Mainos

Mitkä ihmeen minihallitusneuvottelut? Tästä on kyse

Kokoomuksen tuoreen puheenjohtajan Alexander Stubbin johtamat minihallitusneuvottelut alkavat tällä viikolla.

Mitä minihallitusneuvotteluilla tarkoitetaan ?

Minihallitusneuvottelut järjestetään, sillä Suomen pääministerin vaihtuessa perutuslaki vaatii niin. Väistyvä pääministeri Jyrki Katainen jätti eropyyntönsä tänään aamulla ja pestin ottaa vastaa kokoomuksen tuore puheenjohtaja Alexander Stubb.

Minihallitusneuvotteluissa käydään läpi Stubbin johdolla Kataisen vuoden 2011 kesällä aloittaneen hallituksen hallitusohjelma. Sorvaukseen osallistuvat hallituspuolueiden puheenjohtajat ja muuta puolueväkeä. 

Mikä on neuvotteluiden aikataulu?

Stubb nimitettiin niin sanotuksi hallitustunnustelijaksi tänään eduskuntaryhmien kokouksessa. Varsinaiset neuvottelut käydään keskiviikkona ja torstaina.

Mitkä ovat kuumimmat keskustelunaiheet?

Minihallitusneuvotteluissa keskustellaan todennäköisesti ainakin kasvu- ja työllisyyspaketista, joka valmistui kevään kehysriihessä. Paketti on nykyisellään 600 miljoona euroa, mutta päähallituspuolueilla kokoomuksella ja SDP:llä saattaa olla halua neuvotella pakettia suuremmaksi. 

– Pöydällä on myös se, tehdäänkö lapsilisien leikkauspäätökseen tarkistuksia. Ydinvoimasta ja siitä, mitä tapahtuu oppivelvollisuusiän nostolle, saatetaan keskustella, MTV Uutisten politiikan toimittaja Eeva Lehtimäki arvioi. 

Miksi tavallisen kadunmiehen kannattaa kiinnostua minihallitusneuvotteluista?

Suomen heikosta talous- ja työllisyystilanteesta on puhuttu paljon, ja tämä on varmasti tulevien neuvotteluiden pääteema, Lehtimäki arvelee.

Uudistunut hallitus yrittää löytää keinoja helpottaa työttömyystilannetta ja saada yrityksiin vauhtia. Myös pieniä konkreettisia päätöksiä saatetaan tehdä. On myös mielenkiintoista seurata, miten pääministeri Stubbin ja valtionvarainministeri Antti Rinteen yhteistyö alkaa sujua. Stubbin on sanottu vievän kokoomuksen politiikkaa oikealle ja Rinteen SDP:tä vasemmalle. 

Onko neuvotteluista odotettavissa vaikeat?

Puoluejohtajat ovat ottaneet reippaasti kantaa kehysriihessä sovittuihin asioihin puheenjohtajavaalikampanjoissaan ja joitakin kiistakysymyksiä on pinnalla. 

– Uskoisin kuitenkin, että lopputulos ja paperi saadaan kahdessa päivässä. Tuskin hallituspuolueilla on mitään halua lähteä ennenaikaisiin vaaleihin, politiikantoimittaja Lehtimäki sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.