Miten tehdä onnistunut kansalaisaloite? Tahdon-kampanjan puheenjohtaja kertoo

Kansalaisaloitetta pidetään tärkeänä 2:13

83 prosenttia MTV Uutisten teettämään kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että kansalaisaloite on erittäin tai jonkin verran merkittävä asia demokratian toteutumisen kannalta.

Avioliittolakihanke 2013 on ainoa kansalaisaloite, joka on itse asiassa mennyt eduskunnassa läpi. Miten tässä onnistuttiin?

– Me todella uskottiin siihen ja se vei eteenpäin. Saimme sen, mitä tavoiteltiin, aloittaa avioliittolakihanke Tahdon2013-kansalaisaloitekampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen.

Mutta miten kaikki alkoi?

– Itse kansalaisaloiteprosessi alkoi pienemmästä kaveriporukasta, johon sitten tuli muita mukaan. Aloite valmisteltiin huolella parissa kolmessa kuukaudessa. Siinä oli iso ryhmä vapaaehtoisia työstämässä sitä aloitetta. 

Nimet kasaan alle viidessätoista tunnissa

Viestinnän tärkeyttä ei voi olla korostamatta.

– Valmistelimme aloitteelle viestintäkampanjan. Viestintäkampanja on tosi oleellinen. Siihen kannattaa muistaa resursoida tosi paljon aikaa. Rahaa ei juurikaan ollut. Ja sitten se huolellinen suunnitteli eli pitää tietää, mitä on tekemässä. 

– Teimme valtavasti työtä sen eteen, että saimme eri ihmisiä puhumaan aiheesta ja myös tuomaan eri näkökulmia esille. Teettämämme kyselytutkimukset kiinnostivat myös mediaa. 

Kuinka mittava työ oli itse nimien kerääminen?

– Meillä täyttyi vaadittava määrä nimiä 14,5 tunnissa. Olimme saaneet mielenkiintoa herätettyä jo aiemmin. Keräsimme nimiä kyllä sen lain salliman kuusi kuukautta. 

Moilanen muistuttaa työn mittavuudesta.

– Se on tosi iso työ. Se vaatii tosi paljon aikaa, pitkäjänteisyyttä. Se on suhteellisen pitkä prosessi ylipäätänsä. Ensin valmistellaan aloite, sitten kerätään nimiä puoli vuotta, jonka jälkeen sitä pitää olla vielä aika aktiivisesti nostaa esille ja viedä eteenpäin, että se todella muuttuu eduskunnassa laiksi. 

Millaisista asioista kannattaa tehdä kansalaisaloitteita?

– Ihan mistä vaan, mutta pitää keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Toki voi tehdä myös toimenpide-ehdotuksen, jos asia on niin laaja, että se vaatii monen asian esille ottamista ja käsittelyä. Mutta se, että miten saadaan ihmiset tietoisiksi siitä asiasta, se vaatii ihan hirvittävän paljon työtä. 

50 000 nimeä ei tarkoita sitä, että työ olisi ohi

50 000 on upea suoritus, mutta se ei vielä välttämättä riitä.

– Se ei riitä, että on meillä on 50 000 allekirjoittanutta, vaan se vaatii sitä tiedotuskampanjoimista sinne päättäjien suuntaan. Meidän pitää pitää heidät tietoisena siitä, että mitä tämä aloite tarkoittaa ja mitä se pitää sisällään ja mitä se ei pidä sisällään. Paljon on työtä sen jälkeen, kun se aloite etenee sinne eduskuntaan. 

Vaikka muita kansalaisaloitteita ei ole mennyt läpi eduskunnassa, Moilasella on lohdun sana sanottavana. 

– Joskus jo se, että se vaikuttaa asenneilmapiiriin, voi olla hyvin merkittävää. 

Lue myös:

    Uusimmat