Näin suojaudut ukkoselta

Kovan ukkosilman uhatessa jokaisen kannattaa kerrata oikeat suojautumisohjeet.

Salamaniskun vaara on suuri etenkin silloin, jos ukkonen yllättää ulkotiloissa.

Sateen sattuessa suojaa ei saa missään nimessä hakea sateenvarjon tai puun alta. Kastuminen on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto, sillä puu tai varjo voi johtaa salamaniskun suoraan ihmiseen.

Aukealla pellolla tai golfkentällä kyykistyminen on ainoa keino suojautua salamalta. Jos on liikkeellä polku- tai moottoripyörällä, on parasta pysähtyä ja mennä kauas kummastakin kulkuvälineestä.

Puu tarjoaa suojaa vain silloin, kun ihminen on kyykistyneenä sen korkeutta vastaavan etäisyyden päässä siitä.

Piuhat irti

Koska salama pyrkii maahan, se kulkee parhaiten sähköä johtavia rakenteita pitkin.

Siksi salama voi tulla sisälle taloon ja osua edelleen ihmisiin esimerkiksi televisioantennin tai savupiipun kautta. Ukkosella kannattaakin pysyä loitolla tulisijoista ja irrottaa ulkoantennit televisiosta ja radiosta.

Salamaniskut sähköjohtoihin tai puhelinlinjat ovat tavallisia, ja ne voivat levitä johdon kautta kauas iskukohdasta. Sähkölaitteiden ja puhelimen käyttöä pitää välttää, kun ukkonen on lähitienoilla.

Autossa on turvallista olla ukkosen aikana, sillä sen metallinen kori suojaa ihmistä iskulta.

Vene kohti rantaa

Sellainen purjevene, jonka maston ja harusten alapäät on yhdistetty toisiinsa, muodostaa auton tapaan salamalta suojaavan häkin. Veneilijöiden kannattaa kuitenkin rantautua hyvissä ajoin, jos ukkosmyrsky näyttää nousevan.

Salama on sähköä, ja siksi salamaniskun vaarat ovat samat kuin kovassa sähköiskussa. Sydän tai hengitys saattaa pysähtyä, ja vähimmilläänkin isku aiheuttaa yleensä palovammoja.

Iskun todennäköisyys on erittäin suuri, jos tukka nousee pystyyn tai päänahassa tuntuu siltä. Ympärillä olevissa sähköpylväissä tai puissa näkyvät sähkönpurkaukset ovat myös merkki vaarasta.

Lähde: Ilmatieteen laitos

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat