Miten ukkonen syntyy? Aleksi Jokela kertoo - katso video

Ukkosia saatiin viime viikolla paikoin runsaasti ja tällä viikolla ukkoskuurot jatkuvat paikoin. Kesä onkin ukkosten kulta-aikaa.

Ukkonen voi syntyä kahdella eri tavalla. Joko ne ovat rintamaukkosia vai ilmamassaukkosia, mutta usein niissä on piirteitä molemmista ukkostyypeistä.

– Sama syntymekanismi on molemmilla ukkostyypeillä, mutta toinen liittyy kylmään rintamaan ja toinen liittyy lämpimään ilmamassaan. Rintamaukkosessa kehityksen saa liikkeelle lämpötilaerot. Pohjoisen kylmä ja kuiva ja etelän kostea ja lämmin ilma kohtaavat. Rajapinnalle syntyy rintamia, missä voi ukkostaa. Ilmamassaukkosessa ilma on kuumaa ja kosteaa, jolloin ukkosia alkaa syntymään kun aurinko lämmittää tarpeeksi, MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela kuvailee.

Talvellakin voi syntyä ukkosia.

– Lämpötilaero tarvitsee olla vain tarpeeksi suuri yläilman ja maan välillä, jotta ukkonen on mahdollinen. Lisäksi ukkoseen tarvitaan aina kosteaa ilmaa, Jokela kertoo.

Voimakkaimmat ukkoset liittyvät usein etelästä saapuviin matalapainesiin, koska niiden mukana tulee usein kosteaa ja lämmintä ilmaa.

– Lännestä ja lounaasta saapuviin matalapaineisiin ei useinkaan liity ukkosia, koska ilma ei todennäköisesti ole tarpeeksi lämmintä.

Salama iskee, kun jännite on tarpeeksi suuri. Varausten välillä täytyy olla eroa jopa 100 miljoonaa volttia.

– Usein kun salama iskee, niin se ei iske suoraan maahan asti, vaan se lähestyy maata ja sen jälkeen noin sadan metrin etäisyydestä, esimerkiksi puusta, talosta tai ihmisestä lähtee toinen salama, joka yhdistyy pilvestä lähteneeseen esisalamaan, Aleksi selittää salaman anatomiaa.

Katso ohessa oleva video ukkosen syntymisestä.

Katso myös video ukkosen äänen synnystä:

Lue myös:

    Uusimmat