Antti Vikström murtui kyyneliin – suomalainen koki Tokiossa käsittämätöntä epäonnea: "Sellaisia sanoja päässä, joita ei kannata sanoa"

Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, miten raju pettymys Tokion olympialaisista tuli jousiampuja Antti Vikströmille. Suomalaisampuja kertasi välineongelmien murjomaa olympiaurakkaansa toimittajille kyyneleet silmissä ja äänellä, josta huokui valtava epäusko.

– Lopussa käytössä oli varavarajousi, joka saatiin täällä rakenneltua. Kolmella jousella ammuttiin nyt sitten olympialaisissa, sanoi Vikström Yumenoshiman tekosaarella ammutun pudotuskilpailun jälkeen.

Vikström johti ottelua Malesian Khairul Anuar Mohamadia vastaan jo 5–1, kun kuudella pisteellä pääsi jatkoon. Suomalaisen urakka sai dramaattisen käänteen viidennen sarjan toisessa laukauksessa, kun hänen jousipyssystään hajosi alalapa kesken tähtäyksen. Tilanne oli tuolloin Vikströmille 5–3.

Suomalaisampuja tarttui pikaisesti varajouseensa, joka oli tarkalleen ottaen varajousen varajousi, mutta aika loppui kesken, ja laukauksesta tuli nollatulos.

Välineongelmat näkyivät selvästi Vikströmin olemuksessa, ja lopulta ratkaisu haettiin 5–5-tilanteessa yhden nuolen uusinnassa. Siinä Mohamad oli Vikströmiä etevämpi ja eteni pudotusammuntojen toiselle kierrokselle yhteistuloksella 6–5. Vikström ampui uusintanuolella ysin ja Mohamad kympin.

Pyssyn lapa hajosi täysin yllättäen ennen loppuratkaisua.

– Tähtäin pysyi paikoillaan, eikä kuulunut mitään outoja ääniä. Se vain napsahti poikki, Vikström sanoi ääni väristen.

Aiheuttiko kuumuus välineongelmat?

Pudotusammunnat olivat jatkumoa Vikströmin käsittämättömille välineongelmille Tokiossa. Häneltä halkesi viime viikolla harjoituksissa pyssystään alalapa. Rankingkilpailussa Vikström ampui varajousellaan, josta tähtäin irtosi kahdesti hieman.

Nyt käytössä oli kyseinen varajousi, joten häneltä meni olympialaisissa kahdesta jousesta lapa rikki. Vikström kertoi rankingkilpailun jälkeen, ettei hänellä ollut hajonnut pyssystään aiemmin lapaa koko uran aikana.

– Ei ollut käynyt 20 vuoteen näin. Ajattelin, ettei tätä nyt voi enää uudestaan tapahtua. Tapahtui kuitenkin, Vikström sanoi pudotusammunnan jälkeen.

Suomalaisampuja ei osannut sanoa tarkkaa syytä murskaaviin välineongelmiinsa. Mahdollisesti taustalla oli pyssyn kuumeneminen Tokion paahtavissa helteissä.

– Yritin pitää sitä poissa auringosta, jotta liimaukset eivät pettäisi. Nyt ne pettivät.

Vikströmin ura jatkuu

Hetket lavan hajoamisen jälkeen olivat kova paikka.

– Ehkä sellaisia sanoja oli päässä, joita ei kannata sanoa tässä. Totta kai lähdin tekemään parhaani, kun oli vain kaksi nuolta jäljellä, mutta vähän tuntui, että näinköhän tässä kävi. Hankala siitä oli aloittaa, ja kaveri ampui uusintanuolen hyvin.

Pettymyksen keskellä Vikström sanoi, että ura jatkuu kohti seuraavia olympialaisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja