euroa jokaista suomalaista kohti.

Valsta suosittelee, että luottokorttilasku maksetaan aina pois korottoman maksuajan puitteissa. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu, ja silloin kannattaa keskittyä lyhentämään luottolaskua niin paljon kuin mahdollista.

Mitä pienemmissä osissa ja pidemmällä ajalla luottoa lyhentää, sitä suuremmat velan kokonaiskustannukset ovat. Korko lasketaan jäljellä olevan luottopääoman mukaan, joten jos luottoa on jäljellä enemmän, on myös korkokulu korkeampi. 

Jotta ylimääräiset kustannukset ja pahimmillaan velkakierteeseen joutumisen voi välttää, tarjoaa Vertaaensin.fi muutaman vinkin luottokortin käyttöön. Näissä tilanteissa luottoa ei kannata vinguttaa.

1. Käteisen nostaminen

Käteisen nostamisesta luottokortilla veloitetaan yleensä ylimääräisiä kuluja. Tyypillisesti veloitettavat kulut ovat kiinteä euromääräinen summa ja tietty prosenttiosuus (tyypillisesti 2–3 prosenttia) nostetun summan suuruudesta.

2. Laskujen maksaminen

Laskujen maksamista luottokortilla kannattaa myös välttää. Jos laskuja maksaa luottokortilla, päätyy aina maksamaan enemmän kuin itse laskun loppusumma on, koska pankit perivät provisiota laskun maksusta luottokortilla. Lisäksi joillakin korteilla ei saa korotonta maksuaikaa, kun luottoa käytetään laskujen maksuun, vaan luotto alkaa kasvaa korkoa heti laskun maksuhetkestä alkaen.

3. Epämääräiset verkkokaupat

Vaikka yleisesti ottaen luottokortin käyttö verkko-ostoksilla on enemmän kuin suotavaa, kannattaa korttia kuitenkin käyttää maksuvälineenä vain luotettavissa verkkokaupoissa. Jos kaupan turvallisuus epäilyttää, hyvä vaihtoehto luottokortilla maksamiseen voi olla esimerkiksi Paypal. Tilisiirrolla verkko-ostoksia ei kannata maksaa.

4. Ilman takaisinmaksusuunnitelmaa

Vaikka luottokortin idea onkin mahdollistaa kalliimpien asioiden osto kuin mihin juuri ostohetkellä on varaa, pitää jo ostohetkellä olla maksusuunnitelma siitä, kuinka luottokorttilaskun aikoo tulevaisuudessa maksaa. Jos luottokorttilaskun maksuaikataulu on suunniteltu realistisesti jo ennen tuotteen ostamista, pysyvät luoton kokonaiskustannukset huomattavasti kohtuullisempina

Lähde: Vertaaensin.fi 

Lue myös:

    Uusimmat