MM-reissu Saksaan isän kanssa avasi nuoren Liigasensaation silmät – nyt vahvasti tyrkyllä Leijonien kisaryhmään: ”Olisihan se unelmien täyttymys”

Oliwer Kasken ura on ollut viime aikoina melkoista nousukiitoa: loistavan SM-liigakauden jälkeen ohjelmassa ovat todennäköisesti MM-kisat ja siirtyminen NHL:ään. Harjoitusottelut Ruotsia vastaan olivat vain välisteppejä Pelicansissa huippuotteita esittäneen pakin matkalla.

Oliwer Kaski oli 14-vuotias, kun hän pääsi isänsä, ex-puolustaja Olli Kasken kanssa erittäin mielekkäälle matkalle – seuraamaan jääkiekon MM-kisoja Saksaan.

Nuorukainen seurasi silmä kovana Venäjän pelissä, kun jäälle luisteli Jevgeni Malkinin ja Pavel Datsjukin kaltaisia NHL-tähtiä.

– Kaikki MM-kisat on tullut katsottua pienestä pitäen, mutta en ollut ennen nähnyt livenä sen tason pelaajia, Kaski muisteli MTV Urheilulle.

Kasket pääsivät seuraamaan myös Suomen ja Saksan ottelua, jonka Suomi voitti Jarkko Immosen maalilla 1–0. Niissä vuoden 2010 MM-kisoissa Tshekki pudotti Suomen puolivälierissä 2–1, mutta Kaskeen tunnelma ja leijonahenki tekivät vaikutuksen.

Nyt, 23-vuotiaana, Kaskella on mahdollisuus osallistua pelaajana MM-kisoihin.

– Olisihan se unelmien täyttymys.

Miten jalat pysyvät maassa?

Unelman täyttymys. Niitä on Kaskelle tullut tällä kaudella jo paljon.

Kaski pelasi huippukauden Pelicansissa, ja hän pokkasi kauden jälkeen Lasse Oksanen -palkinnon SM-liigan parhaana pelaajana. Runkosarjan 51 pistettä uupui vain kaksi pistettä SM-liigan kaikkien aikojen pakkien piste-ennätyksestä, jota pitävät hallussaan Pekka Rautakallio ja Brian Rafalski.

Seuraavaksi ohjelmassa ovat MM-kisat ja NHL, jonne Kaski suuntaa ensi kaudella. Pelicansin valmentaja Ville Nieminenkin vahvisti asian MTV Urheilulle.

Kaikki on tapahtunut nopeasti, kun ottaa huomioon, että vielä muutama vuosi sitten oli epäselvää, urkeneeko ammattilaiskiekkoilijan ura ylipäätään missään.

Saksan MM-kisojen jälkeisinä vuosina 2010-luvun alussa pienikokoinen ja hintelä pelaaja ei mahtunut kunnolla Ässien juniorijoukkueisiin.

Miten tässä lennossa osaa pitää jalat maassa?

Kaski miettii vähän aikaa.

– Joo, niin kliseiseltä kuin se kuulostaa, pitää mennä päivä kerrallaan. Pitää mennä peli ja treeni kerrallaan ja yrittää tulla paremmaksi.

”Täällä ei pelata träppiä”

Oliwer Kaski on eliittiluokan kiekollinen puolustaja, joka uskaltaa antaa oivaltavia syöttöjä kovassakin paineessa. Häntä ei ole nostettu maajoukkueeseenkaan jyräpakiksi, joka lyö paniikissa kiekon ”rumpuun”, kun vastustaja luistelee viittä metriä lähemmäs.

– Peli on aika erilaista kuin SM-liigassa. Ylimääräistä aikaa ei ole paljon, eikä täällä pelata träppiä. Ainakin Ruotsia vastaan piti olla valmiina, kun saa kiekon, Kaski vertailee.

Kaski nousee mielellään tukemaan hyökkäyksiä. Pitääkö maajoukkueessa vähän jarrutella nousuja?

– Ei tietenkään kannata mitään tyhmiä riskejä ottaa nopeita jätkiä vastaan, mutta kyllä toinen pakki yrittää auttaa aktiivisesti hyökkäyksissä.

Entä ylivoimalla, onko viivalla aikaa paljon vähemmän kuin SM-liigassa?

– Riippuu vähän vastustajasta, mutta Ruotsi pelasi ainakin aika aktiivista alivoimaa. Ei siellä kovin paljon aikaa ole.

Ei Kasken keppi paljon tärissyt silti näissä peleissä.

Ja tuskin tärisee MM-kisoissakaan.

Lue myös:

    Uusimmat